Haberler

BDP'li Demirtaş: AK Parti ve Cemaat İşbirliği Yapıyor

Güncelleme:

BDP Eş Başkanı Demirtaş "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" haberine ilişkin, "Herhalde bu kararlar alınırken cemaatin haberi vardı." dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığıyla bir gazetede yer verilen habere ilişkin, "Herhalde bu kararlar alınırken cemaatin haberi vardı. Şimdi çatışma derinleştiği için bu belgeler aradan geçen bunca yıl sonra ilk kez deşifre ediliyor. Bu çatışmanın artık derinleştiğinin göstergesi" dedi.

Demirtaş, partisinin Diyarbakır il binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" iddialarına ilişkin soruya, Demirtaş, karar alınırken cemaatin de haberi olduğunu savundu.

"Bunlar AK Parti ve cemaat işbirliği ile yapılıyor" diyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Herhalde bu kararlar alınırken cemaatin haberi vardı. Şimdi çatışma derinleştiği için bu belgeler aradan geçen bunca yıl sonra ilk kez deşifre ediliyor. Bu çatışmanın artık derinleştiğinin göstergesi. Yoksa cemaat 2004 yılında MGK'nın aldığı bir karardan 3 gün önce haberdar olmadı. Cemaatin haberi vardı. Uygulandı mı uygulanmadı mı o ayrı bir mesele. Şu kesin ki AK Parti ve cemaat uzun süre işbirliği ve ittifak halinde devlet içinde devlet kurdular. Biz bunu KCK adında yürütülen siyasi soykırım operasyonlarında çok net bir şekilde hissettik, biliyoruz. Paralel devlet arayan AK Parti cemaat işbirliğine baksın. Bugün hangi vali hangi rektör hangi kaymakam cemaatin yereldeki gizli çekirdek komitesine danışmadan ciddi karar alabilir? Emniyet müdürlerinin birçoğu cemaatin kentlerdeki yarı gizli yapılanmasına danışmadan karar alabiliyor mu? Toplantı yapmadan kimin tutuklanmasına, operasyonlar yapılmasına karar verebiliyor mu? AK Parti ve MİT'in bunlardan haberi var mı?"

"BİZ CEMAATLER KARŞI DEĞİLİZ'  


Demirtaş, bundan en çok zarar gören partinin BDP olduğunu savunarak, on bine yakın kişinin bu nedenle tutuklandığını ileri sürdü.

"İktidar kavgası başlamış durumda yoksa ortada demokrasi kavgası değil aslolan. Demokrasinin örgütlü kurumsal bir hale dönüşmesi gerek" diyen Demirtaş, bundan demokrasinin çıkmayacağını belirtti.

Demirtaş, şöyle dedi:

"Düşünün Türkiye Cumhuriyeti Devleti en azından anayasasında yazdığı kadarıyla laiklik bir hukuk devleti. Böylesine bir hukuk devletinde yıllardır cemaat ülkenin yönetiminin yetkisini nereden alıyor? Dershane tartışmasında bile ülkenin Başbakanı ve cemaatin lideri karşılıklı demeç verip ülkenin siyaseti ve geleceği ile ilgili kararı tartışıyor. Böyle bir hukuk devleti olabilir mi? Cemaat muhalefet partisi midir? Öyle ise çıkıp parti kursun, siyasi faaliyet yürütsünler"

Hükümetin çözüm sürecinde atacağı adımlarda cesur davranması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Çözüm sürecinin muhatabı cemaat değil, hükümettir. Cemaat ve diğer cemaatlar barış sürecine katkı verirse hepimizi memnun ederler. Bu çatışma, bu gerilim barış sürecini etkilememesi isteniyorsa sağlam adımlar atılmalı" diye konuştu.

"(ŞİVAN PERVER) KENDİSİNE KARŞI TAVRIMIZ YOK'

Demirtaş sanatçı Şivan Perver'in partilerine yönelik eleştirilerine ilişkin soru üzerine, sanatçıların sanatıyla ilgili konuşmaları halinde kalıcı olacaklarını belirtti.

"Biz sanatı halkı için kullanan herkese saygı duyarız. Şivan Perver'e de saygı duyarız" diyen Demirtaş, yaptıkları siyasete siyasetçilerin söz söylemesini beklediklerini söyledi.

Demirtaş, "Onun dışında sanatçı kimliğini zora sokacak açıklamalardan herkes uzak durmalıdır. Kendisine karşı tavrımız yok ama kendisi takdir etmelidir ki AK Parti'nin davetlisi olarak buraya geldi. BDP kitlesinin AK Parti kitlesinin davetlisi olarak gelmiş bir kişiyi, bir şahsiyeti büyük bir coşkuyla karşılamasını beklemek haksızlık olur. Kendisine yönelik tepkiden çok şu anda AK Parti politikalarına yönelik bir tepkinin tezahürüydü" diye konuştu.

Demirtaş, yarın Diyarbakır'da BDP Gençlik Merkezinin 1. olağan kongresi olduğunu anlatarak, "Daha önceki partilerimizde gençlik merkezi vardı fakat BDP de gençlik merkezleri büyük bir yapıya dönüştü. Yarın yapılacak olan olağanüstü kongre ile eminim ki Türkiye'deki en dinamik gençlik yapısı olarak siyasi çalışmalarını sürdürecek. Biz de yarın kongreye katılarak genç arkadaşlara destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, partilerinin önümüzdeki haftadan itibaren belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Diyarbakır Ak Parti Cemaat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title