Haberler

"Ali Emiri Efendi'ye Saygı Günleri"

Kaşgarlı Mahmud'un "Divanü Lügati't Türk" isimli Türkçe-Arapça sözlüğünü Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi, Elazığ ve Diyarbakır'da anılacak.

Kaşgarlı Mahmud'un "Divanü Lügati't Türk" isimli Türkçe-Arapça sözlüğünü Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi, Elazığ ve Diyarbakır'da anılacak.

Elazığ Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Elazığ'da defterdarlık ve vali vekilliği görevlerinde de bulunan şair, edebiyatçı, eleştirmen Diyarbakırlı Ali Emiri Efendi'nin, Türkçe'nin ilk ve ölümsüz yazılı eseri Divanü Lügati't Türk'ü asırlar sonra Türk milletine kazandırdığı, 16 bin ciltlik paha biçilmez yazma eserlerini "Millet Kütüphanesi"ni kurarak bağışladığı belirtildi.

Açıklamada, Ali Emiri Efendi'nin, Elazığ ve Diyarbakır'da valiliklerin himayesinde 14-16 Mart'ta düzenlenecek "Ali Emiri Efendi'ye Saygı Günleri" adlı etkinlikle anılacağı kaydedildi.

Etkinlik kapsamında ilk gün Elazığ'da "Fuzuli ve Azerbaycan'da Fuzuli Araştırmacılığı" konulu açık oturum gerçekleştirileceği, tiyatro sanatçısı Reşat Bulut yönetiminde "İstanbul'da Diyarbakırlı Bir Alim" adlı 2 perdelik oyunun sahneleneceği ifade edildi.

Etkinliğin ikinci gününde ise "Ali Emiri Efendi" konulu açık oturum yapılacağı, aynı günün akşamı "Ali Emiri Efendi'ye Saygı Gecesi" gerçekleştirileceği belirtildi.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Müstakil Alimler Birliği ve Nizami Edebiyat Enstitüsü Alimler Birliği tarafından Elazığ Valisi Muammer Erol'a

"Azerbaycan Edebiyatı'nın Dostu Diploması" takdim edilecek gecede, TRT Diyarbakır Radyosu Mahalli İcra Topluluğu ve Elazığlı mahalli şarkıcılar tarafından Diyarbakır-Harput türkülerinin seslendirileceği kaydedildi.

Etkinliğin son günü ise Diyarbakır'da Ahmet Arif Edebiyat Müzesi'nde "Ali Emiri Efendi ve Diyarbakır" konulu sohbet toplantısı gerçekleştirileceği duyuruldu.

Muhabir: Ömer Fansa

Yayıncı: Ahmet Ekici - ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel

Ali Emiri Efendi Kaşgarlı Mahmud Azerbaycan Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title