Haberler

Fransa'nın Rusya Karşıtı Diplomatik Hamleleri: Öngörüler ve Olası Senaryolar

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
31.03.2024 04:43

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili söylemleri ve yaptığı önemli açıklamalar uluslararası kamuoyunda haftalardır geniş yer tutuyor.

Özellikle savaşın başından itibaren Ukrayna'ya belirli ölçüde destek veren Fransa'nın, geldiğimiz noktada savaşın Ukrayna lehine tıkandığı ve Rusya'nın ilerleyişinin öne çıktığı bugünlerde söylemi ve hamleleri kritik bir öneme sahip.

ABD yardımının gecikmesi ve Avrupa ülkelerinin yardımının ise yeterli olmaması Ukrayna'nın ve savaşın kaderini etkilemeye başladı. Bu sebeple Fransa öncülüğünde batılı ülkeler ve liderleri yeni stratejiler ve hamleler öngörerek politika değişikliğine gitmek zorunda.

Emmanuel Macron'un öncülüğünde Fransız yetkililer, Fransa'nın Ukrayna'ya müdahalesiyle ilgili plan ve stratejilerine dair senaryolarını tartışmaya başladılar. Bu konuyla alakalı savaşın mevcut durumunu göz önünde bulundurarak belirli öngörüleri içeren analizler de kaleme alınmaya başlandı.

Fransa'nın Ukrayna'ya yardımı ve Rusya'nın hamlelerine karşı izleyeceği politikalara dair dört senaryo öne çıkmaktadır.

Bu senaryolardan ilkinde Fransız mühendislerinin koordinasyonuyla Ukrayna topraklarında askeri üretim tesislerinin kurulması ve geliştirilmesi düşünülüyor. Bu plan çerçevesinde Ukrayna'nın yerel savunma endüstrisinin güçlendirilmesi ve kapasitesinin arttırılması amaçlanıyor.

İkinci senaryo olarak ise Fransa ordusu tarafından Ukrayna askerlerine eğitim verilmesi düşünülüyor. Aynı zamanda Ukrayna ordusunun yeteneklerini arttırmak ve savaşın olumsuz etkilerinin azaltmak için gerekli desteği vermek de bu plan içerisinde öngörülüyor.

Üçüncü senaryoda ise Fransız hava savunma birliklerinin Ukrayna'nın Karadeniz'deki önemli bir liman şehri olan Odessa gibi stratejik noktaları savunması söz konususu. Özellikle bölgeye hem Fransız askerlerinin konuşlandırılması ve hava sahasını korumak için hava savunma sistemlerinin yerleştirilmesi düşünülüyor.

Dördüncü ve son senaryoda ise Ukrayna'nın Odessa, Mykolaiv, Dinyeper, Belarus ve Transdinyester bölge ve sınırlarına bir hat kurulması tasavvur ediliyor. Bu hatta hem çatışmaları önlemek hem de insanı yardımın etkili bir şekilde naklini sağlamak amaçlanıyor.

Fransa'nın Ukrayna'ya gelecekte vermeyi planladığı siyasi, askeri ve ekonomik destekleri öngören bu senaryolar, savaşın kaderini değiştirmeye yönelik Fransa tarafından uygulanması ve atılması muhtemel adımlar olarak görülebilir. Bu senaryoların hayata geçirilmesi, başta Ukrayna'nın Rusya karşısında tekrar güçlü bir konuma gelmesi olmak üzere Avrupa ve Fransa için oldukça önemlidir. Fakat bu senaryoların hangilerinin uygulanabilir olduğu, müdehalenin nasıl gerçekleşeceği ve diplomaside karşılığının ne olacağı öngörülemekde ve belirsizlikler taşımaktadır.

title