Haberler

Silvan'da Yasak 12 Gün Sonra Kalktı: 'Sözün Bittiği Yerdeyiz!'

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 12 gün sonra yasağa son verildi. Yasağın kalmasıyla 12 gün sonra mahallelerine girenler sokaklarını bile tanıyamadı.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sıkı yönetim dönemlerinde bile görüşmemiş ölçüde uygulanan sokağa çıkma yasağı 12 gün sonra kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasından önce ülke genelinden 200 kadar avukat, insan hakları savunucusu ve meslek örgütünün temsilcisi, ilçeye gelerek, belediyenin arkasında yasak süren mahallelerde kalanlara destek için çadır kurdu. Bir süre çadır önünde bekleyen topluluk, yasağın kalkacağı anı beklerken, ilçenin en önemli caddesinden tanklar geçti. Ellerinde silahlarla tek sıra alinde güvenlik önlemi alan askerler eşliğinde, yaklaşık 50'şer metrelik aralıklarla ilerleyen tanklar, yurttaşların korku dolu bakışları arasından geçti. Tanklara eşlik eden askerler, ilçedeki görevlerinin bittiğini, birliklerine döneceklerini söyleyince, yasağın kalkacağına dair umut da güçlendi.

Gazetecilere tehdit!

Yasağın sürdüğü saatlerde Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine açılan caddelerde görüntü almak isteyen aralarında muhabirimizin de olduğu gazeteciler, zırhlı araçlardaki polisler tarafından gözaltına alınıp dövülmekle tehdit edildi. Sık sık siyah arazi araçlarının girip çıktığı mahallelerde bir ara yola döşenen el yapımı, yüksek tahrip güçlü bombanın kontrollü şekilde patlatıldığı görüldü. Bu patlamanın hemen ardından, belediyenin arkasında bekleyen avukatlar, HDP milletvekilleri ve yurttaşların olduğu topluluk da Azizoğlu caddesi üzerinden, yasağın en ağı biçimde sürdüğü ve yoğun çatışmaların yaşandığı Mescit mahallesine girdi.

Silvan'da da 'Esadullah Timi' yazısı

Yasağın sürdüğü, çatışmaların devam ettiği Mescit mahallesinde ise sokakların boydan boya tarandığı, dükkanların ağır hasar aldığı gözlendi. Hendeklerin kapatıldığı sokaklarda Sur İlçesi'nde olduğu gibi "Esedullah Timi" yazılarına tanıklık edildi. Suların akmadığı, elektrik tellerinin ortalığa saçıldığı sokakta ilerlerken, evlerinin önünde oturan, dükkanlarının yıkıldığını gören insanların yüzlerindeki öfke ve yaşadıkları korku anlaşılıyordu.

'Çok korkuyorduk'

Hanifi Gümüşten adlı yurttaş, yasak başladıktan sonra evinde ancak 5 gün dayanabildiğini, altıncı gün evden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çatışmaların sürdüğü günler boyunca, arka odalarda duvarların dibine saklandıklarını anlatan Gümüşten "Evde babam ve 4 çocuğum ile birlikte toplam 7 kişi kalıyorduk. Önce ekmeğimiz bitti. Sonra mutfaktaki kısıtlı yiyeceğimiz. En sonunda çocuklar takatsiz kalmasın diye onlara şekerli su yaptık. Ne camdan ne kapıdan dışarı bakmanın imkanı yoktu. Çok korkuyorduk. Bugün yasak bitti ve eve geldiğinde kapının kırılıp içeri girildiğini gördük. Evimde bir pompalı tüfeğim vardı onu almış götürmüşler" dedi.

