Haberler

Türkiye-ımf Görüşmeleri...(3)

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İstihdamdaki Vergi Yükünün Azaltılmasına Yönelik Olarak, 5 Puanlık Prim İndirimiyle İlgili Kararın 2008 Yılı Sonunda Verileceğini ve İmkanlar Çerçevesinde Ancak 2009 Yılı İçinde Uygulanabileceğini Söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, istihdamdaki vergi yükünün azaltılmasına yönelik olarak, 5 puanlık prim indirimiyle ilgili kararın 2008 yılı sonunda verileceğini ve imkanlar çerçevesinde ancak 2009 yılı içinde uygulanabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Şimşek ve IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Şimşek, istihdam üzerindeki vergi yükünün kaldırılması kapsamında SSK primlerinde işveren payında yapılması öngörülen 5 puanlık indirime ilişkin bir soru üzerine, önümüzdeki dönemde istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yükleri mutlaka aşağı çekeceklerini kaydetti. Bu 5 puanlık prim indirimine ilişkin değerlendirmeleri önceden yaptıklarını belirten

Şimşek, "Muhtemelen 2008 yılı sonunda ona ilişkin bir karar vererek, bunu 2009 senesi içinde imkanlar çerçevesinde uygularız" dedi. İstihdam üzerindeki idari yükleri aşağıya çekeceklerini, istihdam üzerindeki vergilerin indirilmesini kişisel olarak desteklediğini de söyleyen Şimşek, ancak bunları bütçe imkanları çerçevesinde aşağıya çekebileceklerini vurguladı.

Bir gazetecinin vatandaşlara verilecek bir bayram müjdesi istemesi üzerine ise Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürerek, büyümeyi kalıcı bir yapıya kavuşturmak için sosyal güvenlik ve Ar-Ge konusundaki reformlara ağırlık vereceklerini, iç ve dış rekabeti güçlendirici, yatırım ortamını daha da iyileştirici önlemler alacaklarını ve istihdamı artırmayı amaçladıklarını belirterek, bütün bu gelişmeleri 'bayram müjdesi' olarak verebileceğini söyledi. Türkiye'nin beşeri sermayesinin kalitesini

yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, "Türkiye ekonomisi için yeni olan konular 2. ve 3. nesil yapısal reformlar üzerinde uğraşmamızdır. Bu, Türkiye'nin ekonomik olarak daha da güçlü olmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Ekonomik büyümenin hedefin altında kaldığını ve enflasyonun yükseldiğini ifade eden Şimşek, bütün bu gelişmeleri etkileyen iki önemli faktörün tarımdaki kuraklık sonucu artan gıda fiyatları ile enerji fiyatlarındaki öngörülemeyen yükselişler olduğunu söyledi. Şimşek, 'ellerinde olmayan, kontrol dışı' bu faktörlerin cari açığı da olumsuz etkilediğini dile getirdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ise, Türkiye-IMF ilişkilerine ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye şu anda kendi ekonomik programını, herhangi bir mali desteğe ihtiyaç duymadan nasıl yönlendirebileceği konusunda kendisi karar verebilecek bir pozisyondadır'' şeklinde yanıt verdi. Giorgianni, IMF ile mevcut programın Mayıs 2008'de sona ermesinin ardından Türkiye'nin IMF ile ilişkilerini nasıl devam ettireceğinin Türk hükümetinin kararı olduğunu belirerek, Türkiye ile IMF arasındaki işbirliğinin

bir başarı öyküsü olduğunu kaydetti. Giorgianni, Türk hükümeti nasıl bir karar alırsa buna saygı duyacaklarını da kaydetti.

IMF İLE İLİŞKİLERİN GELECEĞİNE İLİŞKİN ALTERNATİFLER

Bakan Şimşek, IMF ile kaç tane daha gözden geçirme kaldığına ilişkin bir soru üzerine, "7. gözden geçirmenin ardından, geriye kalan iki gözden geçirme birleştirilecek. Dolayısıyla program, öngörüldüğü gibi zamanında ve Mayıs ayı başında sona erecektir. Geriye yaklaşık olarak 3.3 milyar dolarlık bir IMF imkanı kalmıştır ve bu da muhtemelen yarı yarıya verilecektir, yani ilk yarısı 7. gözden geçirmenin ardından kalanı da son gözden geçirmede verilecektir" yanıtını verdi. Bakan Şimşek, 7. gözden geçirmenin

kendileri için önemli olduğunu, bundan sonra ise IMF ile ilişkilerin geleceğine ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na bazı alternatifleri içerecek olan bir öneriler dizisi sunacağını, burada kendi fikrini de açıklayacağını ve burada alınacak karara göre IMF ile ilişkilerin bundan sonraki şeklinin belirleneceğini söyledi.

Şimşek, Enerji Piyasası Reformu kapsamında TETAŞ'ın TEDAŞ'a sattığı elektrik fiyatındaki artışla ilgili bir soruya ise, bu reform içinde bir tek fiyat ayarlamasının gerçekleştirilmesinin çözüm olmadığını, bunun en kolay yol olduğunu belirtti. Şimşek, "Biz uzun soluklu, gerçekçi çözümler peşindeyiz. Enerji piyasasında, özel sektör yatırımlarını çekerek, daha rekabetçi bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Bunun için de rasyonel bir fiyatlandırma mekanizması oluşturacağız" dedi.

Bir gazetecinin, Giorgianni'yi hangi amaçla Gaziantep'e götürdüğünü sorması üzerine ise Bakan Şimşek, "Türkiye'de bir söz var, 'tatlı yiyelim, tatlı konuşalım', IMF ile tatlı konuşmak için ayrıca Giorgianni'nin, Gaziantep'in ünlü kebapları ve tatlılarını tatması ve ünlü Zeugma Müzesi'ni görmesi için kendisini davet ettim" dedi. Giorgianni de, tatlıyı çok sevdiğini ve bu nedenle Gaziantep baklavalarından hoşlandığını söyledi.

Giorgianni, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin bir soruya karşılık ise, Meclis'teki reform tasarısını gözden geçirdiklerini, bu tasarıda Anayasa Mahkemesi'nin görüşlerinin de dikkate alındığını kaydederek, "Bu reform gerçekleştirilmez ise bunun kamu maliyesine yükü çok ciddi olacaktır" dedi. Giorgianni, enerji piyasasındaki fiyatlandırma konusundaki bir soruya verdiği yanıtta da, bu fiyatlandırmanın girdi maliyetlerine göre belirleneceğini söyledi.

(MÜG-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title