Haberler

Karabük Valisi Direkçi Çalışmaları Değerlendirdi

Karabük Valisi Can Direkçi, Düzenlediği Basın Toplantısında Köydes Başta Olmak Üzere, Bölünmüş Yol Çalışmaları, Mobese Sistemi, Polis Meslek Yüksekokulu İnşaatı, Hava ve Çevre Kirliliği, Küresel Isınma ile Proje Üretim Merkezi Çalışmaları Konusunda Açıklamalarda Bulundu.

Karabük Valisi Can Direkçi, düzenlediği basın toplantısında KÖYDES başta olmak üzere, bölünmüş yol çalışmaları, MOBESE sistemi, Polis Meslek Yüksekokulu inşaatı, hava ve çevre kirliliği, küresel ısınma ile Proje Üretim Merkezi çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun ve İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan'ın da katıldığı toplantıda ilk olarak KÖY-DES çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Vali Can Direkçi, "2005 yılı başında, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve DPT Müsteşarlığı'nın birlikte yürüttüğü, köylerin ve bağlılarının yatırım programına alınamayan içme suyu ve yol sorunlarının Vali ve Kaymakamlar önderliğinde İl Özel İdareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığı ile mahalli imkan ve kabiliyetleri en verimli şekilde kullanarak, kısa sürede ve en düşük maliyetle çözmek amacıyla Köy Alt Yapısını Destekleme Projesi (KÖY-DES) başlatılmıştır. İlimize 2005-2006-2007 ve 2008 yıllarında toplam 44 milyon 423 bin 401 YTL ödenek tahsis edilmiş olup, tahsis edilen ödeneğin ilçeler bazında dağılımı gerçekleştirilmiştir. Bu projelerde 3 yılda 548 kilometre stabilize, 295 birinci kat asfalt ve 114 kilometreye ikinci kat asfalt yapılmıştır. Böylece 386 kilometre olan asfalt yol ağımız 642 kilometreye yükselirken, stablize yol ağımız bin 713 kilometreden bin 463 kilometreye inmiştir. Ayrıca, mevcut yollarımızın ıslah edilerek standardının yükseltilmesi amacıyla 3 yılda gerçekleştirilen toplam 548 kilometre stabilize ve 114 kilometre 2 kat asfalt uygulaması ile mevcut stabilize yollarımızın yüzde 38'i, asfalt yollarımızın da yüzde 30'u rehabilite edilmiştir. Yine içme suyu sektöründe 185 yerleşim birimimiz şebekeli içme suyuna kavuşturulmuş, ayrıca içme suyu bulunmayan 29 yerleşim birimine içme suyu götürülmüştür. İçme suyu sektöründe 2007 yılı programı tamamlandığında KÖY-DES öncesi 548 olan şebekeli yerleşim yeri sayısı da yüzde 78 oranında azalarak 37'den 8'e inmiş olacaktır. 2006 yılında gerçekleştirilen 18 kanalizasyon projesi ile kanalizasyon şebekesine sahip yerleşim birimi 112 yerleşim biriminden 200 yerleşim birimine yükselmiştir. Bununla birlikte İl Özel İdaresi tarafından malzemesi karşılanarak devlet-vatandaş işbirliği ile 27 adet kanalizasyon şebekesi daha gerçekleştirilmiştir. Yine 2006 yılında tarımsal sulama sektöründe gerçekleştirilen 4 proje ile mevcut olan 2 adet sulama sisteminin bakım ve onarımı gerçekleştirilmiş ve 2 adet yeni sulama sistemi tamamlanarak faal hale getirilmiştir. İlimize 2008 yılında 5 milyon 141 bin YTL ödenek tahsis edilmiştir. Tahsis edilen bu ödenek ile 40 içme suyu ve 26 yol projesi olmak üzere toplam 66 proje programa alınmış ve çalışmalara hızla başlanmıştır" dedi.

"MÜTEAHHİT FİRMALARA TAVİZ VERİLMEYECEK" Vali Can Direkçi, önceki yıllarda olduğu gibi KÖY-DES çalışmaları kapsamında iş yapan müteahhitlere taviz verilmeyeceğinin altını çizerek, ilgili müteahhitlerin çalışmalarını en iyi şekilde yürütecekleri aksi halde gerekli cezai işlemin uygulanacağını belirtti ve bu konuda basın ve halktan destek istedi. Vali Direkçi, bazı köylerin Karabük Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi konusunda ise, Karabük Belediyesinin köylerle bütünleşmesi projesini destekliyorum diye belirtti.