'Ne varsa talan edilmiş'

Yasin Kara adındaki yurttaş ise çatışmaların başladığı gün evinden çıktığını ve ancak her gün sokağın başına kadar gelip evine bir şey olup olmadığını kontrol ettiğini söyledi. Kara "Önceki gün yine bakmaya geldim ama beni bu kez hiç yaklaştırmadılar. O zaman evime bir şey olduğunu anladım,. Bugün geldiğimde gördüm ki evime zarar vermişler. Yiyecek, içecek ne varsa talan edilmiş. Bunu Erdoğan'ın özel ordusu yaptı" dedi.

'Sözün bittiği yerdeyiz'

İskan Üzünlü adındaki 49 yaşındaki yurttaş ise çok öfkeli, "Sözün bittiği yerdeyiz" diyerek 8 kişilik ailesiyle birlikte evde kalabildiklerini ancak çatışmalar çok şiddetlenince, çocukları korktuğu için evlerinden çıkıp gitmek zorunda kaldıklarını anlattı. Üzünlü "Sözün bittiği yerdeyiz. Biz 90'larda bile böyle bir zulüm görmedik. IŞİD'liler gibi tekbir getirerek sağa somla ateş ediyorlardı. Kürtleri IŞİD'liler gibi yaparak korkutacaklarını sanıyorlar ama aldanıyorlar. Kürtler o korku barikatını çoktan aştı. Çatışmalar sürerken mahalleliye göz açtırmadılar. Uçan kuşa ateş ediyorlardı. Sokağın diğer başında ise silahlı gruplar vardı. İki ateş arasında kaldık" dedi.

'Evlere bilerek ateş ediyorlardı'

Zeynep Parlak adındaki genç kadın da çok korktuğunu anlatıyor. "Evde 10 kişi kalıyorduk. Babam ve annem de vardı. Etrafımızdan hep bomba sesleri duyuyorduk. Çaresiz ve bitmesini bekledik ama bitmiyordu. Evlere bilerek ateş ediyorlardı. Sonunda evden apar topar kaçtık. Eşyalarımızı geride bırakmıştık gelip gördüğümüzde hepsi zarar görmüştü. Evlerimizin camları indirilmiş, kapısı kurşunlanmış. Allah onların yanına bırakmasın.

'Evimiz darmadağın edilmiş'

Nimet Yıldız adındaki 60 yaşındaki yurttaş ise tam 11 gün boyunca çatışmalar arasında da olsa evlerini terk etmeden beklediklerini söyledi. Evini bıraktığında sapasağlam olduğunu söyleyen Yıldız "Sadece bir gün evden uzak kaldım ama bugün geldiğimde evime zarar vermişler. Kapısını kırıp girmişler. O günler boyunca hep bir gün yasağın biteceğini düşünüyorduk. Ama artık bekleyecek sabır ve imkan kalmamıştı. Açtık, soğuktu, elektrikler de odun ya da kömür de yoktu. Yiyecek de kalmayınca mecburen evden çıktık. Geldik gördük ki evimiz darmadağın edilmiş"

HDP'liler tepki gösterdi

HDP milletvekilleri ise sokakları gezip mahalleliyi dinliyordu. HDP Milletvekillerinden Mehmet Ali Aslan, bir evin içindeki mermi kovanlarını ve bir askerin unuttuğu kamuflaj yağmurluğu göstererek "Bakın evlere girip talan edenler geride ne bırakmışlar" diyerek tepki gösteriyordu.

HDP Milletvekili İmam Taşçıer ise Mescit mahallesinin içindeki camiye girmiş, musalla taşından aşağı doğru oluşan kan izlerini gösterip, YDG-H'nin ilçe sorumlusu olduğu öne sürülen Soro kod adlı Süleyman Güneş'in cami içindeki kan izlerine işaret ediyordu.

