Haberler

İzmir'deki Hastanelere Yönelik Kapatma Kararı

İzmir'de Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı ek binalar hakkında verilen kapatma kararında, haziranda gerçekleştirilen Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonda elde edilen bulguların etkili olduğu öne sürüldü.

İzmir'de Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı ek binalar hakkında verilen kapatma kararında, haziranda gerçekleştirilen Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonda elde edilen bulguların etkili olduğu öne sürüldü.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, 24 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesinde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla yapılan aramaların ardından elde ettikleri bulguları ilgili kurumlarla paylaştıkları öğrenildi.

Üniversiteye ait ek binalarda 2011-2014 yıllarında tıp eğitimi veriliyormuş gibi gösterilerek sağlık hizmeti sunulduğu iddiası üzerine ekipler, konuyla ilgili YÖK'ü bilgilendirdi. Hastanenin 2014 öncesindeki işlemlerini inceleyen YÖK'ün, ek binalarda tıp eğitimine izin veren kurul kararını iptal ettiği ve izin için tekrar başvuru yapılmasını istediği belirtildi.

YÖK'ün ilgili kararı sonrası İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı incelemede ek binalara hasta kabulünün devam ettiği iddiası üzerine Şifa Üniversitesinin Buca, Gaziemir, Menderes, Göztepe, Palmiye ve Basmane ek binaları ile Karşıyaka Polikliniği ve Kaya Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine kapatma kararı tebliğ edildi.

Haksız kazanç iddiası

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 2011-2014 dönemindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili incelemelerini sürdürdüğü öğrenildi.

Şifa Üniversitesine bağlı ek binalarda "tıp eğitimi" adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan ticari faaliyeti mercek altına alan ekipler, yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öne sürülen haksız kazançla ilgili incelemelerine devam ediyor.

Bu arada, dün İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin kapatma kararını tebliğ ettiği Şifa Üniversitesine ait ek binalarda sabah saatlerinden bu yana acil servis dışında hasta kabulü yapılmadığı gözlendi.

"Yasal yollara başvuracağız"

Şifa Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, YÖK'ün, vakıf üniversitelerinin eğitim hizmeti verilmeyen semt polikliniklerinin kapatılmasına yönelik kararına rağmen, İzmir Valiliğinin tüm ek binalarda işlem yaptığı ileri sürüldü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Faaliyetin durdurulması işlemlerinin, adli bir sürecin sonunda değil, YÖK'ün daha önce aldığı ve şu an itibarıyla Danıştayda iptal davasına konu kararına dayanmaktadır. Ek binalarımızda yatarak tedavi gören hastalarımızın tedavilerine tamamlanıncaya kadar devam edilecektir.

YÖK'ün belirtilen kararı sadece üniversitemizle ilgili olmayıp, sağlık alanında eğitim ve hizmet veren, tüm Türkiye'de faaliyet gösteren vakıf üniversitelerini kapsamaktadır. İzmir'de bulunan diğer vakıf üniversiteleri de bu işlemlere muhatap olup, doğrudan kurumumuza yönelik bir uygulama söz konusu değildir. Yapılan bu işlemlere karşı kurumumuz tarafından en kısa sürede yasal yollara başvurularak söz konusu işlemlerin iptali ve doğan zararların tazmini yoluna gidilecektir."

İzmir Tabip Odasının açıklaması

İzmir Tabip Odasından yapılan açıklamada da ek binaların faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili "aceleci tutumun" yanlış bulunduğu ifade edildi.

Sağlık hizmetinin, çok önemli hukuki gerekçe olmadan engellenemeyeceği ve durdurulamayacağının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu birimlerde çalışan doktorlar, sağlık çalışanları ve diğer hizmet görenler, çok zor durumda kalmışlardır. Yine buralardan hizmet alan, yatan hastalar, poliklinik hastaları, tetkik hastaları ve acil hastalar, mağdur olmuşlardır. İzmir Tabip Odası olarak her türlü siyasi ve hukuki değerlendirmenin dışında kalarak, sağlık hizmetinin niteliği ve meslektaşlarımızın mağduriyetinin göz önüne alınmasını ve bu konudaki kararların ve uygulamaların gözden geçirilmesini talep ediyoruz."

Operasyon

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 25 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesinde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla arama yapmış, 200 klasör evrak ile bilgisayarlara incelenmek üzere el konulmuştu.

Dün de YÖK'ün eğitim ve araştırma merkezlerinin ek hizmet binalarında sağlık hizmetleri sunabilmeleri için gerekli koşulları yerine getirmediği iddiasıyla Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesine ait bazı ek hizmet binaları için kapatma kararı verilmişti.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziemir Türkiye Bornova Buca Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title