Haberler

Üzümün Tarladan Raflara Yolculuğu

Türkiye'nin üzüm ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Kilis'te hasat dönemiyle ürünün tarladan sofraya zahmetli yolculuğu başladı.

Türkiye'nin üzüm ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Kilis'te hasat dönemiyle ürünün tarladan sofraya zahmetli yolculuğu başladı.

Budamasından temizlenmesine, hasadından işlenmesine kadar her evresinde üreticisine katkı sunan üzümün raflara yolculuğa sürüyor.

Başlayan hasadıyla ön işlemden geçirilip yaş ve kuru diye ayrıştırılan ürün, tüccarlar tarafından alınıp fabrika ve depolara ulaştırılıyor.

Bölge halkının en önemli geçim kaynakları arasında yerini alan ve kış sezonunun vazgeçilmez besinlerinden olan ürün, işlenmesinin ardından raflarda sarmalık yaprak, koruk turşusu, pestil ve pekmez olarak raflarda yerini alıyor.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üretilen üzümlerin ülkenin büyük bir bölüne ve başta Rusya, İsrail, İran ve Irak olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Özdemir, üzümün her evresinde insanlığa fayda sağlayan bir ürün olduğunu anlatan Özdemir, aralık ayının sonlarında budama ile başlayan üzüm mesaisinin ağustos'a kadar sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Üzüm bağlarının budama sonrası elde edilen çubukları kışın yakacak olarak kullanılıyor. Yaprak dönemine gelindiğinde yaprakları sarmalık olarak kullanılan ürünümüz, ondan sonraki aşama olan koruk döneminde ise teleme ve turşu yapımında değerlendiriliyor. Daha sonra üzüm olmaya başlar ve kurutmalık ve yaş olarak değerlendirilir. Kurutmalık olarak pestil ve pekmez ürünleri yapılır. Ürünlerimiz ülkenin doğu bölgeleri başta olmak üzere tüm yurt geneline gönderiliyor. Bunun yanında büyük bir bölümü başta Rusya, Suriye, İran, Irak ve İsrail gibi ülkelere ihraç ediliyor."

Üzümden elde edilen pekmez ve pestilin bir çok hastalığın doğal tedavisinde kullanıldığını anlatan Özdemir, çekirdeğinin ise ilaç sanayisinde değerlendirildiğini dile getirdi.

Üretici Ali Makas ise sezonun başladığından bu yana her sabah saat 4'te mesaiye başladıklarını belirtti.

Ürünlerin pazar alanının çok olduğunu ancak fiyatların istedikleri ölçüde olmadığını aktaran Makas, yetkililerden desteklerini esirgememesini istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İsrail Rusya Kilis Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title