Haberler

Moskova'da o geceler neler yaşandı?

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
24.03.2024 03:13

Rus Devleti'nin başkenti ve en kalabalık şehirlerinden biri olan Moskova'da bir eğlence merkezine düzenlenen saldırıda 130'dan fazla insan hayatını kaybetti, 140'tan fazla kişi de yaralandı. Ölü sayısı ise her geçen gün artmaya devam etmekte.

Moskova'da yaşanan bu korkunç olay, Rusya başkentinde yaşanan ve ulusal bir trajediye neden olan bir terör saldırısı olarak tarihe geçti. Saldırıyı DAEŞ'in Horasan kolu üstlendi. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD'li yetkililer terör eylemini gerçekleştiren grubun İran ve Afganistan'da varlık gösteren DAEŞ-H olduğunu istihbarat kaynaklarına dayanarak ifade eti.

Korkunç olayın failleri Moskova'nın en büyük eğlence komplekslerinden biri olan Crocus City Hall'a saldırı için ülkede çok sevilen bir rock grubunun konserinin olduğu günü tercih ettiler. Konserin başlamasına dakikalar kala eğlence mekanına giren saldırganlar, otomatik silahlarla insanlara saldırmaya başladılar. Büyük bir panik ve korku ortamının oluştuğu eğlence mekanında, saldırganlar tarafından patlayıcı ve yanıcı maddeler de kullanıldı ve kompleks adeta can pazarına dönüştü. Silah seslerine eşlik eden yangın hızla mekanı sarmaya başladı ve binanın çatısı çöktü. Nitekim binaya giren kurtarma ekipleri kömürleşmiş koltuklar ve büyük bi enkazla karşılaştılar. Yaşanan saldırıda ölenlerin önemli bir çoğunluğu silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetmişken bir kısım sivil de yangın nedeniyle hayatını kaybetti. Ertesi gün Acil Yardım Birimleri tarafından yapılan açıklamalara göre yaralıların önemli bir kısmı yanıklarla savaşmaktaydı.

Terör saldırısının failleri olay yerinden kaçmayı başardı. Fakat Rus yetkililer hızlı bir şekilde olaya müdahale ederek saldırıyla ilgisi olduğu düşünülen 11 kişiyi gözaltına aldı. Yakalanan ve gözaltına alınan saldırganlar kaçtıkları arabayla birlikte ormanlık alanda ufak bir çatışma sonrası yakalanmışlardı. Saldırganlardan dördü doğrudan terör saldırısına karıştıklarını itiraf ettiler. Bununla birlikte, saldırganların kimlikleri ve emri kimden nasıl aldıkları henüz netlik kazanmış değil.

Olaydan sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'in uzun bir süre sessiz kalması Rus ve dünya kamuoyunun dikkatlerini çekti. Elim hadiseden bir gün sonra ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, savaşta bulunduğu ülke Ukrayna'yı suçlayan ve hedef gösteren bir dil kullandı. Terör saldırısı ile ilgili Ukrayna'nın dahiline ilişkin herhangi bir kanıt olmamasına rağmen Putin'in bu söylemi tuhaf karşılandı. Putin konuşmasının devamında sorumluların cezalandırılacağını vurguladı.

Bu tür terör saldırıları aslında Rus devletinin ve Rus halkının yabancısı olmadığı ve aşina olduğu olaylardandı. Özellikle 90'lı yıllar ve onu izleyen 2000'li yıllarda Rus şehirlerini hedef alan başta Çeçen mücahitler tarafından pek çok saldırı gerçekleşmişti. Fakat uzun bir süredir Rus halkı ve şehirleri herhangi bir güvenlik endişesi taşımıyordu. Hatta, iki seneyi aşkın bir süredir devam eden Ukrayna savaşına rağmen Rus şehirleri savaş ve terör atmosferinden uzakta günlük yaşantılarına devam etmekteydi. Fakat bu saldırı Rus halkının geçmişte yaşadığı trajik ve travmatik anıları ve korkuları tekrar gün yüzüne çıkardı. Saldırı, Moskovalıların güvenlik hissini sarsarak geçmişteki benzer olayları hatırlattı ve şehir genelinde hüzünlü anma törenlerine yol açtı.

Terör saldırısına tüm dünyadan tepkiler gecikmedi. Rus Devleti ve halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını göstermek isteyen ülkeler ve başkanları taziye mesajları yayınladı. ABD ve İngiltere'nin bu ayın başında Rusya'da terör saldırısı olabileceğine ilişkin yayınladıkları istihbarat uyarısı tekrar gündeme geldi. Açıklama yapan yetkililer uyarılarının Kremlin ve Rusya güvenlik güçleri tarafından ciddiyeti alınmadığını ifade ettiler.

Sosyal medyada, saldırıya kurban gidenler için sayısız anma mesajı paylaşıldı. Rus halkı, başta başkent Moskova olmak üzere Rusya şehirlerindeki hastanelere kan bağışında bulunmak için yoğun ilgi gösterildi.

Yaşanan korkunç terör saldırısı Moskova'nın güvenliği iç güvenliği ve uluslararası ilişkiler açısından derin etkiler bıraktı ve birçok soru işaretlerini ortaya çıkmasına sebep oldu.

title