Haberler

Halkbank'ın İlk Yarıda Net Karı 535 Milyon YTL Olarak Gerçekleşti

Halkbank'ın 2007 Yılı İlk 6 Aylık Net Karı Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 82 Oranında Artarak 535 Milyon YTL'ye Ulaştı. Geçen Yıl Aynı Dönemde Bankanın Net Karı 294 Milyon YTL Olarak Gerçekleşmişti.

Halkbank'ın 2007 yılı ilk 6 aylık net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 oranında artarak 535 milyon YTL'ye ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bankanın net karı 294 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yaptığı açıklamada, bankanın 2007 yılının ilk yarısında büyümesini sürdürdüğünü, aynı zamanda yüksek oranda kar üretmeye devam ettiğini söyledi. Aktif toplamı 30 Haziran 2007 itibarı ile 36.9 milyar YTL'ye, toplam mevduatı 28.9 milyar YTL'ye ulaşan Halk Bankası'nın toplam kredileri ise 14.7 milyar YTL'ye yükseldi. 2007 yılının ilk yarısında kredi hacmi artışı sektör ortalamasının iki katını aşarak yüzde 27 olarak gerçekleşmiştir. Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin

Aydın, bu yüksek oranlı artışın özellikle bankanın bireysel ve KOBİ segmentinde yer alan müşterilerinin devam eden kredi taleplerinden kaynaklandığını ifade etti. Genel Müdür Hüseyin Aydın, yaptığı açıklamada, Halkbank yönetiminin KOBİ bankacılığı ve bireysel krediler alanında belirlediği büyüme hedefinin ve buna yönelik stratejilerin başarıyla uygulanmasının sürdürüldüğünü belirtti ve şöyle devam etti:

"KOBİ bankacılığının öncü ismi Halkbank, yaygın şube ağı, ürün çeşitliliği ve yüksek hizmet kalitesi ile büyümeye ve sektördeki etkinliğini daha da arttırmaya devam ediyor. KOBİ alanındaki konumumuz gün geçtikçe güçlenirken, bireysel bankacılıktaki payımız da istikrarlı bir biçimde sürekli artış gösteriyor. Doğru tanımlanmış bir strateji ile asli misyonumuzla uyumlu olarak büyümemizi sürdürüyoruz."

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Halkbank'ın aktif karlılığı 2007 yılı Haziran ayı itibari ile (yıllık) yüzde 3.0 ve öz sermaye karlılığı ise (yıllık) yüzde 29.4 düzeyine ulaştı.

Menkul kıymet portföyünün bilanço içerisindeki payının azaltılarak, daha yüksek getirisi olan kredilerin ağırlığının artırılması yönündeki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Aydın, bu kapsamda nominal değer olarak, aktifteki payı 2006 yılı ilk yarısı itibariyle yüzde 58 olan menkul kıymetlerin, 2007 ilk yarısı itibariyle yüzde 49'a gerilediğini ve vadeye kadar elde tutulacak menkul kıymetler portföyünün 2006 yılında yüzde 33 olan bilanço payının ise Haziran 2007 itibariyle yüzde 27 seviyesine

indirildiğini ifade etti.

Halkbank'ın aynı dönemlerde kredilerin bilanço içerisindeki payının yüzde 28 düzeyinden yüzde 40'a yükseldiğini ve mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 30 seviyelerinden yüzde 51 düzeyine ulaştığını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkbank olarak büyümeyi hedeflediğimiz bireysel kredi alanında da üstün performansımızı devam ettiriyoruz. 2007 yılı ilk yarısında bireysel kredi hacmimiz 2006 yıl sonuna göre yüzde 40 artış kaydederek 3 milyar YTL'ye yükseldi. Aynı dönemde sektörde bireysel kredi artışı ise yüzde 14.2 civarında oldu. Sektördeki genel nispi durgunluğa rağmen ilk yarıda konut ve tüketici kredilerinde sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 53 oranında büyüme kaydederek, sadece bu ürünlerimizden 850 milyon YTL'nin üzerinde ilave

kredi artışı sağladık. Buna paralel olarak bireysel kredilerde 2007 ilk çeyrek sonu itibariyle pazar payımız geçen yıl Haziran sonundaki yüzde 2.8 düzeyinden yüzde 3.9 seviyesine yükseldi."

Menkul kıymetlerin bilanço içerisindeki payının azalarak kredilerin payının artmış olmasının net faiz gelirlerine de olumlu yansıdığını ifade eden Genel Müdür Aydın, "Net faiz gelirimiz 2007 ilk yarı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69 oranında artmıştır. Net faiz marjının iyileşmesini sağlayan diğer unsurlardan biri de kaynak maliyetinin düşürülmesi konusundaki gayretimizdir" diye konuştu.

Halk Bankası'nın kredilerindeki artışa paralel olarak net ücret ve komisyon gelirlerinin 2007 ilk yarı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 157 milyon YTL'ye ulaştığını söyleyen Aydın, net ücret ve komisyon gelirlerinin toplam gelirler içerisindeki payının sürekli arttığının da altını çizdi. Aydın, diğer taraftan etkin maliyet yönetimi ile maliyet gelir rasyolarının yüzde 35 ile sektörün çok altında gerçekleştiğini ve bu seviyeyi sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

Sağlam ve sağlıklı kredilendirme/tahsis süreçleri ve etkin kredi riski yönetimi uygulamaları ile Halkbank'ın aktif kalitesinin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, diğer taraftan yapılan tahsilatlar ve toplam kredilerin artması sonucunda takipteki kredilerin toplam kredilere oranının düştüğünü, sektör normlarına yakınlaşmaya devam edildiğini ifade etti ve şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ilk KOBİ bankası Halkbank, bu alandaki liderliğini gün geçtikçe pekiştirmektedir. Kuruluşumuzdan bu yana sürdürdüğümüz KOBİ odaklı yapılanmamızı yeni ürünler ile destekleyerek ülkemiz KOBİ'leri için bankacılık işlemlerinde akla gelen ilk adres ve gerçek bir iş ortağı olmayı başardığımızı görüyoruz. Nitekim, bankamızın 2007 Haziran sonu itibariyle KOBİ'lere kullandırmış olduğu kredi tutarı 8 milyar YTL düzeyindedir ve bu krediler toplam nakdi kredilerimizin yüzde 55'ine tekabül etmektedir.

Halk Bankası'nın hedefi karlı ve verimli bir banka olarak yoluna devam etmek müşterilerimizin ve hissedarlarımızın bekletilerinin ötesine geçebilmektir. Bankamızın geçirdiği büyük dönüşüme ve önümüzdeki dönemdeki başarısına duyulan büyük güvenin bilincinde olarak Halk Bankası'nı daha büyük hedeflere doğru götürebileceğimizi gururla söyleyebiliyoruz."

(CHT-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title