Haberler

Tencere ve Tavada 80 Ülkeye İhracat

Geçen yıl 158 ülkeye yaklaşık olarak 2.5 milyar dolarlık ihracat yapan ev ve mutfak eşyaları sanayicileri hedef büyüttü.

Geçen yıl 158 ülkeye yaklaşık olarak 2.5 milyar dolarlık ihracat yapan ev ve mutfak eşyaları sanayicileri hedef büyüttü.

Sektördeki gelişmeleri, problemleri ve çözüm önerilerini yerinde görmek için üye ziyaretlerini yoğunlaştıran Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), üyelerini yeni pazarlar hakkında bilgilendiriyor. Dernek Başkanı Burak Önder, sektör için Latin Amerika ve Uzak Doğu pazarlarını hedef gösterdi. 2017'de yüzde 8'lik büyüme kaydettiklerini belirten Burak Önder, bu yılda benzer bir büyüme göstereceklerini söyledi. Kahramanmaraş'ta üye ziyaretleri gerçekleştiren EVSİD Başkanı Önder, hedeflerinin yeni pazarlar keşfetmek ve eski pazarlardaki mevcut durumlarını devam ettirmek olduğunu ifade etti.

Sektörün ağırlıklı pazar alanları arasında Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin bulunduğunu kaydeden Önder, lokasyon açısından avantajlı olan Türk ihracatçılarının ürün çeşitliliği, kalite ve uygun fiyatla büyük avantaj elde ettiklerini söyledi.

EVSİD heyetinin ziyaret ettiği Hascevher Çelik Tencere Dış Ticaret Müdürü Fatih Dinçer, şirketin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sektörde kapasite olarak da en büyük firma konumunda olduklarını belirten Dinçer, ilk ihracatlarını Macaristan'a gerçekleştiklerini ve hala aynı firma ile çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Son 6 yıldır çelik mutfak eşyalarında ihracat birincisi olduklarının altını çizen Fatih Dinçer, "Toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 70'ini ihracat oluşturuyor. İhracatın da yüzde 30'unu Avrupa ülkeleri, yine yüzde 30'unu Afrika ülkeleri geri kalanını ise Asya, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 80 ülkeye ihracatımız var. Çelik, granit olmak üzere günlük 50 bin adet tencere üretiyoruz. Avrupa ve ön Asya'nın adet bazında en fazla ihracat yapan firmasıyız" dedi.

Dinçer, "Granit tencerelere yeni başladık, Hedefimiz pişirme grubunun kullanıldığı tüm ülkelerde kendi ürünlerimizi satmak. Amerika pazarında çok daha güçlü olabileceğimizi düşünüyoruz. En güçlü olduğumuz bölge Balkanlar. Tüketici alışkanlıkları çok önemli. Ortadoğu'da sağlam olduğu düşünüldüğü için daha çok metal kulplar tercih ediliyor. Fakat Türkiye'de metal kulpun ısınmasından dolayı makalit kulp tercih ediliyor. Alışkanlıkları değiştirmek çok zor, mesela Güney Doğu Anadolu bölgesinde büyük boy tencereler satılıyor, ama Marmara bölgesinde aileler daha küçük olduğundan daha küçük ürünler satılıyor. Özellikle deniz kenarı ve yazlık bölgelerde insanlar daha uygun fiyatlı ürünler tercih ediyor. Ama Anadolu'ya baktığınız zaman hala ciddi bir çeyiz kültürü var bu yüzden daha şık ve tasarımlı ürünler tercih ediyorlar.

Çin ve Hindistan'ın kendi sektörlerinde güçlü olduğunu ifade eden Dinçer, "Pişirme gruplarında bizim rakibimiz Çin. Azerbaycan'ı saymazsak Türk Cumhuriyet'leri en zayıf olduğumuz bölge ve bu nakliye ile alakalı bir durum. Latin Amerika'ya bile gemiyle yükleme yapıyoruz. Ancak buradan TIR'la Kazakistan'a ürün gönderdiğimizde çok ciddi bir nakliye maliyeti çıkıyor. Bu bölgede başarılı olabilmek adına nakliye problemini çözmek gerekiyor. Rusya başarılı olduğumuz ilk 5 ülkeden biri. Rusya bizim için önemli bir pazar. Son yıllarda yurt dışında Türk dizilerinin büyük rağbet görmesi sektörümüz açısından mutluluk verici. Görüşmelerde mutlaka Türk dizilerinden konu açılıyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kahramanmaraş Uzak Doğu Orta Doğu Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title