Haberler

Babacan: Gerektiğinde Farklı Tepki Koymayı Biliriz

Dışişleri Bakanı Babacan, 'Tam Üyelik Hedefimiz ile İlgili Hukuki Bir Herhangi Bir Gevşeme Olduğu Anda O Zaman Türkiye Çok Farklı Bir Tepki Ortaya Koymasını Bilir. Bunu Defalarca Yaptık' Dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB ülkelerine uyarıda bulunarak "Tam üyelik hedefimiz ile ilgili hukuki bir herhangi bir gevşeme olduğu anda o zaman Türkiye çok farklı bir tepki ortaya koymasını bilir. Bunu defalarca yaptık" dedi.

Ali Babacan, Filistin'e destek amacıyla yarın Paris'te yapılacak toplantıya katılmak üzere Fransa'ya gitmeden önce Esenboğa Havalanı'nda yaptığı açıklamada AB ile ilgili son gelişmelere geniş bir yer ayırdı.

14 Aralık'taki AB Zirvesi'nde AB Bakanlarınca onaylanan bildirgenin aynen benimsendiğini kaydeden Babacan, AB üyelik sürecinin bir "sabır" süreci olduğunu, "fevri" hareket edilmemesi, "rasyonel" davranılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'yi kızdırmak isteyenlerin olabileceğini ancak Türkiye'nin caydırılmayacağını ifade eden Babacan, AB'deki bazı politikacıların ve Türkiye'deki kimi çevrelerin "popülizm" yapma eğiliminin bulunduğunu belirterek herkesin "akıllıca" hareket etmesini istedi.

-FRANSA'YA MESAJLAR-

Ali Babacan, Fransa'ya da "mesaj" göndererek "Büyük bir ülkeye yakışan bir davranış, bir tutum içinde olmak zorundayız. Ve bunun bazı AB ülkelerine özellikle tavsiye ediyoruz. Biz büyük ülke olmak ne demek biliriz. Tüm Avrupa ülkelerinin de, büyük ülkelere yakışan, yarışan bir biçimde hareket etmeleri gerektiğini ben burada özellikle vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Ali Babacan, hükümetlerin değişebileceğini ancak devlette devamlılığın esas olduğunu da vurgularken AKP hükümetinin önceki hükümetler dönemine ait borçları ödediğine işaret etti. Babacan, "Dolaysıyla hükümetlerin değişmesi, hiç bir AB ülkesinin daha önce verdiği taahhütlerinin bozabileceği anlamına gelemez, gelmemelidir. Bizim AB ülkelerinden beklendiğimiz daha önce devlet adına atılan imzalar varsa bunun arkasında durulmalarıdır" ifadesini kullandı.

-"SON ALINAN KARARLARDA HUKUK AÇISINDAN GEVŞEME YOK"-

Türkiye'nin tam üyelik hedefinin sapa sağlam durduğunu da vurgulayan Babacan, "Son alınan kararlar hukuk açısından bakıldığında herhangi bir gevşeme, bir zayıflama yoktur. Ve bizim AB sürecimiz işlemektedir. Bunun hedefi de tam üyeliktir" dedi.

Zaten alınan kararların, Türkiye'nin üyelik sürecini teyit ettiğini ifade eden Babacan, Türkiye'nin üyelik sürecini aşındırmaya yönelik çabaların başarılı olmadığını belirtti.

Ali Babacan, Türkiye'nin gerektiği zaman "çok farklı tepkileri" ortaya koyduğunu belirtirken de Ekim 2005'de müzakere çerçeve belgesinde alternatif seçeneğe yer verildiği için akşam geç saatlerine kadar uçağın Ankara'da bekletildiğini anımsatarak şöyle devam etti:

"Bu kelime oradan çıkmadıkça bu işe başlamayız dedik. Bu tutum aynen geçerlidir. Tam üyelik hedefimiz ile ilgili hukuki bir herhangi bir gevşeme olduğu anda o zaman Türkiye çok farklı bir tepki ortaya koymasını bilir. Bunu defalarca yaptık."

Ali Babacan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" tercih ettiğine , Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin da bu yönde "çok keskin" görüşlerinin bulunmasına karşın sürecin devam ettiğine dikkat çekti.

-"AKİL ADAMLAR GRUBU KONUSUNDA DOSTLARIMIZI UYARDIK"-

AB liderlerinin, Sarkozy'nin "Akil Adamlar" ısrarı üzerine "Düşünce Grubu"nun oluşturulması kararına da değinen Babacan, AB liderlerince grubu için belirlenen görev tanımının Türkiye'nin üyeliğinin tartışmaya açılmasına açık olmadığını vurguladı. Türkiye'nin bu konuda AB'yi uyardığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Zaten biz bunu AB'deki tüm dostalarımıza açıkça söyledik. Dedik ki eğer bu Düşünce Grubu'nun görev tanımı, Türkiye konusunu tekrar tartışmaya açma haline gelirse ki artık bu fasılları açma derdimiz olmaz o zaman bizim tutumuz çok daha farklı olur, biz bunu tekrar tekrar tartışmaya açtıracak herhangi bir sürece kesinlikle karşıyız. Bu bizim için bir vazgeçilmez bir konudur. Onun için bu grup ancak ve ancak AB'nin geleceği ile ilgili bazı şeyler konuşabilir ancak sınırları konuşulur ise o zaman bu bizim için kabul edilmez dedik. Ve sonuçları, bu Düşünce Grubu'nun görev tanımı olsun, çalışma şekli, çalışma takvimi hatta, bizim arzu ettiğimiz istikamette netleşti.

-TÜRKİYE FİLİSTİN'E EK YARDIM AÇIKLAYACAK-

Ali Babacan, Annapolis toplantısında alınan kararları anımsatarak kurulacak Filistin devletinin kendi ayaklarında durmasının önem taşığını belirterek Filistin'de sürdürebilir bir ekonomik yapının kurulması önemine işaret etti.

Türkiye'nin Doğu Küdus'taki ilave yerleşimlerin iskana açılması ve Gazze'deki gelişmeler olmak üzere kaygılarının olduğunu, bu kaygıları muhataplarına ilettiklerini anlatan Babacan, barış sürecine zarar verilmemesi gereğini de vurguladı.

Babacan, Türkiye'nin şimdiye kadar Filistin'e 30 milyon doları aşan yardım yaptığını, yapılacak ek yardımın Paris'teki toplantıda açıklayacaklarını söyledi.(ANKA)

(CN/ÇAĞ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title