Haberler

Okul Bombalamayı Reddeden İsrailli Pilot, Kısa Filme Konu Oldu

Lübnanlı sanatçı Zaatari, 1982 yılında İsrail'in ülkesine saldırısı sırasında İsrailli bir pilotun kendisine verilen emri yerine getirmeyip, Sayda kentindeki bir okulu bombalamamasını konu alan kısa film çekti Zaatari, ''Reddeden Pilota Mektup" adlı filmiyle 4. Uluslararası Çanakkale Bienali'ne katıldı.

MEHMET BAYER - Lübnanlı sanatçı Akram Zaatari, 1982 yılında İsrail'in ülkesine saldırısı sırasında İsrailli bir pilotun kendisine verilen emri yerine getirmeyip, Sayda kentindeki bir okulu bombalamamasını konu alan kısa film çekti.

Zaatari, "Reddeden Pilota Mektup" adlı filmiyle 4. Uluslararası Çanakkale Bienali'ne katıldı.

Bienalin küratörü Deniz Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmanın izleyiciyle buluşabilmesi için Korfmann Kütüphanesi'nin giriş katındaki sergi salonunu, küçük bir "cep sineması"na dönüştürdüklerini söyledi.

Arapça ve İbranice yapılan 34 dakikalık renkli video çekiminin "Reddeden Pilota Mektup" adını taşıdığını aktaran Erbaş, "Zaatari, Lübnanlı bir fotoğraf sanatçısı. Özellikle Orta Doğu'nun görsel arşivi üzerine çalışıyor. Kendi öz yaşamından hareketle Orta Doğu'nun özellikle Lübnan'ın yakın tarihine bakıyor" dedi.

Erbaş, sanatçının söz konusu çalışmasının da 1982 yılında İsrail'in Lübnan'a saldırısı sırasında Sayda kentinde yaşanmış bir hikayeyi konu ettiğini ifade ederek, "Bir İsrailli pilot kendisine verilen emre itaatsizlik etmiş. Bir okulu bombalamamış. Bombaları, gidip denize bırakmış. Ancak sonrasında bir başka İsrailli pilot emre uyarak okulu bombalamış. Zaatari, olayı bu hareketle içinde doğmuş büyümüş bir Lübnanlı olarak, hassasiyetiyle yarı öz yaşam öyküsü, yarı belgesel, yarı şiirsel bir üslupla kısa bir filme dönüştürmüş" diye konuştu.

Eserde, okulun geçmişi, bugünü, orada yaşayan çocukların psikolojisi, kendisi ve ailesinin hikayesi üzerinde durulduğunu dile getiren Erbaş, şunları kaydetti:

"Okul bombalanıp, yıkıldıktan sonra yenisi inşa edilmiş. Bu gerçek bir hikaye. Zaatari, Hagai Tamir adındaki pilotla Roma'da buluşup tanışıyor. Pilot, mimarlık eğitimi aldığı için kendisine bombalama emri verilen yapıya bakınca bunun mimarı biçiminden ya bir okul ya da bir hastane olabileceğini anlıyor ve bombalamak istemiyor. Orta Doğu'da, bugün de yaşamakta olduğumuz savaş ve çatışma ortamına dair tarihi bir olay alınıp, düşmanlık tohumları ekmek yerine, bireyin aldığı bir karar üzerinden önce insani boyutun ön planda tutularak tarih yazılması gerektiği mesajını içeriyor film. İsrail'in işgalinden bahsediyor ama bir okulu bombalamayan vicdanen bu emri kabul etmeyip, emre itaatsizlik eden İsraili bir askerinden ilham alınarak bu film yapılıyor." - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Orta Doğu Çanakkale Lübnan İsrail Yerel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Lara kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Lara kaç yaşında, nereli? Lara biyografisi! TOKİ konut ve iş yeri satışı ne zaman? TOKİ açık artırma ne zaman, saat kaçta? ALTIN FİYATALARI DÜŞÜYOR MU? 23 Mayıs canlı altın fiyatları! Ata, yarım, çeyrek, gram altın ne kadar? 23 Mayıs hangi burç? 23 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 23 Mayıs tarihi hangi burç olur? Metin Akdülger Sandık Kokusu dizisinden ayrıldı mı? Sette kriz mi çıktı? EKPSS SONUÇ EKRANI! EKPSS saat kaçta açıklanacak, açıklandı mı? EKPSS sonucu nasıl öğrenilir? Halil İbrahim Özgün kimdir? Halk Tv konuğu Halil İbrahim Özgün kaç yaşında, nereli? Halil İbrahim Özgün biyografisi! Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 ASGARİ ÜCRET ARA ZAM! Temmuz ayında asgari ücrete zam geliyor mu? Asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? GELİNİM MUTFAKTA 23 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128112 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 23 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 23 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 23 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title