Haberler

Ölümden Döndü Şimdi Gözü Madalyada

Güncelleme:

Suriyeli yüzücü Yusra, savaştan kaçarken Ege'de batmak üzere olan botu ablasıyla birlikte yüzerek Midilli'ye ulaştırdı. Şimdi o kulaçları olimpiyat madalyasına hazırlık için atıyor.

Yusra ve Sarah Mardini kardeşler Suriye'deki sayılı yüzücüler arasındaydı… Şu an 18 yaşında olan Yusra, 2012'de Türkiye'de düzenlenen Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'na katılmıştı. Hayali bir gün olimpiyatlarda yüzmekti. Ancak savaşla birlikte hayalleri de yıkıldı. Ablasıyla üniversite okumak, tutkuları olan yüzmeye devam edip uluslararası düzeyde yüzücü olmak istiyorlardı. Ağustos başında Suriye'de artık kalamayacaklarını anlayıp Lübnan üzerinden Türkiye'ye girdiler. Kaçakçılara Yunanistan'a geçmek için para ödediler. Ve bir gece Ege Denizi'ne açıldılar.

BOT SU ALMAYA BAŞLADI

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; İlk denemelerinde Türk Sahil Güvenliği'ne yakalandılar. İkinci denemede şişme botla açıldılar. Yarım saat geçmeden motor durdu. O an etrafı ölüm sessizliği kapladı. Önce tüm çantaları denize attılar. Bu yetmediğinde bot su almaya başladı. Yusra Mardini bot su almaya başlayınca diğer 20 yolcunun gözündeki o korkuyu gördü. Çoğu yüzme bilmiyordu. O yüzebiliyordu, üstelik antrenmanlı bir yüzücüydü.

MUCİZEVİ KURTULUŞ

Cesurca; yüzücü olan ablası Sarah ile suya atladılar. Birlikte karanlık suda ayak çırparak botu ittirdiler. Üç buçuk saat sonra kız kardeşler ve bottaki diğer iki yolcu hala yüzerek botu Avrupa sularına doğru yavaşça itiyordu. Diğer ikisi Yusra ve Sarah'ın yaptıkları hareketleri kopyalıyordu. Donmuş ve çaresizdiler ama kimse ölmesin diye vazgeçmediler. Bot mucizevi biçimde Midilli sahillerine ulaştı. Herkes kurtuldu. Yusra ve ablası Avusturya üzerinden Almanya'ya ulaştı. Kısa süre sonra ise mülteci kampının yakınındaki Wasserfreunde Spandau 04 takımına katıldı. Antrenörü o ve ablasının elinden tuttu.

OLİMPİYAT BAYRAĞI ALTINDA

9 ay sonra Berlin Olimpik Stadyumu'nun havuzunun ucunda oturan Yusra hikayesini UNHCR'a (Birleşmiş Milletler mülteciler Yüksek komiserliği) anlatırken artık gülümsüyor. Bu yaz Rio'da yapılacak olimpiyatlara, milyonlarca mülteciyi temsilen katılacak sporcuların seçileceği Olimpiyat Komitesi'nin oluşturduğu mülteci takımının 43 sporcusu arasında Yusra. Rio'ya o 43 kişiden 10'u gidecek. Yusra antrenörü Sven Spannekrebs ile Haziran'da belli olacak seçmelere hazırlanıyor. Ve eğer Rio'da yüzerse diğer sporcularla birlikte olimpiyat bayrağı altında yarışacak.

"BOTUMUZDAN Bİİ BOĞULSAYDI ÇOK UTANÇ DUYARDIM"

Yusra duygularını UNHCR'a şöyle anlattı: "Onları gururlandıracağım. Tüm mültecileri temsil etmek istiyorum. Çünkü herkese acıdan, fırtınadan sonra sakin, güzel günlerin gelebileceğini göstermek istiyorum. Eğer botumuzdan biri boğulsaydı eğer çok utanç duyardım. Kimsenin hayallerinden vazgeçmemesini, kalbinden geleni dinlemesini istiyorum. Neler olacağını asla bilemezsiniz. Sadece durmayın, mücadele etmekten vazgeçmeyin. Benim yaptığım gibi bir şansa sahip olabilirsiniz ya da o şansı kendiniz yarabilirsiniz. Suriye'yi özledim. Eğer bir gün Suriye'de savaş biterse tüm bu deneyimlerim ve her şeyle birlikte geri dönüp, herkese bunları aktaracağım."