Karabük-Kastamonu, Safranbolu-Bartın güzergahında ki bölünmüş yol çalışmalarının devam ettiğini Ağustos ayına kadar 14.3 kilometrelik yolun biteceğini belirten Vali Can Direkçi, yol çalışmaları ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bölünmüş yol çalışmalarını kesintisiz sürdürüyoruz. Bölünmüş yol çalışmaları kapsamında iki tane güzergahımız, birisi Karabük-Kastamonu güzergahı diğeri ise Safranbolu-Bartın güzergahı olmak üzere 24.3 kilometrelik Kastamonu sınırına kadar olan kesim, 13.1 kilometre Bartın sınırına olan kesim toplam 37.4 kilometrelik bölünmüş yol çalışmasını İl Özel İdaremiz aracılığı ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda bu sene Kastamonu il sınırından başlamak sureti ile Çevrik Köprü'ye kadar olan kısımda yaklaşık 14.3 kilometrelik kısmı tamamlamış olacağız. Bugüne kadar İl Özel İdaremizin araç parkı ve personeli, Devlet Su İşlerimizden sağladığımız imkanlar, karayollarından sağladığımız imkanlar ve buna ilave olarak ihale ile hizmet satın alma yoluyla yaptığımız çalışmalarla bu 14.3 kilometrelik kısmın sanat yapılarını ihale ettik, onlar başladılar çalışmalarına, diğer taraftan bugüne kadar İl Özel İdaremizin imkanları ile 96 bin 700 metre küplük bir dolgu ve alt temel çalışması gerçekleştirilmiştir. Yine 20 bin 650 bin metre küpte yayık demir kazısı gerçekleşmiştir. 8 kilometreyi bulduk. Özel İdare imkanları ile yaptığımız çalışmalarla bunu 10 kilometreye tamlayacağız. 4 kilometrelik kısmı da İl Özel İdaremizden yine Safranbolu Köylere Hizmet Getirme Birliğine aktardığımız kaynaktan, Safranbolu Köylere Hizmet Getirme Birliğinin yapmış olduğu ihale sonucunda özel sektöre ihale ettik. Üst temel ihalesini de gerçekleştirdik. O da sonuçlandı, sözleşme süreci devam ediyor. Karayolları inşallah Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanmış ve asfaltlanmış halde 14.3 kilometrelik kısmı Karabüklü hemşerilerimizin ve o güzergahtan geçecek olan vatandaşlarımızın hizmetine bölünmüş olarak sunmuş olacak. Önümüzdeki yıllarda da geri kalan kesimleri gerçekleştirme arzusundayız." "KENT GÜVENLİĞİ İÇİN 42 KAMERALIK MOBESE PROJESİ" Karabük'te kent güvenliğinin tamamen kontrole alınması için 42 kameralık MOBESE projesinin ihalesinin yapıldığını, aynı sistemin Safranbolu'da yapılacağını söyleyen Direkçi, "42 kameralık MOBESE projesinin de ihalesi 17 Haziran 2008 tarihinde yapılmıştır. Sözleşme süreci devam etmektedir. Sözleşme süresi önümüzdeki günlerde tamamlandığında ilimizin güvenlik açısından mevcut olan olumlu durumunu çok daha ileriye getirmiş olacağız. Özellikle Karabük'te mevcut olan bu ortam kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Bundan sonraki süreçte inşallah Kasım ayın sonuna kadar bu sistemi de devreye sokmuş olacağız. Bu konuda Safranbolu ile ilgili ihale süreci başlatılmıştır. Safranbolu'ya da bu sistemi kurmak istiyoruz" diye kaydetti.

