Haberler

Etkin hedef belirleyerek zihni yönlendirmek

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
26.12.2020 09:02

Hepimizin hayatta hayalleri var. Bu hayallere ulaşma yolunda da çeşitli adımlar atıyoruz. Bu adımları güçlendirmek için zihnimizi bizim için çalışır hale getirmemiz gerek. Bunu yapmak için de hedef belirleme yöntemlerini kullanıyoruz. Peki hedef belirleme süreci nasıl olmalı? Etkin hedefin özellikleri nelerdir? Hedefleri bizim faydamıza nasıl kullanırız? Bu yazıda bu soruların cevabını konuşacağız.

Hedef belirleme konusunda en etkin yöntemlerden biri "SMART" modelidir. Smart metodu hem sizin farkındalığınızı artırıyor hem de beyninizi amaçlarınız için programlamanıza yardımcı oluyor. Gelin beraber bu modele göre adım adım hedef belirleyelim.

1-Öncelikle hedefiniz belirgin ve net olmalı. Detayları yazılmalı. "Başarılı bir yazar olmak istiyorum." değil de "Başarılı bir bilim kurgu yazarı olmak istiyorum." denmeli.

2-Ölçülebilir olmalı. Örneğin: "Ayda on bin lira kazanan başarılı bir bilim kurgu yazarı olmak istiyorum." denebilir.

3-Ulaşılabilir hedef olmalı. Bu demek oluyor ki eğer hedefiniz gerçekleşebilir büyüklükte değilse o zaman onu küçültüp kolaylaştırmanız gerek. Bu aşama çok mühim. Çünkü çoğu insan hedef koyarken zor ve büyük olanlarını seçiyor. Bu yaklaşım doğru değil; fakat şunu unutmamak gerek: size göre kolay olan başkasına göre zor olabilir o yüzden gerçekçi bir hedef koyayım derken kendi potansiyelinizi unutmamalısınız.

4- İlgili olmalı. Bu hedef sizin diğer amaçlarınızla bağlantılı mı? Şu an bunu yapmak için doğru zaman mı? Bu hedef uygulanabilir ve faydalı mı?

5- Zaman sınırı konulmalı. "2021 Şubat ayı itibariyle ayda on bin lira kazanan bir bilim kurgu yazarı olmak istiyorum." denebilir.

Bu beş madde Smart hedef yönteminin bir özeti. Yöntemimize bir düzenleme yapabiliriz: Hedefi sanki şu an gerçekleşmiş gibi yazabiliriz. Bunun için hedef cümlemizdeki "istiyorum" ibaresini kaldırıyoruz. "Bilim kurgu yazarı olmak istiyorum." yerine "bilim kurgu yazarıyım." diyoruz. Bu sayede bilinçaltının hedefi gerçekleşmiş gibi düşünmesini sağlıyoruz. Bu da bizi amaçlarımıza bir adım daha yaklaştırıyor.

Hedef belirlerken bir başka önemli unsur da bunu yazıya dökmek. Yapılan bir araştırmaya göre hedefinizi yazmak gerçekleşme olasılığını yüzde 30'dan fazla artırıyor. Eğer bu kağıda yazma işini gecenin son saatlerinde yazarsanız beyninize "yap" emri de gider.

Hedefi belirlerken bunun sizi mutlu edecek bir hedef olması önemli. Eğer hedefi bir başkası için koyduysanız ve gerçekte bunu istemiyorsanız o zaman motivasyonunuz süreç içerisinde az olacaktır. Hedefin size uygunluğunu anlamak için kullandığımız bir metot var: Hedefi zihinde canlandırmak. Hayalinizi kurun ve detaylara bakın. Eğer detay oluşturma sürecinde huzursuzluk yaşıyorsanız hedefinizde bir değişiklik yapmanız gerekebilir. Bir başka yöntemse ölümü hayal etmek. Öldüğünüzde geriye dönüp baktığınızda neyi "Keşke yapsaydım." diye düşünürdünüz? Neye "İyi ki yapmışım." derdiniz? bunları düşünün.

Bu adımları uygulamanız hedeflerinizi fark etmeniz ve hedefle aranızdaki zihinsel bağı kuvvetlendirmenizi sağlıyor. Bunları bir kağıda yazıp deneyebilirsiniz. Sonuçta beynimizi yönlendirerek hayallerimize ulaşmayı kolaylaştırıyoruz.

title