Haberler

Süneye Karşı Biyolojik Mücadele

Şırnak İl Tarım Müdürlüğü, Süneye Karşı Biyolojik Mücadele Çalışması Başlattı. Süneye Karşı Başlatılan Biyolojik Mücadele Sonuncunda Çiftçiler Mahsullerini İlaçlatmaktan Kurtulacak.

Şırnak İl Tarım Müdürlüğü, süneye karşı biyolojik mücadele çalışması başlattı. Süneye karşı başlatılan biyolojik mücadele sonuncunda çiftçiler mahsullerini ilaçlatmaktan kurtulacak.

İl Tarım Müdürlüğü tarafından Silopi ilçesine bağlı Esenli köyünde düzenlenen süneye karşı biyolojik mücadele çalışmalarına, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Bölge Editörü Mehmet Duman, İl Tarım Müdürü Sedat Sami Eren, Silopi İlçe Tarım Müdürü Mustafa Osmanoğlu, Cizre İlçe Tarım Müdürü Osman Canoruç, İdil İlçe Tarım Müdürü Beşir Yalçın ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Süneye karşı mücadelede ağaçlık alanların büyük etki sağladığını belirten Bölge Editörü Mehmet Duman, Şırnak bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Bölgede uygulamaya sokulan süneyle bulaşık olan buğday tanelerine frikosus denilen yumurta parazitlerini salma eyleminin olduğunu açıklayan Mehmet Duman, "Mevcut bulunan bir ilaç paketinde parazitli yumurtalar bulunmaktadır. Bu parazitli yumurtaların özelliği, buğday tanecikleri içerisinde mevcut bulunan süne yumurtalarını ilaç atmadan kontrol

altına almak amacı ile ürettiğimiz parazitlerdir. Bizim yaptığımız bu çalışma Şırnak'ta bir ilktir. Adana zirai mücadele ile Diyarbakır zirai mücadele sadece bu üretimi yapıyor. Çok pahalı bir yöntemdir. Çiftçilere önerim tarlanıza, kanal boylarına, tarla kenarlarına nektar veren ve kalın kenarlı ağaçlar diksinler. Biyolojik mücadelede amaç daha temiz bir çevre ve daha doğal ürünler elde etmek" dedi.

Tarlalara atacakları ilacın dozuna dikkat etmeleri konusunda çiftçileri uyaran Duman, ilacın ne zaman atılıp atılmayacağını da mutlaka bilen birisine sorulmalarını istedi.

Çiftçilere verilen bilgilerin ardından Diyarbakır Biyolojik Araştırma laboratuarında üretilen ve ilçeye Bölge Editörü Mehmet Duman tarafından getirilen 20 bin parazit yumurtası, 1 dönümlük buğday tarlasına 3'er metre aralıklarla bırakıldı. Bırakılan yumurta parazitleri bir hafta sonra Silopi ilçe tarım müdürlüğü tarafından kontrol edilecek ve yapılacak incelemeler sonucunda yumurta parazitlerinin sonuçları ortaya çıkacak.

İl Tarım Müdürü Sedat Sami Eren ise 15 gün önce Silopi'de aşırı yağan doludan ekili alanların büyük zarar gördüğünü söyledi. Ekinleri hasar gören çiftçilerin büyük bölümünün tarım sigortası bulunmadığını belirten Eren, "Bundan dolayı çiftçilerimiz, tarım sigortalarından yararlanmayacak. Ama bundan sonra tarım sigortasını yaptırmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

(MD-FA-OM-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Aziz Yıldırım: Seçimi kazanırsam Jose Mourinho'yu getireceğim

Aziz Yıldırım: Seçimi kazanırsam Jose Mourinho'yu getireceğim

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title