21 Eylül 2006 tarihinde sözleşmesi imzalanan ve 25 Ekim 2006 tarihinde yer teslimi yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu İnşaatı ile ilgili eksikliklerin tamamlanması için 15 Haziran'a kadar süre veren Vali Can Direkçi, inşaat ile ilgili son noktayı koyarak, tasviye çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Göreve geldiği günden itibaren her konuda olduğu gibi Polis Meslek Yüksek Okulu inşaatı üzerinde de titizlikle duran Vali Can Direkçi, "Karabük'te gerçekleştirilen çok önemli yatırımlardan biri olarak değerlendirdiğim, Karabük'ün bir eğitim kenti olarak ortaya çıkmasında ve bu proje gerçekleştirildiğinde ekonomik olarak önemli katkı sağlayacağını ve ikinci üniversite olarak düşünüyordum. İşin süresi bin 100 takvim günüdür. Bitim süresi de 29 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir. 2006 yılında bugüne kadar toplam bizim 4 milyon 876 bin 648.55 YTL'lik bir ödenek imkanı sağlanmıştır. En son bir miktar daha ödenek gelmesi ile bu rakam 6 milyon 876 YTL'ye ulaştı. Ödenek konusunda hiçbir problemimiz yok. Ama göre kadar harcanan ödenek 2 milyon 300 bin YTL civarındadır. Bu da gönderilen ödeneğin yüzde 30'una tekabül ediyor. Dolayısıyla arzu ettiğimiz ödenek harcanması gerçekleştirilememiştir. Yüklenici firmanın iş programına baktığımızda da, iş programında da işleri zamanında gerçekleştirme konusunda bazı olumsuzlukları ortaya koymuştur. Bütün bunları değerlendirerek geçtiğimiz günlerde yerinde bir inceleme daha yapmıştır. 15 Haziran tarihine kadar onlara süre vermiştik. 15 Haziran tarihi itibari ile Bayındır ve İskan Müdürlüğümüzce oluşturulan teknik heyet tarafından yerinde tespit yapılmıştır. Bu tespitler neticesinde maalesef arzu edilen gelişmeyi görmedik. Bunu buradan ifade etmek istiyorum. Bu doğrultuda bundan sonraki süreçte beklemeye tahammülümüz kalmamıştır. Tasfiye işlemlerine başlamış durumdayız. Bunun hukuki boyutları var, hukuki boyutlar ile ilgili aşamaları bugünden itibaren yürütmeye başladık. Arkadaşlarımız önümüzdeki günlerde yine bununla ilgili olarak ortaya çıkan durumu kamuoyu ile paylaşacaktır. Kesin kararlı olduğumuz bir noktayı artık işleme koymuş durumdayız. İyi niyetle verilen bütün imkanları ilgi firma kullanamamıştır. Bu doğrultuda bizim yapabileceğimiz artık hiçbir şey kalmamıştır. Bizde idare olarak noter kanalı ile ikazlarımıza ve ödenek miktarındaki iyi duruma rağmen onun harcanamaması durumunu nedeniyle, firmanın piyasaya bağlantılı olan borçlarına baktığımızda verilen süreci tamamlayamayacağını görüyoruz. Dolayısıyla tasfiye işlemini başlatarak sonlandırmak arzusundayız ve bununla ilgili süreç başlamıştır. Şu anda yüzde 25'ler civarında bir çalışma yapmıştır" dedi.

"DÖKME KÖMÜR GİRMESİ YASAKLANDI" Karabük'te artan hava kirliliğine karşı dökme kömürün şehre girişinin yasaklandığını sanayilerin ise Valilik izni ile girişlerine izin verileceğini belirten Direkçi açıklamasını şöyle tamamladı:

"Mahalli Çevre Kurulu toplantı sonucunda özellikle önemli bir karar aldı. Bilindiği üzere bugüne kadar dökme kömür satışı ilimizde mümkündü. İlimiz sınırları içerisinde dökme kömür satışları bu toplantıda alınan karar doğrultusunda yasaklanmıştır. Bütün kömürler torbalanarak satılacaktır. Ancak sanayinin teknik zorunlulukları nedeniyle izin belgeli firmalar belirten toz kömürleri valilikten izin alarak çevre kirliliğine neden olmadan sanayide kullanılabilecek. Bunun dışında açık kömürler girişine müsaade edilmeyecek. Hava kirliliği ile mücadele konusunda doğalgazında 2009 yılı sonbahar mevsimini bulacak olması nedeniyle yine kömürle bir kışı geçireceğimizi ortaya koymaktadır. Önümüzdeki kış döneminde de hava kirliliğini en azından asgariye indirmek konusundaki çabalarımız noktasında böyle bir kararı da almış durumdayız. Çevre kanunu kirletme yasağına ilişkin maddesinde bazı para cezaları vardı. Bu idari para cezası da 7 bin YTL'ye kadar ceza kesilebilecek. Havayı ve suyu kirletenlere bu ceza kesilecektir." (YE-ET-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title