Haberler

Anadolu Sigorta'nın "Bir Usta Bin Usta" Projesi

"Bir Usta Bin Usta" projesi, Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi Avanos'ta "Çömlek Yapımı" eğitimleri ile devam ediyor.

Anadolu Sigorta tarafından gerçekleştirilen

"Bir Usta Bin Usta" projesi, Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi Avanos'ta "Çömlek Yapımı" eğitimleri ile devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teknik danışmalığını yaptığı projenin 13'üncü adımı olarak Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekolu'nda devam eden eğitim kursunu Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yener Altuntaş ve Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu ziyaret etti.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Ülken, burada yaptığı açıklamada, Anadolu'da kaybolmaya yüz tutan meslekleri topluma kazandırmak amacıyla kuruluşunun 85. yılında "Bir Usta Bin Usta" projesini hayata geçirdiklerini projenin 13'üncü adımını Avanos'ta çömlek eğitimleri ile devam ettirdiklerini söyledi.

Anadolu Sigorta olarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını sosyal sorumluluk projesi kapsamında desteklediklerini belirten Ülken,

"Avanos'ta bulunmak nedenimizde çömlekçilikle ilgili çalışmaları tanıtma, bu dalda da yeni ustalar yetiştirip bölgemizin hem ekonomik kalkınmasını hem istihdamını daha da geliştirmek" dedi.

Projeye 2010 yılında başladıklarını Avanos'taki çömlekçilik eğitiminin de projenin 13'üncü bölümünü kapsadığını kaydeden Ülken, bu projenin 10 yıl süreyle devam edeceğini 3'üncü yılında oldukları bu projeyi daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacında olduklarını ifade etti.

Avanos'un Hitit uygarlığı döneminden bu tarafa çömlekçiliğin merkezi olduğunu son yıllarda değişen şartlar ile bu sektörün daraldığını, geliştirdikleri bu proje ile bu sektöre yeni ustalar kazandırma amacında olduklarını anlatan Ülken şöyle devam etti:

"Projemiz ayrıca bu yıl yurt içinden ve yurt dışından çeşitli ödüllere de layık görüldü. Bu proje ulusal ve uluslararası en önemli proje haline geldi. 'Bir Usta Bin Usta' projesi 10 yıllık bir proje. Bu projeyi daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacındayız. Hitit uygarlığı döneminde bu yana bölge halkına kültürel ve ekonomik kalkınmasında yer tuttu. Ancak değişen hayat koşulları, gelişen teknoloji büyük el emeği gerektiren çömlekçiliğin giderek küçülmesine neden oldu. Antik dönemdeki adı Venessa olan tarihten bu yana çömlek yapımında önemli yer tutan Avanos dışında bu sanatla uğraşanların sayısı gittikçe azaldı. Buradan yetişecek kursiyerler öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen bir sertifika sahibi olacaklar ve bundan böyle bakanlıklarımızın açmış olduğu kurslarda öğretici vasfıyla eğitmen vasfıyla yer alabilecekler."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Altuntaş da bakanlık olarak projenin teknik koordinatörlüğünü yaptıklarını birincil amaçlarını geleneksel Türk el sanatlarının yaşatılmasını sağlamak ve yok olmasını önlemek olduğunu kaydetti.

Proje ile istihdamı da artırmayı hedeflediklerini ifade eden Altuntaş,

"Bizim birincil amacımız geleneksel kültür değerlerimizin yaşatılması hayatını devam ettirebilmesi aynı zamanda istihdamı sağlayabilmek ve kaybolmasını da önlemek. Bunları aynı zamanda bilgi belge arşivimize de kaydediyoruz, tespitlerini yapıyoruz. İnşallah bunu 10 yıllık süreçte de başarıyla tamamlarız. Kapadokya bölgesi çömlekçiliğin seramiğin ana yurtlarından biri. Bu proje ile yetişecek ustalar yeni tasarımları ile geleneksel el sanatlarına ayrı bir bakış açısı getirecektir" diye konuştu.

Muhabir: Murat Asil / İsmail İçer

Yayıncı: İbrahim Uyar - NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Sigorta Kapadokya Avanos Politika Güncel Haberler

Dondurmacıdan 1500 liralık hesaba isyan eden turistlere: Bana dokunursan 40 adamı karşında bulursun

Dondurmacıdan 1500 liralık hesaba isyan eden turistlere: Bana dokunursan 40 adamı karşında bulursun

Ambulansı durdurarak hasta kontrolü yapan magandalar yakalandı

Ambulansı durdurarak hasta kontrolü yapan magandalar yakalandı

Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! 7 Ekim sonrası en büyük füze saldırılarından biri gerçekleşti

Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! 7 Ekim sonrası en büyük füze saldırılarından biri gerçekleşti

Bakmadan Geçme

Bugün voleybol maçı var mı? 12 Haziran kimin voleybol maçı var? Bugün hangi voleybol maçı var? Voleybol milli takım maçı hangi kanalda? Voleybol milli takım Türkiye - Tayland ne zaman, saat kaçta? Voleybol kadınlar ligi filenin sultanları maçı hangi kanalda? Filenin sultanları maçı saat kaçta, nerede yayınlanacak? Müsavat Dervişoğlu kimdir? Müsavat Dervişoğlu kaç yaşında, nereli? Müsavat Dervişoğlu hayatı ve biyografisi! LGS SONUÇLARINA NEREDEN BAKILIYOR 2024? LGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? LGS sınav sonucu sorgulama ekranı! GALATASARAY BEŞİKTAŞ SÜPER KUPA MAÇI NE ZAMAN? Süper Kupa finali hangi tarihte, nerede? OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? 2024 - 2025 okul takvimi! Birinci ve ikinci dönem ara tatiller ne zaman? BAYRAMDA HAVA NASIL? İstanbul, Ankara, İzmir Kurban Bayramı'nda hava nasıl olacak? 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz okullar, iş yerleri, bankalar tatil oluyor mu, yarım gün mü, tam gün mü çalışıyor? ASGARİ ÜCRETE ZAM GELİYOR MU? Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rakam verdi: Asgari ücret ne kadar olur? Kurban Bayramın hangi günlere denk geliyor? Kurban Bayramının 1,2,3 günü ne zaman, hangi gün? AÖF YAZ OKULU KAYIT TARİHİ NE ZAMAN? #9997 Anadolu Üniversitesi yaz okulu kayıt ücreti ne kadar, ne zaman? Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı, kesilir mi? Kredi kartına taksitle kurban kesilir mi? TYT'de hangi dersler var? TYT hangi dersleri içeriyor? TYT'de Matematik, Türkçe, Biyoloji, Fizik, Coğrafya var mı? GUSÜL ABDESTİ (boy abdesti) NASIL ALINIR? Gusül abdesti adımları neler?
Özel, Erdoğan'dan asgari ücrete ara zam yapılmasını istedi! Masada üzerine konuşulan bir rakam bile varmış

Özel, Erdoğan'dan asgari ücrete ara zam yapılmasını istedi! Masada üzerine konuşulan bir rakam bile varmış

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title