Haberler

Kışanak: Şengal Güvenli Bir Kente Dönüşmelidir

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, aralarında milletvekili, stk temsilcisi, psikolog, gazeteci ve din adamlarının bulunduğu Alman heyetini kabul etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, aralarında milletvekili, sivil toplum örgütü temsilcisi, psikolog, gazeteci, papaz gibi kişilerin olduğu Alman heyetini kabul ederken, Şengal'in Ezidilerin yaşadığı güvenli bir kent olmasını, Rojava'nın siyasi bir statüye kavuşması gerektiğini söyledi.


Savaş nedeniyle göç edenlerin durumunu yerinde görmek için bölgeye gelen heyetten Dr. Jochen Reidegeld, insani yardım için bir dernek kurduklarını ve derneğin mültecilere destek verme çalışması yaptığını söyledi. Reidegeld, mültecilerin burada olan şartlarını ve acılarını paylaşmak istediklerini belirterek, bu amaçla mültecilerin durumunu yerinde görmek istediklerini bildirdi. Yaptıkları çalışmanın aynı zamanda Almanya'daki Kürtlere de destek anlamına geldiğini ifade eden Reidegeld, daha uzun vadeli bir yardım köprüsü oluşturmak istediklerini kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak "İnsanlar savaştan, ölümden kaçarak canlarını kurtararak buralara geldiler. Bunların gıdaya, giysiye, ilaçlara ihtiyaçları var. Ve siz bu sesi ta Almanya'da duydunuz. Ve bir araya geldiniz" diyerek hepsine teşekkür etti. Belediyeler olarak savaştan kaçarak buraya gelenlerin ihtiyacını karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kışanak, "Sizin gibi dostların katkıları bizim için son derece önemli oldu. Bu yardımların belediyemiz üzerinden resmi olarak, evraklarıyla, faturalarıyla birlikte şeffafça yönetilebilmesi için bankada bir hesap numarası açtık. Hem Şengal hem de Rojava'dan gelenlerin ihtiyaçları karşılanmak üzere, resmi bağış numarası var. Biz yardımları bu hesap üzerinden alıyoruz" şeklinde konuştu.


Sivil inisiyatiflerin kendileri için son derece önemli olduğunu ifade eden Kışanak, "Avrupa Birliği'nden, Avrupa'daki farklı ülkelerden resmi olarak Türkiye'ye yardım geliyor. Merkezi hükümete Ankara'ya geliyor. Ve buradaki mültecilere ulaşması biraz zor oluyor" diye konuştu.


Şengal Güvenli Hale Gelmeli

Kışanak, Ezidi halkı için öncelikle hızlı bir şekilde Şengal'in kurtarılması ve güvenli bir kent haline gelmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Kışanak şöyle devam etti: "Çünkü bir kültür yok olacak. Biz bundan korkuyoruz. Dünyanın farklı yerlerine dağılırlarsa, Ezidi kültürü yok olacak, bu inanç yok olacak. Bunun mutlaka önlenmesi ve Şengal'in yine Ezidilerin yaşadığı bir kent olarak, yaşama devam etmesi gerekiyor. Koruma altına alınması gerek bir inanç ve kültürdür. Çünkü sadece bir bölgede yaşıyorlar. Nüfusları çok değil. Ve geçmişte yaşadıkları büyük katliamlar nedeniyle korku içerisindeler. Ve çok da geri dönmek istemiyorlar. O nedenle onların bu güvenliğinin temin edildiği ve uluslar arası bir korumayı hissetmeleri lazım."


İnsanlık İçin Büyük Bir Tehlike Var


Kışanak Kobane için de mutlaka siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kışanak, "Bu kaos ve çatışmanın önlenebileceği politik çözüm yolunun mutlaka bulunması gerekiyor. IŞİD saldırılarından bunu gördük ki büyük bir vahşet var. Ayrıca da dini kullanan bir vahşet, o nedenle farklı inançlara, farklı dinlere mensup din adamlarının bir arada birbirini kabul etme, birbirinin dinine saygı gösterme yaklaşımı sergilemeleri son derece önemli olacak. Çünkü Ortadoğu giderek din savaşları, mezhep savaşları haline dönüşüyor. Bu da insanlık için büyük bir tehlike" şeklinde konuştu.

Heyet daha sonra Diyarbakır'daki Şengal kampı, Suruç, Mardin, Midyat gibi kampları ziyaret edecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title