Haberler

Sınır ötesinde zorlu yaşam -

KEMAL KARAGÖZ - Esselame Sınır Kapısı yanında kurulan çadırlarda barınan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeliler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin sağladığı yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor.

VELİ GÜRGAH - KEMAL KARAGÖZ - Esselame Sınır Kapısı yanında kurulan çadırlarda barınan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeliler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin sağladığı yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor.

Ülkelerindeki iç savaşın ardından başta Halep olmak üzere değişik kentlerden gelen Suriyeliler, sınırın hemen ötesinde kurulan çadırlarda zor koşullarda yaşıyor. Olumsuz hava koşulları yaşam şartlarını daha da ağırlaşırken, sınır ötesindeki Suriyelilere en büyük desteği Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler veriyor.

Halep'in Azez şehri Esselame Sınır Kapısı yanına İHH İnsani Yardım Vakfınca 1,5 yıl önce oluşturulan çadırlarda çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 7 bin 500 kişi barınıyor.

Vakıf, havaların soğumasıyla zor günler geçiren Suriyelilere, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle günde iki öğün yemek veriyor. İHH personeli, ilk etapta günlük üretilen ekmekleri kasalara yerleştirerek kamyonlarla çadırlarda kalan Suriyelilere ulaştırıyor. Belirlenen merkezlere indirilen ekmeklerden temin eden Suriyeliler, daha sonra merkez mutfağa gelerek hazırlanan yemekleri getirdikleri kaplarla alıyorlar. Çadırlarda barınan Suriyelilere, yemeğin yanı sıra belirli periyotlarla ihtiyaca göre giyecek yardımı da yapılıyor.

İHH Esselame Sınır Kapısı sorumlusu Serkan Öktem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampta oluşturdukları mutfakla Suriyelilerin ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Savaş mağdurlarına günde iki öğün sıcak yemek ulaştırdıklarını belirten Öktem, şartlara göre çadırlarda kalanların sayılarının artmasından dolayı ihtiyaç malzemelerini depoda hazır tuttuklarını ifade etti. Yetimhane Projesi kapsamında Suriye'nin iç kesimlerde güvenli yerlerde kurdukları konteyner kentlerde de çalışma yaptıklarını anımsatan Öktem, hayırseverleri bu konuda yardıma çağırdı.

Havaların soğumasıyla ısınma amaçlı, odun, kömür ve mazot gibi yakıta ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Öktem, ayrıca, mont, ayakkabı, atkı, bere gibi kışlık elbiselerin de Suriyeliler için hayati önem taşıdığını kaydetti.

Zor koşullara rağmen çadırlarda yaşama tutunmaya çalışan Suriyeliler ise kendilerine sahip çıkan Türk hükumeti ve sivil toplum kuruluşları ile hayırseverlere teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title