Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması

"Kobani tartışmasını çözüm sürecinin bir şartı haline getirmek, Kobani halkını da çözüm sürecini de rehine alma girişimidir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Kobani tartışmasını çözüm sürecinin bir şartı haline getirmek, Kobani halkını da çözüm sürecini de rehine alma girişimidir. Çözüm sürecinde büyük mesafelerin alındığı, sonuca çok yaklaşıldığı bir noktada, insanları isyana ve şiddete davet edenlerin bu ülkenin barış ve kardeşliğine en büyük ihaneti yaptıkları gözlerden kaçmayacaktır" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin tek hassasiyetinin Esed'i korumak olduğunu söyledi.

"Kobani dışında bir şey yapmayın, sakın ha' diyor. Bugüne kadar daima Esed'i koruyan açıklamalar ve politikalar içinde oldular. Halbuki bütün bu gelişmelerin sebebi Esed" ifadelerini kullanan Atalay, şöyle konuştu:

"CHP'ye anamuhalefet partisi olarak şu çağrıyı yapıyoruz, bu sadece bir hükümet meselesi değil bu Türkiye meselesi. Anamuhalefet partisi daha sorumlu bir siyaset yapmalıdır, o sorumlu siyasete davet ediyorum. Eğer siyaset yapacaksa HDP'yi de şiddete sığınmadan, şiddete sığındığı anda, sokağa çağırdığı anda siyaset biter. Siyaset bütün onları önlemek içindir. Siyaset ulvi bir meslektir. Bunu göz önüne alması lazım. Halen 'Ben arkamda militanlarımın şiddetiyle siyaset yapacağım' diyorsa o siyaset olmaz. Ne Türkiye partisi olursun ne de kendi o fanatik çevren dışında oy alırsın."

Çözüm sürecine işaret eden Atalay, "Dün tabii çok üzücü HDP Eşbaşkanı gerekçeleri sıralıyor, en başa şöyle bir cümle koydu, 'hükümetin çözüm süreciyle ilgili oyalayıcı tavrı', yani 'bu hareketlerin gelişmesinde çözüm süreciyle ilgili oyalayıcı tavrı', bir defa şunu öncelikle ifade edeyim, toprağımızın dışında Suriye'deki gelişmeler çözüm süreciyle asla irtibatlanmamalı. Bu fevkalade yanlış olur" değerlendirmesinde bulundu.

Olumlu zeminde devam eden çözüm süreciyle Suriye'de yaşanan gelişmelerin ilişkilendirilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildiren Atalay, "Türkiye dışında yaşanan ve Türkiye'nin doğrudan müdahil olmadığı olayları bahane ederek çözüm sürecinde kırılganlık üretmek çok sorumsuzca bir yaklaşımdır, bunun altında başka şeyler aranır" dedi.

-"Çözüm süreci Ortadoğu'nun en önemli projesi"  Çözüm sürecinin bugün çatışmalarla, düşmanlıklarla kaynayan Ortadoğu'nun en önemli projesi olduğuna işaret eden Atalay, bunun, sadece ülke için değil tüm bölgede barış ve kardeşliğin tesisi için büyük bir umut olduğunu kaydetti.

Atalay, "Kobani tartışmasını çözüm sürecinin bir şartı haline getirmek, Kobani halkını da çözüm sürecini de rehine alma girişimidir. Çözüm sürecinde büyük mesafelerin alındığı, sonuca çok yaklaşıldığı bir noktada, insanları isyana ve şiddete davet edenlerin bu ülkenin barış ve kardeşliğine en büyük ihaneti yaptıkları gözlerden kaçmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Yol haritası neredeyse ortaya çıktı"

Çözüm süreci konusunda en ileri adımın Meclis'ten çıkan yasa olduğunu anlatan Atalay, şöyle devam etti:

"Haziran ayında bir yasa çıkardık, bu çözüm sürecinin anayasasıdır. Orada bundan sonra nelerin yapılabileceğini Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosu hepsini belirlemiştir ve hükümete görev olarak vermiştir. Hükümet ne yaptı, Sayın Başbakanımız yeni kurulan hükümette bizzat işin sorumluluğunu aldı ve iki haftada bir bir heyetle çözüm süreci toplantısı yapıyor, ilgili bakanlarla çözüm süreci toplantısı.

