Haberler

Murad-ı Hüdavendigar, Şehit Edildiği Topraklarda Anıldı

Kosova'da Kazandığı Muhteşem Zaferin Ardından Savaş Meydanını Gezerken Bir Sırp Askeri Tarafından Sırtından Hançerlenerek Şehit Edilen 1. Murad Han, Kosova'da Düzenlenen Törenle Anıldı.

Kosova'da kazandığı muhteşem zaferin ardından savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilen 1. Murad Han, Kosova'da düzenlenen törenle anıldı.

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi'nce düzenlenen Murad-ı Hüdavendigar'ı anma programına Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova İslam Merkezi Başkanı Naim Ternava, belediye başkan yardımcıları, il ve ilçe meclis üyeleri, Bursa'dan gelen kalabalık bir heyet ile özellikle Mamuşa'dan gelen çok sayıda Türk ve Arnavut katıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet, Priştina'da anma töreni öncesi Kosova'nın eski devlet başkanı İbrahim Rugova'nın mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. Daha sonra Kosova Başbakanı Agin Ceku, Bursa heyetini Başbakanlık konutunda kabul etti.

Recep Altepe ve heyetle yaklaşık yarım saat görüşen Ceku, Arnavut halkının Kosova'nın kurtuluş mücadelesindeki destek ve katkılarından dolayı Türkiye'ye müteşekkir olduğunu söyledi. İki ülke arasında 600 yılı aşkın dostluk ve kültür birliği olduğunu dile getiren Ceku, "Türkiye her zaman yanımızda oldu. Bundan sonra da Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız olacak" dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe de iki ayrı millet ve iki ayrı devlet olmalarına karşın Kosova ile Türkiye'nin birbirine akrabalık derecesinde yakın olduğunu kaydetti.

Ziyaretin ardından Bursa heyeti, anma töreninin yapılacağı 1. Murat'ın Priştina'ya 20 dakika uzaklıktaki türbesine gitti. 1389 yılında yapılan Kosova Meydan Savaşı sonrası savaş alanını gezerken ölü taklidi yapan bir Sırp askeri tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilen Murad-ı Hüdavendigar'ın meşhedinde gerçekleştirilen merasim, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı.

Kosova İslam Merkezi Başkanı Naim Ternava, 1. Murad'ın yaptığı en anlamlı işin İslam medeniyedini Kosova'ya ve Balkanlar'a getirmek olduğunu söyledi. Kosova İslam Merkezi olarak Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile yakın ilişki içinde olduklarını belirten Ternava, "Burada Türk halkına karşı büyük bir sevgi var. Türkiye 3 yıl önce Dünya Kupası'nda üçüncü olduğunda, Kosova Türkiye sokaklarından farksızdı. Bu da Kosova halkının Türkiye'ye olan sevgisini ve sempatisini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe de 1. Murad'ın 27 yılda 37 savaşa komuta ettiğini ve hepsinden zaferlerle ayrıldığını dile getirerek şunları söyledi:

"27 yıl hiç at sırtından inmedi. Onun döneminde Osmanlı İmparatorluğu 5 kat büyüdü. Balkanlar'a Türk ve İslam kültürünü getiren kişiydi. Yine savaş alanında haince şehit düştü. Onu şehit edenler bu başarıyı kutlarken, bizim onun torunları olarak bu büyük hükümdarı unutmamız söz konusu olamaz. Onu, şehit düştüğü yerde anmaktan onur duyuyoruz."

Konuşmaların ardından anma törenine katılanlara yemek ikram edildi.

(İRF-MŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

title