Haberler

Yunanistan ile Kıbrıs Rum Yönetimi Arasında Silah Takası

Kıbrıs Rum Hükümeti'nin 8 Yıl Önce Rum Milli Muhafız Ordusu (Rmmo) İçin Rusya'dan Satın Aldığı, Ancak Türk Tarafının ve Uluslararası Toplumun Yoğun Tepkileri Üzerine Kıbrıs Yerine Girit'e Konuşlandırdığı S-300 Pmuı Füze Sistemleri, Resmen Yunanistan'ın Malı Haline Geldi.

Kıbrıs Rum Hükümeti'nin 8 yıl önce Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) için Rusya'dan satın aldığı, ancak Türk tarafının ve uluslararası toplumun yoğun tepkileri üzerine Kıbrıs yerine Girit'e konuşlandırdığı S-300 PMUI füze sistemleri, resmen Yunanistan'ın malı haline geldi.

Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin söz konusu sistemleri hem aktifleştirme, hem de modernize ederek S-400 modeline dönüştürme kararı aldığı bildirildi. Rum kesiminde çıkan Politis gazetesi, Rus yapımı S-300 PMUI füze sistemlerinin 8 yıl aradan sonra Girit'teki depolardan çıkarılarak, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel projelerine tam olarak katılacağını kaydetti. Gazete, modernize edilen füzelerin Stealth teknolojisi uçakları, Cruise füzelerini ve 3 bin 500 km menzilli ve saniyede 4,8 km hıza sahip

balistik füzeleri imha edebilecek duruma geleceğini bildirdi.

Dün Lefkoşa'da, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Meymarakis ile Kıbrıslı dengi Paşardis, füzelerin Yunan Silahlı Kuvvetleri'ne devredilmesine ilişkin anlaşmaya imza attı. Bu anlaşmaya göre de Kıbrıs Milli, Muhafız Ordusu'nun elinde bulunan, yine Rus yapımı, kısa menzilli TOR-M1'lerin ve Slovak yapımı 155'lik ZUZANA topları ve adı açıklanmayan bir başka silah sistemi de Rum Hükümeti kanalı ile RMMO ya devredildi.

Meymarakis, dün Larnaka Havaalanı'na gelişinin hemen ardından Başkan Papadopulos, Meclis Başkanı Hristofyas, DİSİ Başkanı Anastasiadis ve dengi Paşardis ile temas maratonuna başladı. Meymarakis ayrıca, kendisine eşlik etmekte olan heyetiyle birlikte Athalassa'daki 'Andrea Zaku' Kışlası'nı ziyaret etti, burada ELDİK Komutanı Albay Athanasios Kiriakopulos'un onurlarına verdiği yemeğe katıldı.

(MG-PNR-PNR-BA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title