Sizi bir hassasiyete de belki farkında olmaya davet ederim, hükümet Meclise tezkere gönderdiği gün, Bakanlar Kurulunu hatırlayın, pazartesi günü, bayramdan önceki son Bakanlar Kurulu, bir karar daha aldı. Neydi o? O yasaya göre çözüm süreci çalışmasını yürütecek mekanizmayı da o gün kurdu. Yani tezkere, çözüm süreciyle irtibatlı olarak bir olumsuzluk yansıtmasın diye o gün yasanın bir anlamda işlerliğini sağladı. ve o yasaya göre bir çalışma mekanizması oluşturuldu. Şu günlerde yol haritasında çok büyük mesafeler alındı, çok ileri görüşmeler yapıldı, yol haritası neredeyse ortaya çıktı. Tam böyle bir safhada eğer siz bunu yapıyor ve bunu da 'çözüm sürecindeki oyalama' diye nitelerseniz kimse inanmaz."

"Çözüm süreci bölge için çok hayati bir projedir ve şu anda en olumlu noktasında yürümektedir. Bu Kobani'deki falan gelişmelerden etkilenmez" diyen Atalay, birilerinin bunu sağlamaya çalıştığını söyledi.

-"Uluslararası boyutu olduğuna inanıyorum.

Türkiye'nin bu büyük sorununu çözmesinden rahatsızlık duyanların çok fazla olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

"Nasıl bugün birileri Türkiye'nin karadan illa Kobani'ye girmesini ve Suriye'ye girmesini istiyor ve burada bir uluslararası mekanizma var. Bunu da ben kendi inancım olarak size ifade diyorum, şu anda gelişen ve Türkiye'nin Kobani'ye girmesini bir anlamda zorlayan HDP'nin bu çağrısı ve militanlarının bu hareketinin uluslararası boyutu olduğuna inanıyorum. Bazı iç ve dış çevrelerin ısrarla Türkiye'yi sınır ötesi kara harekatına sürüklemek istediğinin farkındayız. Son günlerde Türkiye genelindeki şiddet eylemleri ve tahriklerin de bu çabanın bir parçası olduğunun bilincindeyiz. Türkiye Silahlı Kuvvetlerinin tek başına Suriye sınırından içeri girmesi, CHP'nin Kobani ile sınırlı kara harekatı önerisi de ciddiyetten bu manada uzak, ucu öngörülmeyecek riskler içeren bir tekliftir. Türkiye'nin böyle bir niyeti de yoktur. Ama bütün bunlarla çözüm sürecini de hedefleyen tabii birçok mesafe alınmaya çalışılıyor. Biz bunların farkındayız."

-"Çözüm sürecini kolay feda etmeyeceğiz"

Çözüm sürecinin millete mal olduğunu dile getiren Atalay, "Şu anda sahibi milletimizdir. İnşallah bu Türkiye'nin köklü sorunlarını çözme projesidir. Milletimiz bunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Atalay, "HDP'ye de şu çağrıda bulunuyoruz, milletimiz bütün bunların farkında, daha sorumlu bir siyasete biz davet ediyoruz. Eğer çözüm süreciyle ilgili bahaneler üretmek istiyorlarsa onu bilemeyiz ama biz hükümet olarak çözüm süreciyle ilgili çok kararlıyız, samimiyiz. Her seviyede bunu ifade ettik ve ediyoruz. Milletimiz bunu çok büyük oranda destekliyor ve umutlandı bekliyor. Çözüm sürecini biz kolay feda etmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ne zaman kendi sorunlarını çözme noktasına gelse böyle provokasyonlar olduğunu belirten Atalay, bunlarda uluslararası boyutu yok saymanın mümkün olmadığını söyledi.

Vatandaşlara seslenen Atalay, devletin gerekeni yaptığını, herkesin işinin başında bulunduğunu ifade etti. Endişeye gerek olmadığını, herkesi sorumlu davranmaya davet ettiklerini bildiren Atalay, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye kötülük etmeyelim. Bütün partilerimize bu çağrıda bulunuyoruz. Siyasi partileri ve STK'ları sorumlu tutuma davet ediyoruz. Güzel ülkemizde vatandaşlarımızın huzurla yaşaması hepimizin temel hedefimizdir. Devletimiz çok tecrübeli. Herkes kendisini emniyet içinde hissetsin. Bir, iki ilçemizde zorluklar oldu ama bugün oralara takviyeler gönderiliyor. Bugün genel manada olaylar her yerde durdu, ufak tefek şeyler belki olabilir ama şu anda bugün bize ulaşan bir olay da yok. Ama güvenlik birimlerimiz başka yerlerden takviye edildi, her şeye hakim. Türkiye'de herkesi, özellikle siyasi partileri, özellikle HDP ve CHP'yi sorumlu siyaset yapmaya davet ediyorum. Siyaset kurumu önemlidir. Siyaset kurumu bütün sorunların çözüm yeridir. Biz AK Partililer olarak Türkiye'de pek çok sorunu siyaset yaparak çözdük. Her konuda hukukun içinde ve siyasi mekanizmaları kullandık. Herkesi biz buna davet ediyoruz."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Beşir Atalay Ak Parti Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title