Haberler

'Türkiye-ırak-iran Üçgeninde ABD ve PKK' Konulu Konferans

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (Asam) Başkanı, Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, PKK'ya Son Zamanlarda Askeri Anlamda Çok Ağır Darbe Vurulduğunu Ancak Terörle Mücadelede Kesin Başarı Elde Edilebilmesi İçin Bu Sürecin Ekonomik, Sosyal, Kültürel ve Diğer Yönleriyle Ele Alınarak Değerlendirilmesinin Şart Olduğunu Söyledi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı, Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, PKK'ya son zamanlarda askeri anlamda çok ağır darbe vurulduğunu ancak terörle mücadelede kesin başarı elde edilebilmesi için bu sürecin ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer yönleriyle ele alınarak değerlendirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen "Türkiye-Irak-İran Üçgeninde ABD ve PKK" konulu konferansta konuşan Faruk Loğoğlu, PKK terör örgütünün tarihsel gelişimi, Türkiye'nin terörle mücadelesi, Türkiye'ye komşu ülkelerin, büyük devletlerin ve uluslararası kuruluşların Türkiye'nin terörle mücadelesine etkisi ve ABD'nin Irak'ı işgali sonrasında bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

PKK terör örgütünün giderek Türkiye'nin ulusal güvenliği ve bütünlüğünü tehdit eder bir noktaya geldiğini belirten Loğoğlu, şöyle konuştu: "Irak'ta PKK varlığı, Türkiye açısından çok şey ifade ediyor. Kuzey Irak bağlamında orada yuvalanan terörist gruplar Türkiye'ye sızdıktan sonra birtakım eylemler gerçekleştiriyor. Bu bakımdan çok rahat hareket edebiliyorlar. Barzani'nin de desteği ve teşvikleriyle oluyor bunlar. O bakımdan PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı hızla Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden bir noktaya geldi." Türkiye'nin 1980'li yıllardan bu yana PKK ile çok yoğun bir mücadele verdiğini ve 2000'li yıllarda terör eylemlerinin büyük oranda bastırıldığını anlatan Loğoğlu, 2002 yılından sonra terör eylemlerinin yeniden hız kazandığını söyledi.

Terör eylemlerinin 2002 sonrasında yeniden başlamasının bir takım sebepleri olduğuna dikkat çeken ASAM Başkanı Faruk Loğoğlu, özellikle ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra hızlanan bu süreçte Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin rolüne işaret etti.

PKK'nın son Irak savaşının bir ürünü olmadığını anlatan Loğoğlu, PKK terörünün Türkiye'nin varlığını yıllardır tehdit eden bir sorun olduğunun altını çizerek bu mücadelede ABD'nin ve diğer devletlerin konumunu anlattı.

ABD'nin PKK ile mücadelesinde biraz geriye gidersek ABD'nin PKK'yı terörist ilan eden tek batılı ülke olduğunu anlatan Loğoğlu, şöyle konuştu: "Bunu en erken yapan ülkelerden biri ABD olmuştur. ABD'nin 1990'ların başında yayınladığı bir takım listeler var. Her yıl Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bu listede, ABD, PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiştir. Tabii bu sadece o listeyi yayınlamakla biten bir şey değil. Amerika ona göre de bir politika belirledi. Neticede, Türkiye uzun yıllar yani 1980, 1990 hatta 2000'li yıllarda PKK terörüyle mücadele ederken Avrupa bize kulak tıkamıştı. Hala da büyük ölçüde bize kulak tıkamaktadır. Yani biz 'PKK terör örgütüdür' deyince Avrupa bizi duyan ve bizim görüşlerimizi anlayan bir şekilde hareket etmiyor. Ama ABD bunu çok erkenden yapmıştı. Sadece PKK'yı terör listesine almakla kalmadı, PKK ile mücadelede Türkiye'ye önemli destek verdi. PKK elebaşısının Afrika'daki bir ülkede Yunanistan Büyükelçiliği'nde yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi de büyük ölçüde ABD'nin desteğiyle oldu." İNGİLTERE KRALİÇESİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ ÖNEMLİ Konuşmasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Türkiye ziyaretini de değerlendiren Loğoğlu, bu ziyaretin temel amacının İngiltere'nin Türkiye'nin AB tam üyeliğine destek vermek ve iki ülke arasında ilişkilere yeni bir süreç ve ivme kazandırmak olduğunu iddia etti. Kraliçe'nin ziyaretinin aynı zamanda sembolik bir yanı olduğunu da dile getiren Loğoğlu, "Bu kadar yaşlı bir insanın kalkıp uzak bir ülkeye gitmesi, aynı zamanda İngiltere'nin Türkiye'deki demokratik, laik yapıya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesidir" dedi.

Konferansın ardından İHA'nın gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Loğoğlu, terörle mücadelede son günlerde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: "Son zamanlarda askeri anlamda PKK'ya ağır darbe vurulmuştur. Bu çok önemli faaliyetlerde şehitlerimiz de olmuştur. Bütün toplum olarak bunlara çok üzüldük ama sonuçta bu bir mücadeledir. Silahlı kuvvetlerimizin PKK'ya vurduğu darbe çok ağırdır. Bunların altından kalkmaları uzun bir zaman alacaktır. Ancak Türkiye'nin terörle mücadelesinin sadece askeri boyutunun değil, diğer yönlerinin de ele alınması ve askerlerimizin canları pahasına oluşturdukları bu fırsatı siyasetçilerimizin çok iyi değerlendirmesi gerekir. Bu meselelerin kökenine inerek, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer önlemleri de alarak bu meseleyi çözme konusunda bu fırsatın değerlendirilmesi gerekir." PKK'nın Ermenistan'da konuşlanmasına dair tartışmalarla ilgili soruya da Loğoğlu şöyle cevap verdi: "Ermenistan'ın bölgede PKK için bir üs olma düşüncesini aklından bile geçirmemesi gerekir. Çünkü bunun çok ciddi sonuçları olur. Türkiye ile Ermenistan arasında yeterince sorunlar mevcut. Buna cesaret edebileceklerini düşünmek bile istemeyiz. Ama Türkiye bu konuda somut deliller elde ederse, Ermenistan'a bunun maliyeti de çok ağır olur." (AÖ-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

title