Haberler

Soyer'den Papadopulos'a: "Derhal Masaya Otur"

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos'a Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin "Derhal Masaya Oturma", Birleşmiş Milletler'e (BM) de İnisiyatif Üstlenme Çağrısı Yaptı.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a Kıbrıs sorununun çözümü için "derhal masaya oturma", Birleşmiş Milletler'e (BM) de inisiyatif üstlenme çağrısı yaptı.

Soyer, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yürütme Kurulu heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununda muhatap alınmamasının söz konusu olamayacağını vurgulayarak, "Kıbrıs Türksüz çözüm olmaz" dedi.

Papadopulos'a çağrı yapan Soyer, özetle şunları söyledi:

"Papadopulos yönetimi hemen masaya gelsin, derhal masaya otursun. BM bu konuda inisiyatif yüklensin. Biz bütünlüklü çözümü görüşmeye hazırız. Güven artırıcı önlemleri görüşmeye de hazırız. Ama şunu bilmeleri lazım: Kıbrıs Türkü, Kıbrıs sorununun bütününde kendileri kadar söz, karar ve irade sahibidir. O bakımdan bizi muhatap almama gibi bir tartışmaları olamaz."

AB dönem başkanı Finlandiya'nın girişiminin Rum yönetimince sabote edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Soyer, masada alternatiflerle görüşmek istediklerini kaydetti.

Soyer, Rum yönetiminin "işgalci" dediği Türkiye'yle hemen ekonomik ilişki kurmayı talep ederken Yeşil Hat Tüzüğünü işletmediğine işaret ederek, "Kıbrıs Türk tarafının serbest ticarete hemen yarından başlayarak hazır olduğunu" açıkladı. Soyer, "Rum yönetiminin tutumunun, derdinin aslında Türkiye'yle değil Kıbrıs Türk halkıyla olduğunu gösterdiğini" belirtti.

Rum tarafının ana amacının Kıbrıs'ı BM zemininden çıkarıp AB zeminine döndürmek olduğuna dikkati çeken Soyer, bu yüzden Rumların BM zeminini sabote etmeye çalıştığını kaydetti.

Soyer, "Rum halkını bütün olarak Papadopulos yönetiminin tutumunun peşinde görmediklerini, referandumda 'evet' diyen yüzde 25 kitleyle Papadopulos'u eleştiren aydın kitleyi, kontak kurulabilecek bir güç olarak gördüklerini" söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title