Haberler

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işlemini tamamladıklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işlemini tamamladıklarını belirterek, 2014 sonuna kadar tüm kıyıların master planları ve bütünleşik kıyı alanları planlamasını tamamlayacaklarını bildirdi.

Bayraktar, bakanlığının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 Yılı Bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de şehirleşmenin 20. yüzyılın ortalarında hız kazandığını, günümüzde yüzde 76 seviyesini aştığını söyledi.

Hızlı şehirleşmenin bir taraftan plansız ve çarpık yapılaşmaya sebep olduğunu, diğer taraftan da doğal kaynakların ölçüsüz kullanılmasına ve çevre kirliliğine yol açtığını belirten Bayraktar, bakanlığın, bu sorunların kalıcı biçimde çözümü için kurulduğunu anlattı.

Bayraktar, bakanlığın kuruluşundan itibaren yaptıkları çalışmalarla sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşim sağlamak, şehirlerin marka değerini artırmak ve ülke çapında kentsel dönüşümü başlatmak konusunda titiz bir yapı oluşturduklarını ifade etti.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu ile 35 ilde 3 bin 169 binayı yıkarak dönüşümü başlattıklarını anlatan Bayraktar, Türkiye genelinde yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin planlandığını kaydetti. Bayraktar, "Kentsel dönüşümle sadece binalar yıkılıp, yenileri yapılmayacak, aynı zamanda teknik altyapı, şehir meydanları, parklar, yeşil alanlar ve modern hayatın gerektirdiği sosyal donatıların oluşmasıyla şehirlerimizin marka değeri artacaktır" dedi.

Yasa ile ulaşılması düşünülen hedeflerin tek bir kurum tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bayraktar, uygulamada başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kuruluşları, sivil toplum, üniversitelerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Uygulamanın en önemli aktörlerinin yerel yönetimler olduğunun altını çizen Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya büyükşehir belediyeleriyle ilçe belediyelerine riskli yapı ve alan belirleme yetkisi verdiklerini anlattı.

-"ÇED için gerekli belge sayısını 16'ya düşürdük"-

Bayraktar, bakanlık, belediyeler ve TOKİ eliyle ülke genelinde 250 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydetti.

Kentsel dönüşümde asıl hedeflerinin riskli yapıların vatandaşlar tarafından dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Bayraktar, "Bu doğrultuda vatandaşlarımıza imkanlar ölçüsünde kira desteği, kredi faizlerini sübvanse etmek gibi her türlü yardım yapılacaktır" dedi.

Teknik ve mali desteklerle son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesisiyle hizmet verilen belediyle nüfus oranının yüzde 70'in üzerine çıktığını belirten Bayraktar, 2023'te tüm belediyelerin atık su arıtma tesisine kavuşmasını hedeflediklerini vurguladı.

ÇED belgelerinin artık elektronik ortamda verildiğini, ÇED için istenen belge sayısını 199'dan 16'ya düşürdüklerini vurgulayan Bayraktar, çevre izin ve lisansa ilişkin süreçleri tek yönetmelik altında topladıklarını söyledi.

Bayraktar, 8 bin 591 kilometre olan deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işleminin tamamlandığını da anlatarak, "Tüm bilgi ve belgelerin envanteri çıkarılarak, coğrafi bilgi sisteminde kullanılması için veri tabanı oluşturuyoruz. 2014 sonuna kadar tüm kıyıların master planları ve bütünleşik kıyı alanları planlamasını tamamlayacağız" diye konuştu.

Şehirlerin marka değerini artırmak için özel projeler hazırladıklarını dile getiren Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi projesinin bitirildiğini, Diyarbakır sur içinde tarihi yapıyı ortaya çıkarmak için dönüşüm çalışmalarının ilgili kurumlar ve valilikçe ortak yürütüldüğünü belirtti. Bayraktar, İstanbul'da üçüncü büyük havalimanını da kapsayacak yeni şehir için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title