Haberler

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün yine üzerinde kararlılıkla durduk, Nahçıvan-Iğdır arasında demiryolumuzu yapmak suretiyle Türkiye ve Azerbaycan'ı demiryoluyla da direk olarak birbirine bağlama imkanını getirecek bir çalışmanın da adımlarını"...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün yine üzerinde kararlılıkla durduk, Nahçıvan-Iğdır arasında demiryolumuzu yapmak suretiyle Türkiye ve Azerbaycan'ı demiryoluyla da direk olarak birbirine bağlama imkanını getirecek bir çalışmanın da adımlarını süratle atıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'da tarihi kimliği çok çok önemli Kebele şehrini tanıtmaları sebebiyle şükranlarını ifade etti.

Bugün gerek siyasi, gerek askeri, gerek kültürel, gerek ekonomik noktada gerçekten çok çok önemli görüşmelerin gerek ikili olarak, gerekse bakanlar arasında gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, enerji alanında atılan çok önemli adımların olduğunu, bununla ilgili bakanların birbirleriyle görüşmelerini yaptıklarını ifade etti.

Erdoğan, "Aynı zamanda bizim bu toplantımız iki ülke arasında bir Bakanlar Kurulu toplantısı gibidir. Bakanlar Kurulu toplantımızı Cumhurbaşkanımızla birlikte gerçekleştirmiş olduk. Şimdi İzmir'den bu yana olan süreci değerlendirdiğimiz gibi bundan sonra da geleceğe yönelik neler yapabileceğimizi, ne gibi adımlar atabileceğimizi, bunları konuştuk" dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"10 yıl önce 1 milyar dolarda olan ikili dış ticaret hacmimizin bugün 3.5 milyar dolara geldiğini düşünürsek ve 7. ay itibarıyla yaklaşık şu andaki durum 2.6 milyar dolar oldu ve eğer bunu biraz daha heyecanla, coşkuyla sürdürürsek öyle zannediyorum ki, şöyle kısa bir süre diye 2015'e düşündüğümüz 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini bu yıl sonu itibarıyla da gerçekleştirebiliriz. 5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini gerçekleştirmemiz 2015'te bize 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmini sağlar ki, ondan sonra 2020, bunu 20 milyar dolara çıkarırız. Çünkü artık gerçekten büyüyen, gelişen bir Azerbaycan var; büyüyen, gelişen artık bir Türkiye var. Bu iki kardeş ülkenin, dost ülkenin el ele vermesi ve kurucu, özellikle merhum Haydar Aliyev'in ifade ettiği gibi, biz iki devlet, tek millet anlayışıyla bu sürece asıldığımız sürece bunu çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız, taşıyabiliriz. Önümüzde bir mani yok. Her alanda atacağımız adımlar var. Hele hele az önce söyledim, TANAP projesi ile ilgili imzaları İstanbul Dolmabahçe'de değerli kardeşimle birlikte attık. Şuanda süreç başladı ve en kısa sürede makineler çalışmaya başlayacak."

Bu projenin artık tarihe bir farklı not düşmek, farklı bir mühür vurmak olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun Azeri gazının Türkiye ve Avrupa'ya açılması süreci olduğunu söyledi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her geçen gün inanıyorum ki dünyanın ilgisini bu noktaya çok daha farklı bir şekilde çekecektir. Bu konuda sorumluluğumuzun idraki içerisindeyiz. Aynı şekilde TASMUS projemiz var. Bu da yine savunma sanayi noktasında, elektronik iletişim noktasında müşterek bir adımın atılmasında çok çok büyük bir öneme haiz. Bunun da şuanda çalışmalarını ilgili bakan arkadaşlarımız ciddi manada sürdürüyorlar. Zaten bizim ikili olarak ülkeler arasındaki bağımız bu denli sıcakken, bir de tabi uluslararası anlamda bütün uluslararası kuruluşlardaki dayanışmamız gerçekten örnek teşkil edecek bir noktada. Şuanda BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üye olarak Azerbaycan'ın görev yapması bizler için büyük önem arz ediyor. Temenni ediyorum ki Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki görevi bittikten sonra 2015-2016'da da Türkiye bu işe aday. Tekrar Türkiye'nin orada geçici üye olarak görev alması da bizim bu dayanışmamızı artırarak yola devam etmemizi sağlayacaktır. Aramızdaki kültürel ilişkilerimiz dayanışma içerisinde devam ediyor.

Bunun yanında kurumsallaşma noktasında attığımız adımlarımız var, bunlar devam ediyor. Bu dayanışmayı kararlılıkla sürdürme noktasında irade her iki tarafta da mevcut ve birçok detaylarıyla özellikle Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunun yanında bugün yine üzerinde kararlılıkla durduk, Nahçıvan-Iğdır arasında demiryolumuzu yapmak suretiyle Türkiye ve Azerbaycan'ı demiryoluyla da direk olarak birbirine bağlama imkanını getirecek bir çalışmanın da adımlarını süratle atıyoruz. Şuanda zaten Nahçıvan ile Iğdır arasındaki bağlantı, Türkiye Azerbaycan arasında çok farklı bir süreci de başlatmış durumda."

Bir bütün olarak ele alındığında bütün düşüncelerin ortak düşünceler olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ben, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyimizin bu ikinci toplantımızın bu sürece farklı bir hız kazandırdığını, inşallah üçüncüsü de önümüzdeki yıl yine ülkemizde devam edecek. Artık bu toplantıları başkentte yapmaktan çok farklı illerimizde yapmak suretiyle bu illerimizin tanınmasına ve tanıtılmasına da fırsat vermesi bakımından bunlar gayet güzel bir anlayışın tebarüz etmesi demektir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ev sahipliği için Aliyev'e teşekkür etti.

(Sürecek)

Muhabir: Hasan Öymez-Hande İlbeyi-Barış Gündoğan

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - KEBELE

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Nahçıvan Türkiye Politika Güncel Haberler

Galatasaray stat müdürüne darp girişimiyle ilgili 2'si futbolcu 5 kişi ifadeye çağrıldı

Galatasaray stat müdürüne darp girişimiyle ilgili 2'si futbolcu 5 kişi ifadeye çağrıldı

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bu sözler çok su kaldırır! CHP lideri Özel, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili MHP'den iki ismi işaret etti

Bu sözler çok su kaldırır! CHP lideri Özel, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili MHP'den iki ismi işaret etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title