Haberler

Uşak: Utso Başkanı İsmail Karaman'dan Tekstil Sektörünü Değerlendirdi

- İktisadi Araştırmalar Vakfı Tarafından Uşak Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda Düzenlenen "Uşak İlinin Ekonomik Gelişmesi" Konulu Panelin İkinci Bölümüne Konuşmacı Olarak Katılan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (Utso) Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Karaman, Türk Özel Sektörünün, Son 15 Yılda 75 Milyar Dolar Yatırım Yaparak, Tekstil ve Konfeksiyonda Avrupa'nın Birinci, Dünyanın Üçüncü Büyük Üretim Kapasitesine Ulaştığını Söyledi.

- İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından Uşak Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen "Uşak İlinin Ekonomik Gelişmesi" konulu panelin ikinci bölümüne konuşmacı olarak katılan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Karaman, Türk özel sektörünün, son 15 yılda 75 Milyar Dolar yatırım yaparak, tekstil ve konfeksiyonda Avrupa'nın birinci, dünyanın üçüncü büyük üretim kapasitesine ulaştığını söyledi.

Çin ve Hindistan'ın işgücü ile rekabet etme şansını hiçbir zaman yakalayamayacaklarını belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu başkanı İsmail Karaman, " Çin'de her yıl 20 Milyon kişi kırsal kesimden çıkarak sanayi ve hizmet kesimine geçmekte. Bu da demektir ki Çin'de her yıl bir tane Türkiye ekonomisi ilave oluyor. Türkiye'nin 2005 yılında Uzakdoğu ülkelerine 1.1 milyar dolarlık ihracata karşılık 17.2 milyar dolarlık ithalat, ilimizde ise Uzakdoğu ülkelerine yıllık ortalama 2 Milyon Dolar ihracat yapılırken yaklaşık 20 Milyon Dolar ithalat yapılmaktadır. Türkiye; OECD ülkeleri içerisinde en pahalı elektriği kullanan ilk üç ülke arasındadır. IMF'nin 2006 küresel istikrar raporuna göre akaryakıt fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkesiyiz. 2003-2004-2005 yıllarında Türkiye, İstihdam maliyeti üzerinde en yüksek vergi ve prim yükünü taşıyan OECD ülkesidir. Son 9 yılda vergi yükümüz yüzde 59 artmıştır. Tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile başarıya ulaşacak olumlu bir Türk malı imajının sağlanması ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir" dedi.

İlimizde markalaşma, patent ve tasarım konularında son yıllardaki gelişimi çok da iç açıcı bulmadığını sözlerine ekleyen Karaman," 1998 -2006 Yılları arasında 3 bin 300 patent başvurusundan sadece 11'i, 368 bin 076 marka başvurusundan sadece 527'si, 29 bin 329 tasarım başvurusundan sadece 27'si Uşak'tan olunca Odamız bünyesinde marka, patent ve tasarım başvurularını kolaylaştırmak amacıyla Türk Patent Enstitüsü ön bürosunu kurduk. Ayrıca firmalarımızın dünya pazarlarında kalite ve standart konularında yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmamaları için , İSO 9000 Kalite Yönetim Sistem standartları, verimlilik, ihracatta devlet destekleri ve teşvikler konusunda sürekli eğitim seminerleri düzenlenmektedir."dedi.

Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve bölgesel kalkınma hamlesi yapması, işletmelerin rekabet gücünün artmasıyla, istihdam yaratan bir büyüme trendi yakalaması inovasyon ile mümkün olacağını ifade eden Karaman, " Bu amaçla, Odamız bünyesinde IRC Ege Yenilik Aktarım Merkezini kurduk. Ülkemizde 5 Milyon işsize her yıl 750 Bin kişi ekleniyor. Türk sanayisinin en önemli ihtiyacı kalifiye ara eleman. Meslek liselerinde okuyan gençlerimize daha cazip imkanlar sunarak onların üretime katkılarını artırmamız gerekli. Maliyetlerin indirilmesi ve desteklenmeler devletin ve ekonomiyi yönetenlerin görevleridir. Bunun dışında sanayicimize düşen görevler var. Sanayici rekabet gücünü geliştirmeyi başarmak zorundadır. Sadece devlet destekli bir rekabet politikası bir süre sonra geçersiz kalacaktır. Esas olan şudur ki rekabet stratejilerinin geliştirilmesi ve rekabet işletmelerin kendi sorumluluklarıdır. Rekabet gücünün en önemli unsurlarından verimlilik, yenilikçilik, kalite, fark yaratma, Ar-Ge, tasarım, teknoloji geliştirme, markalaşma gibi alanlara yatırımlar yapılmalı, işletmeler bu konulara mutlaka fon ayırmalıdır" diye konuştu.

(KY-YK)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title