Haberler

Umreciler Kızamığa Karşı Aşılanacak

Umre ziyaretinden dönen 3 vatandaşta ve turizm bölgelerinde yabancı uyruklu bazı kişilerde görülen kızamık vakası bakanlığı harekete geçirdi.

Umre ziyaretinden dönen 3 vatandaşta ve turizm bölgelerinde yabancı uyruklu bazı kişilerde görülen kızamık vakası bakanlığı harekete geçirdi. Geçtiğimiz haftalarda toplanan Kızamık Danışma Kurulu turizm çalışanlarını, hac ve umre ziyareti yapacak olan vatandaşları ve sağlık personelini risk grubuna alarak vakit geçirmeden aşılanması talimatı vererek 81 İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne yazı gönderdi.

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Aydın Erdoğan Halk Sağlığı Kurumu Kızamık Bilimsel Danışma Kurulu kararı gereğince tüm sağlık personeli ile hac ve umreye gidecek olan vatandaşlara kızamık aşısı vurulacağını belirtti.

Erdoğan, alınan kararların tüm illere gönderildiğini ve yazının kendilerine de ulaştığını anlatarak, Hac ve umre yapacak olan vatandaşlara kızamık aşısı vurulacağını belirtti.

Erdoğan, kızamık ile ilgili çalışmaların 2002'den beri yürütülmekte olduğunu belirterek, "Kızamık ve kızamıkçığın önlenmesi programında yürütülen gerek rutin gerekse destek aşılama, sürveyans, sosyal, sosyal mobilizasyon çalışmaları yüksek düzeyde politik kararlılık ile eliminasyon dönemine geçilerek importasyonun engellenmesi giderek daha da ön plana çıkan bir hedef haline gelmiştir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa bölgesinde 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığını kaydeden Erdoğan, "2012 yılında da Romanya, Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, İrlanda, Belçika, İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede salgınlar görülmeye devam etmektedir" dedi.

Salgının görüldüğü ülkelerden ülkemize gelenler ve gidenlerin sık olması nedeniyle importasyon riskinin arttığına dikkat çeken Erdoğan, "Ülkemizde 2012 yılında görülen importe vakalar arasında bir İngiliz vatandaşı, Romanya vatandaşı bir aile ile umre ziyaretinden dönen 3 vatandaşımız bulunuyor. Vakaların son haftalarda yoğunlaşmış olması gerekli önlemlerin alınmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Erdoğan, Kızamık Danışma Kurulu'nun 5 Temmuz tarihinde hac ve umre ziyaretine gidecek kişilere ve turizm sektöründe çalışan kişilere uygulanacak kızamık aşılama stratejilerini görüşmek üzere toplanarak bazı kararlar aldığını belirtti.

Erdoğan kurul tarafından alınan kararları şöyle açıkladı: "Yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde ve aşılama grupları dikkate alındığında çocuk yaş grubuna ek olarak 20-35 yaş grubunun da özellikle hastalık yönünden risk taşıdığı ve bu nedenle bu yaş grubunda olan hac, umre ziyaretine gidecek kişilere, Avrupa'ya ve kızamık açısından riskli diğer ülkelere gidecek kişilere TURSAB ve Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla eksik aşı dozlarının tamamlanması konusunda önerilerde bulunulmasına karar verildi. Turizm sektöründe çalışan kişilere Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla başta kızamık olmak üzere, eksik tüm aşı dozlarının tamamlanması konusunda önerilerde bulunulacak. Turizm bölgelerinde çalışanlar başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının aşılama ve kızamık hastalığı konuları hakkında tekrar bilgilendirilmesi kararlaştırıldı. Konu hakkında aile hekimleri bilgilendirilecek. İlgili gruplarlardaki kişilerin aile hekimlerine başvurmaları halinde eksik kızamık aşı dozlarının tamamlanması sağlanacak."

Erdoğan Aşı uygulaması yürütülürken dikkat edilecek konular hakkında da, "Kızamık aşılaması KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı şeklinde yapılacak. 4 hafta ara ile iki doz aşı uygulanacak. Umre ve hac ziyareti öncesinde kişinin en az bir doz kızamık içeren aşı alması sağlanacak. KKK aşılması yapılacak olan kişiler kontrendikasyonlar yönünden sorgulanacak. Her ne kadar kızamıkçık aşısına bağlı fetal anomaliye ilişkin bir kanıt olmasa da kızamıkçık aşısı alanlar 4 hafta süre ile gebelikten korunmalı. Aşı sonrası 4 hafta içinde gebelik planlayanlara kızamıkçık antijeni içeren aşı uygulanmalıdır. İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Müftülüğü'nün talep etmesi durumunda toplu aşılama işlemleri Toplum Sağlığı Merkezlerince karşılanacak. Sağlık çalışanlarının KKK aşısı ile aşılanması için çalışmalara başlanması konusunda ilgi yazımız ile daha önce de verilmiş talimatlar kapsamında söz konusu aşısız personelin acilen aşılanması ve aşılanan sağlık çalışanı, turizm çalışanı ve hac ve umre ziyaretine giden vatandaşlarımıza ilişkin sayılar kuruma bildirilecek" dedi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Hac Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title