Haberler

Gebelik sürecinde doğru bilinen yanlışlar

Op. Dr. İlknur Sayar

Op. Dr. İlknur Sayar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / İstanbul Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi
16.12.2020 02:50

Gebelik süreci anne adaylarının gebeliği planladığı andan ya da gebe kaldığını öğrendiği andan itibaren bebeğinin sağlığı için hayatlarında beslenme alışkanlığı, uyku düzeni, egzersiz düzeni gibi aslında sağlıklı bir yaşam için her zaman olması gereken köklü değişiklikler yaptığı bir süreçtir. Bu süreçte belki de anne ve baba adaylarını en çok zorlayan değişiklik yıllardır aynı evi paylaştıkları minik, evcil dostlarına veda etme zorunluluğudur. Halbuki böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. ''Gebelikte evcil hayvan beslenmez'' kuralı bu süreçte doğru bilinen yanlışlardan biridir.

Evcil dostlarımızdan bizlere bulaşabilen en önemli hastalık ''toksoplazma enfeksiyonu''dur. Toksoplazma enfeksiyonuözellikle kedi ve köpek dışkıları ile bulaşır. Bu enfeksiyon gebelikte istenmeyen gebelik kayıplarına, erken doğuma ve bir takım doğumsal anomalilere sebep olabilir. Toksoplazmanın insana çeşitli bulaş yolları vardır.

Bunlardan en sık karşımıza çıkan kedi ve köpek dışkılarına bulaşmış sebze ve meyve türü besin maddelerinin iyi yıkanmadan ya da yeterince pişirilmeden tüketilmesidir.Bu enfeksiyonun bir diğer kaynağı ise enfekte olmuş bu sebze ve meyveleri yiyen otçul hayvanların etlerinin yeterince pişirilmeden tüketilmesidir. Ancak evimizde beslediğimiz, dışarı ile teması olmayan, aşı ve muayeneleri düzenli olarak yapılmış, çiğ et yemeyen evcil hayvanlarda toksoplazma enfeksiyonu bulaşma ihtimali neredeyse olanaksızdır. Ayrıca toksoplazma parazitine maruz kalmış bir kedi sadece 14 gün bulaştırıcıdır, enfeksiyon geçirdikten sonra bağışıklık kazanır ve yeniden maruziyet sonrası hastalanarak bulaştırıcı olmaz.

Peki bizim bu enfeksiyon bulaş riskine karşı alabileceğimiz önlemler nelerdir?

Öncelikle her temizliğin ilk kuralı olduğu gibi burada da el yıkama çok önemlidir. Evcil hayvanımızın kumunu günde bir ya da iki kez değiştirmek değiştirdikten sonra mutlaka ellerimizi yıkamak gerekir. Ticari mamalar ile beslenen hayvanlarda bu enfeksiyonun olma ihtimali çok düşüktür. Ancak çiğ et ya da pastörize edilmemiş çiğ süt vermekle enfeksiyon bulaşı olabilir. Bu nedenle bu besinleri vermemek gerekir. En önemlisi ise evcil dostlarımızın rutin veteriner muayenelerinin ve aşılarının tam olarak yapılmasıdır. Toksoplazma enfeksiyonu her ne kadar hiç istemediğimiz gebelik sonuçlarına sebep olsa da bulaş yollarına önlem alabileceğimiz için gebelik sürecinde evcil dostlarımızı alışkın olduğu ev ortamından uzaklaştırarak bilmediği adaptasyonda zorluk çekeceği bir ortama göndermemize hiç gerek yok.

title