Valilikten açıklama

Aynı anda da Diyarbakır Valiliği'nden Silvan'daki 3 mahallede süren yasağın saat 14:00 itibarıyla sona erdirildiğine dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Silvan'da 12 gün süren çatışmalarda ölü ele geçirilen PKK/YDG-H'liler ile onlara ait olduğu belirtilen silah ve mühimmatların bilançosuna da yer verilerek, şöyle denildi:

"Silvan ilçesinde BTÖ mensuplarınca sokakların bariyerler ve hendeklerle kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının, çocuklarımızın eğitim hakkının, sağlık hizmetlerinin alınmasının ve verilmesinin, vatandaşlarımızın kendi evlerine ve özel alanlarına girmelerinin engellenmesi, terör örgütleri tarafından başta kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımıza yönelik saldırı, sabotaj, taciz, yol kesme, patlayıcı madde kullanma, vb. eylemlerin devam etmesinden dolayı; bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılması, bariyer ve hendekler içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik olarak, 03.11.2015 Salı gününden itibaren Silvan ilçesinde faaliyet planlanmış ve Silvan Kaymakamlığımızca 03.11.2015 Salı günü saat 05:00'den itibaren ilçemiz Tekel, Konak ve Mescit mahallerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

Güvenlik birimlerimizce BTÖ mensuplarının kazdığı hendeklerin kapatılması ve oluşturdukları barikatların kaldırılması için başlatılan faaliyet esnasında BTÖ mensuplarının silahlı ve bombalı saldırıları sonucu 1 Jandarma Teğmen ve 2 Polis şehit olmuş, yaralanan 1 Uzman Çavuş ve 1 Polis Memurunun ise tedavilerine devam edilmektedir. BTÖ mensupları ile devam eden çatışmalar sırasında 2 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Yaralanan vatandaşlardan 2 kişinin tedavilerine de hastanelerimizde devam edilmektedir. Son çalışmalar sırasında güvenlik güçlerimize yapılan saldırılar sonucu meydana gelen çatışmalarda 5 BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiş olup, 10 BTÖ mensubunun da etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan faaliyet esnasında 22 şahıs gözaltına alınmış, yapılan tahkikatlar neticesinde 1 şahıs tutuklanmış, 20 şahıs serbest bırakılmış, 1 şahsın ise gözaltı işlemi devam etmektedir.

Yapılan çalışmalar esnasında; 4 adet Kaleşnikof tüfek, 2 adet Tabanca, 1 adet Mauser Tüfek, 5 adet Av Tüfeği, 9 adet şarjör, 709 adet mermi mühimmatı, 1 adet EYB ( el yapımı bomba), 1 adet Roketatar, 5 adet Roketatar mühimmatı, Değişik ebat ve çapta elektrik kablosu, 20 Kg nevi bilinmeyen patlayıcı madde yapımında kullanılan toz madde, ele geçirilmiştir. Ayrıca faaliyet yürütülen 3 mahallemizde BTÖ mensuplarınca açılan 22 hendek ve barikat kapatılmıştır. Hendek içerisine ve çevresine tuzaklanan patlayıcılardan 12 adedi çatışmalar esnasında patlamış, faaliyet sonrası tespit edilen patlayıcılardan 4 adedi yerinde,8 adedi ise güvenli alanda imha edilmiştir. Silvan ilçemizdeki olaylar ile ilgili soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Silvan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmektedir. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği süre içerisinde Silvan Kaymakamlığınca bölgede bulunan vatandaşlarımıza ekmek ve gıda yardımlarında bulunulmuş, barınma ihtiyacı olan ailelere gerekli destek verilmiştir. Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların patlatılması sırasında zarar gören vatandaşların bu zararları, Silvan Kaymakamlığınca oluşturulacak Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenerek ilgililere ödeme yapılacaktır.

Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılmasına müteakip huzur ve güven ortamı yeniden tesis edilerek Silvan Kaymakamlığımızca 14.11.2015 Cumartesi günü saat: 14:00 itibariyle sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır. Vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı konusunda göstermiş oldukları duyarlılık ve faaliyet süresince güvenlik görevlilerimize vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bulunmalarını sağlamak maksadıyla terörle mücadele faaliyetlerine kararlılıkla devam edilecektir"

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci / Güncel

Silvan Konak Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title