Haberler

Şam: Yüzlerce Iraklı Türkmen Aile Suriye'ye Sığındı

Yüzlerce Irak'lı Türkmen Aile Kürt Peşmergeleri ve Kimliği Belirsiz Çetelerin Baskılarından Dolayı Evlerini Terkederek Suriye'ye Sığındı.

Yüzlerce Irak'lı Türkmen aile Kürt peşmergeleri ve kimliği belirsiz çetelerin baskılarından dolayı evlerini terkederek Suriye'ye sığındı.

Türkmen aileler, çocuklarının kaçırılarak onlardan fidye istendiğini, topraklarına el konulduğunu ve buna benzer baskılara maruz kalmalarından dolayı işyerlerini kapatarak evlerinden ayrıldıklarını belirtti. Iraklı Türkmenler ayrıca, kendilerini koruyabilmeleri için Türkiye'nin onları silahlandırmasını istedi.

İhsan Beyatlı adlı Türkmen, "Bütün Irakta durum çok kötü, insanlar ölüyor, çocuklarımızı kaçırıyorlar. Kerkük'te de aynı sorunları yaşıyoruz. Buraya sadece elbiselerimizle geldik. Suriye halkı bize çok iyi davranıyor. Biz Türkiye'den, Kıbrıs Türkleri'ne nasıl yardım yapıyorsa bize de öyle yardım etsin istiyoruz" diye konuştu. İhsan Beyatlı'nın eşi Ayhan Beyatlı ise büyük baskılara maruz kalmasalardı yurtlarından ayrılmayacaklarını vurgulayarak, "Orada ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Biz Türkmenler arada kalmışız. Topraklarımıza el koydular. Biz Türkiye'den bize yardımcı olmasını bekliyorduk. Çünkü biz Türkiye'nin bir parçasıyız. Suudi Arabistan Sünnilere yardımcı oluyor. İran da Şiilere silah yardımı dahi yapıyor. Türkmenler de kendilerini korumak için bir ordu teşkil etsinler. Türkiye bize silah vermezse Kerkük elden gidecek" diye belirtti.

Irak Türkmen Cephesi Suriye Temsilcisi Erşad Salihi, Irak'tan yapılan Türkmen göçünün çeşitle sebepleri olduğunu belirterek, "Mezhep çatışmalarının yanında Kerkük'te Kürt partiler Türkmenleri diyarlarından göçe zorlama politikası izliyor. Türkmen çocuklar kaçırılıyor ve suçsuz yere Kuzey Irak'taki hapishanelere tıkılıyor. Bundan dolayı halkın içinde bir korku ve istikrarsızlık yaşanıyor. Halkımız diyarlarını terk etmeye başladı" diye bildirdi. Kerkük'te yönetimin bir grupun elinde olduğuna dikkat çeken Salihi, "Kerkük il meclisinin 41 üğesinin 26'sı Kürt. Bundan dolayı biz Türkmenler hiçbir karar alma yetkisine sahip değiliz. Ayrıca Kerkük'teki polis teşkilatı belli bir grupun kontrolü altında. Vali Kürt, vali yardımcısı Kürt, belediye başkanı da kürt. Türkmen arazilerine el koymaya başladılar" diye belirtti. Birçok Türkmen'in Kerkük, Tel Afar ve diğer Türkmen bölgelerinden Suriye'ye göç ettiğini ifade eden Salihi, "Şam'ın pahalı olması dolayısıyla Hama, Humus ve Halep gibi daha ucuz olan kentlere yerleştiler. Türkiye olmazsa Türkmenlerin acılarını dünyaya hiç kimse anlatamaz. Ancak Türkiye Irak'lı Türkmenlere yönelik olarak daha net bir politika izlemeliydi. Açık bir şekilde yardım sunmalıydı. Bunun yanında Irak'lı Türkmenlere yönelik politikasını daha net bir şekilde masaya yatırmalıydı. Biz Türkiye'den daha fazla yardım bekliyoruz. Türkmen sorununu gündeme getirmesini ve daha ciddi tavırlar almasını istiyoruz. Irak'ta katlima maruz kalıyoruz. Türkiye'nin daha ciddi bir şekilde yanımızda durmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, yaklışık elli bin Iraklı Türkmen'in maruz kaldıkları baskılardan dolayı İran, Suriye ve Türkiye'ye sığındığı bildiriliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title