Haberler

Depremzede engellilerin destek alabileceği bazı oluşumlar

Emre Taşgın

Emre Taşgın

Kurucu Başkan engelli hakları aktivisti öğretmen / Eğitimde Görme Engelliler Derneği
09.02.2023 08:29

Merhaba değerli okurlar,

Sizlerle bu köşe üzerinden engelli hakları, engellilerin eğitimi ve erişilebilirliğe ilişkin bilgiler paylaşacak, güncel gelişmeleri aktaracak ve kendi fikirlerimi yazacağım. İlk yazımda ülkemizi derinden sarsan ve etkileri uzun zaman devam edecek olan deprem sürecinde engellilerin içerisinde bulunduğu şartlara değineceğim. Ayrıca konuyla ilgili bazı oluşumların uygulamalarını yaygınlaştırarak bunlardan yararlanabilecek kişilere ulaştırılmasına katkı sağlamaya çalışacağım.

Son yıllarda ülkemizin farklı bölgelerinde yaşanan deprem felaketleri sonrasında afet ve engellilik konusu engelliliğe ilişkin politika üreten ve uygulayan kamu kurumlarının gündemine de geldi. Farklı projeler geliştirildi, çalıştaylar düzenlendi, eylem planlarına afet ve engellilik temalı stratejiler ve faaliyetler eklendi. Şimdiye kadar yapılan bilinçlendirme faaliyetlerinin ve eylem planlarına eklenen stratejilerin bu deprem sürecinde ne kadar işe yaradığı daha farklı verilerle değerlendirilebilecek bir konu. Dolayısıyla bahsi geçen husustaki tespitlerimi bu yazıda paylaşmanın erken olduğu kanısındayım. Yine de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın depremzede engellilerin engel durumları dikkate alınarak temel ihtiyaçlarını belirleyebilmesi ve bunların yerine getirilmesi sürecinde sahadaki sivil toplum kuruluşlarıyla daha eşgüdümlü çalışması gerektiğini söyleyebilirim. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve AFAD'ın paylaştığı sosyal medya içeriklerinin farklı engel grupları tarafından anlaşılabilir olması gerekiyor ki bilgiler doğru yere ulaşabilsin.

Engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve oluşumlar da kendi imkanları ve ulaşabildikleri bağlantılar sayesinde yaraları hafifletmeye dönük çalışmalarda bulunuyor. Bazı STK'lar doğrudan sahadaki vaka bildirimlerine müdahale ederken, kimi örgütler de ihtiyaçların yaygınlaştırılmasına destek oluyor. Ayrıca farklı engel gruplarıyla nasıl diyalog kurulabileceğine ilişkin farkındalık içerikleri de üretiliyor. Yazımın bu bölümünde faydalı olduğuna inandığım bazı çalışmaları paylaşmak istiyorum. Bunların dışında yapılan daha başka çalışmalara rastlamam halinde elimden gelen yaygınlaştırma faaliyetini yürüteceğimi de eklemekte yarar görüyorum.

Aktif üyesi olduğum Eğitimde Görme Engelliler Derneği, görme engellilerden gelen destek taleplerini Twitter hesabı üzerinden yaygınlaştırıyor. Bunun dışında sahadaki ihtiyaçların belirlenmesi ve bunlara yönelik atılabilecek adımlar üzerinde de çalışıyor. Dernek @egediletisim Twitter adresi üzerinden takip edilebiliyor.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu, kurum ve kuruluşların erişilebilir olmayan duyurularını görme engellilerin ekran okuyucu yazılımlarla okuyabileceği formata dönüştürüyor. Platform @EngelsizBilisim Twitter adresi üzerinden takip edilebiliyor.

İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, "Engelli Depremzedeler İçin Ne Yapabiliriz?" başlıklı bir bilgilendirme içeriği yayınladı. Söz konusu bilgilendirme içeriğinde farklı engel gruplarıyla kurulacak iletişimde dikkat edilmesi gereken hususlar ve bu kişilerin temel ihtiyaçlarının neler olabileceği açıklanıyor. İçeriğe @istbaroEHM Twitter hesabından ulaşılabiliyor.

Engelli Çocuk Hakları Ağı, bünyesindeki sivil toplum örgütlerinin depremzedelere nasıl hizmetler götürdüğünü Twitter hesabından paylaşıyor. Ayrıca farklı illerden güncel ihtiyaçları yaygınlaştırıyor, farkındalık amaçlı içerikler geliştiriyor. Ağ, @ECHA_Turkey Twitter adresinden takip edilebiliyor.

Afet Otizm Dayanışma Ağı; Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği, Merhaba! Spektrum, Özgür Eller Otizm İnisiyatifi ve Denizli Otizm Derneği işbirliğiyle kuruldu. Kısaltması AODA olan bu oluşum, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlerin ardından, Türkiye'deki depremzede otistikler için oluşturulmuş bir sivil toplum inisiyatifi. AODA, @afetotizm Twitter adresi üzerinden takip edilebiliyor.

Nadir Hasta Derneklerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Nadir Hastalıklar Ağı, nadir hastalığa sahip birey/çocuklara ilaç- tıbbi cihaz temini için kendilerine ulaşılabileceğini bildirdi. Ağ, @NadirHasAg Twitter hesabından takip edilebiliyor.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, deprem bölgesindeki işitme engelli bireylerin cihazlarında sorun yaşamaları halinde pil ve yedek parça temini için kendilerine ulaşabileceklerini açıkladı. Dernek, @isitmedernek Twitter adresi üzerinden takip edilebiliyor.

Engelliler, depremden etkilenen bütün bölge insanıyla birlikte can ve mal kaybına uğradı. Fakat içerisinde bulundukları koşullardan dolayı bu afetten daha fazla etkileniyor. Dolayısıyla engelli yakını ve tanıdığı olanların yukarıda bilgileri verilen kurumlarla iletişime geçmesi ve ilgilenebileceklerini düşündükleri kişilerle paylaşması çok önemli. Daha başka çalışma yürüten oluşumların paylaşımlarını bana ulaşır ulaşmaz elimden geldiğince yaygınlaştıracağım. Bireysel olarak başta engellilerden olmak üzere tarafıma ulaşan destek taleplerini ben de @tasginemre Twitter adresimden paylaşmaya gayret ediyorum.

Sevgi ve dayanışmayla...

title