Haberler

Siirt'te İlk Kez Kürtçe Kütüphane Açılışı Yapıldı

Güncelleme:

Açılışta konuşma yapan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder "Anadil İçin Bu Devlete Bu Kadar Tenezzül Etmeyin"

Siirt Belediyesinin düzenlediği 4.üncü Siirt Fıstık Festivali start aldı. Üç gün boyunca sürecek olan fıstık festivaline BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Siirt Milletvekili Gülten Kışanak, BDP Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Belediye Başkanı Selim Sadak'ın katılı ile Siirt Belediyesi önünde gerçekleşti.

İl Dışından Fıstık festivaline katılan grubu Belediye hizmet binası önünde karşılayan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak burada gelen heyeti Türkçe, Kürtçe ve Arapça, yazılı pankartlarla karşıladı.

Karşılama töreninin yapılmasının arından heyet ve BDP'li grup esnaf ziyaretti gerçekleştirdiler.

Siirt Belediyesinin hazırladığı öğle yemeğinde konuşama yapan BDP Siirt Milletvekili Eş Genel Başkan Gülten Kışınak 30 Eylül'de açılması planlanan Demokrasi paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kışanak "Paketle ilgili aslında söylenebilecek her şeyi söyledik aslında beklenti oydu ki bu paket komu oyuyla halkla Kürtlerle tartışılarak hazırlansın ve ihtiyaçlara cevap veren bir paket olsun fakat AKP bu yolu tercih etmedi kendi mutfağında hazırladığı bir pakettir bu nedenle de kendi hedeflerine kendi politikalarına ulaşan bir paket olacak halkın beklentilerini karşılayacağı konusunda ne yazık ki hepimizde şüphe var fakat umuyoruz ve diliyoruz ki bu paket beklentileri karşılar sorunları çözer ve demokratikleşme konusunda süreci derleten bir adım olur fakat bu konuda ne yazık ki beklentiler umutlar biraz azalmış durumda, Süreci ilerletmek için yapılabilecek çok şey var aslında yeter ki hükümet süreci ilerletmek konusunda bir iradeye sahip olsun bunlar konuşulur tartışılır ve süreci ilerletebilecek adımlar atılabilir ve her şey tek paket değildir.

Yemek sonrası BDP Siirt İl Binası önünde toplanan BDP'li grupla bir araya gelen heyet erbaini ve davul zurnalar eşliğinde Siirt'in trafiğe kapalı Güres caddesinde yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş esnasında Abdullah Öcalan lehine slogan atılırken dev posterleri açıldı. Grup daha sonra Siirt Belediyesi tarafından Güres caddesinde yapılan Celalet Eli Bedırxan Kürtçe Kütüphanesi açılışını gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 bin kişilik grup ile Güres caddesinde yapılan kütüphane açılışında konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Siirt'in en işlek caddelerinde biri olan Güres caddesinde Kürtçe kütüphanenin açılmasının bir tarih olduğunu ve insanın anadilinin derisinin rengi olduğunu açıkladı.

Anadil İçin Bu Devlete Bu Kadar Tenezzül Etmeyin

Siirt Belediyesi tarafından Celalet Eli Bedırxan anısına yaptırılan Kürtçe kütüphane açılışında konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede Siirt'e selam götürmemesini istediğini belirtti. Önder "Başkan dediki sırrı bey kürtçe bilmiyor onun için Türkçe anlatayım dedi yarından sonra Kürtçeye döndü, böyledir çünkü insan kendi rüyasını gördüğü ninnisini dinlediği su istediği dile döner en geç siz insanların anasının sütü kadar ak anasının sütü kadar helal dillerini yasaklarsanız işte başkan bile olsa yarısına kadar konuşabilir. Ana dil insanın derisinin rengidir, ana dil insanın onurudur haysiyetidir. Sayın Öcalan hepinize selamlarını bu vesileyle gecikmiş olarak getirdik. Sayın Öcalan diyor ki görüşmeye giden heyete bu Devlete bu kadar tenezzül etmeyin ana dil için diyor, kendi anadilinizi kendiniz yazın konuşun okullarını açın buna kim mani olabilir bu zulmü bu saatten sonra kim yapabilir diyor. İşte bunun yolu bu kütüphanelerden geçer Kürt kültürünün kürt tarihinin onurlarını onlara emek verenlerin çabalarını böyle anıtsal bir şekilde şehrin tamda merkezine kondurmaktan geçer ben bütün Siirt halkını başta belediye başkanımız yöneticilerimiz olmak üzere kadınlarımız, gençlerimiz olmak üzere hepsini bu çabalarından dolayı tebrik ediyorum teşekkür ediyoruz tarihe geçmiştir.

Kaynak: Temsilci / Politika

Sırrı Süreyya Önder Siirt Belediyesi Abdullah Öcalan Diyarbakır Politika Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title