HEDEF 2020

Antrenörü Spannekrebs çok hızlı gelişim gösteren Yusra'ya hedeflerinin 2020 Tokyo Olimpiyatları olduğunu söylediğini ancak beklediğinden de hızlı gelişmeler yakaladıklarını ekledi. Okulla antrenmanlar arası hayatı geçen Yusra olimpiyatlarda 200 metre serbest yarışında yüzmeyi hayal ediyor: "Suriye ya da olimpiyat bayrağı altında yarışmak fark etmez. Sanırım sadece bir sporcu kızım."

İLK KEZ RİO'DA

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach da geçen hafta yaptığı açıklamada, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları çerçevesinde bir ilkin gerçekleştirileceğini söyledi. Farklı kıtalardaki mülteci kamplarına spor merkezleri kurduklarını anlatan Bach, ilk kez Rio'da olmak üzere, yüksek kalitedeki mülteci sporcuların, "Mülteci olimpiyat sporcular takımı" olarak yer alacağını açıkladı. Bach, "Açılış seremonisinde takım olarak yürüyüşe katılacaklar, olimpik bayrakları olacak. Onurlandırmak adına marşları çalınacak" dedi. Mülteci sıfatıyla 43 atletin olimpiyat elemeleri grubunda yer aldığını belirten Bach, olimpiyatlara katılma hakkı kazananların, hazirana kadar yapılacak elemelerde belli olacağını söyledi.




Kaynak: Haberler.com / Spor

Yunanistan Türkiye Lübnan Suriye Spor Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (45)

Eren:

Lokum gibi kız. .

9
40
yanıtYanıtla
Şule:

ÜLKELERİNİ BAŞLARİNA YİKTİK ÖLDÜRDÜK YARALADİK. ŞİMDİDE KİZLARİNA LAF ATİYORUZ. HEPİNİZ ADİNA UTANİYORUM. PİSLİK DOLU Bİ ÜLKE OLDUK

yanıt18
yanıt7
ÜLKÜCÜ:

ŞULE MİSİN NE HALTSAN SAÇMALAMA. SURİYELİLERİN ÜLKELERİNİ BAŞLARINIA BİZ YIKMADIK AMERİKA İNGİLTERE VE RUSYA YIKTI. BİZ SURİYEYE NE KARADAN NE HAVADAN NE DE DENİZDEN OPERASYON DÜZENLEDİK Mİ. SENİN KAFAN MI GÜZEL. SEN DESENE BEN PKK LIYIM DİYE. DEVLETE ÇAMUR ATMAK İSTİYORUM DESENE HAİN TERÖRİST

yanıt6
yanıt5
ÜLKÜCÜ:

ali o silahların pkk ypg pyd yi yok etmek için gönderildiğini de biliyorsundur umarım. o silahlar işide gitmeseydi bugün pkk ypg pyd ypj gibi terör örgütleri bugünkünde kat ve kat daha güçlü olacaktı. ben işidden nefret ederim ama işid pkk gibi terör örgütlerinden daha insaflıdır. en azından bize zararı yok. bi de böyle düşün kardeş

yanıt3
yanıt7
Ali:

Suriyenin bölünmesinde en çok pay işitin orada bir kürdistan kuruluyor onun zararları bizede olacak ben trnin bölünmesine karşıyım yazık deyilmi o insanlara biz orada emperyalist güçlere karşı olmalıyız bir devlet kurulacaksa orada biz kurmalıyız emperyalistlere boyun eyersek bop projesi bizide bölecek suriyede söz hakkımız olmalı

yanıt2
yanıt1
türkiyeli:

taaş gibi kız vayyyyy

12
32
yanıtYanıtla
türkiyesiz:

teyzene benziyor.

yanıt36
yanıt3
Adınızı Yazın:

temiz mal

10
34
yanıtYanıtla
TOKMAK:

Eli yüzü düzgün kalifiye olanları Avrupa ayıklıyor;kalanı Türkiyeye ;AKP nin ilerde seçmen kitlesi olacak.Yani koyunlara milyonlarcası eklenecek...

30
9
yanıtYanıtla
çürük tokmak:

saygısızsın ve saygısızsınız koyun ne demek atatürkün kurduğu cumhuriyetin medeni insanları olamaz mıyız çok mu zor eleştirmek saygısızlaşmak değildir. eleştirinin bayağı bir üslubu olamaz.

yanıt0
yanıt0
Tüm 45 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title