Haberler

Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2009 global krizinden sonra vergi rekabeti ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2009 global krizinden sonra vergi rekabeti ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik kavganın merkezinde vergi rekabeti var" dedi.

Bakan Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Ağbal, mali yönetimin amiral gemisinin Maliye Bakanlığı olduğunu belirterek, "Sayıştay raporlarının en önemli fonksiyonlarından bir tanesi mevcut durumu tespit etmesi ve ileriye dönük yapılacaklar konusunda yapılacaklar listesi oluşturması. Muhasebat Genel Müdürlüğümüzde özel bir birim kuruyoruz. Her bir Sayıştay raporuyla ilgili kamu idaresi bazında mali sistemi ilgilendiren sistemik hataların oluşmaması için Eylem Planı çalışması çıkaracağız. Sayıştay ile bir araya geleceğiz. Sayıştay'ın eğitici yönlendirici teşvik edici yönünü arttırması lazım" ifadelerini kullandı.

Sistemin ciddi bir yapısal dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Ağbal, "Raporlarda ifade dilen birçok eksikliğin sebebi 5018 sayılı kanunla her kamu idaresini müstakil bir kamu idaresi olarak bilanço çıkarmak durumuna getirdik. Her kamu idaresinin hasep verebilirliği doğru izlemek için kendi bilançosu, gelir tablosu olacak. Maliye Bakanlığının görev ve fonksiyonları ile Sayıştay'ın görev ve fonksiyonları arasında farklar var" şeklinde konuştu.

Bakan Ağbal, vergi gelirlerinin OECD ortalamalarının altında olduğunu belirterek, "2009 global krizinden sonra vergi rekabeti ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik kavganın merkezinde vergi rekabeti var. Apple, Samsung. Kazançlar üzerinden vergi almak gittikçe zorlaşıyor. Dolaylı vergilere sadece Türkiye değil, bütün ülkeler yöneliyor" dedi.

Kayıt dışı ile ilgili olarak Ağbal, "Burada özellikle 2008'den bu yana uygulamaya koyduğumuz 3. Kayıt Dışı Mücadele Eylem Planı uyguluyoruz. Kanuni idari düzenlemeler yapıyoruz, vergi gönüllü arttırmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu, 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile milletin parasının peşkeş çekildiğini iddia etti. Ağbal, kendilerine Sayıştay'ın söylediği düzenlemenin yapıldığını söyleyerek, "Diyebilirsin ki bunun sebebini anlatın diyebilirsiniz. Ama dinlemeden, anlamadan peşkeş çekti derseniz bunu kabul etmem. Bir Müslüman bir Müslümana zan altında bırakmadan sorar. Peşkeş çekme sözünü söylemeye sizi ne itiyor. Siz ne sanıyorsunuz bizi? Hepsini veririz" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Birliği Naci Ağbal Sayıştay Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title