Haberler

Sındırgı'da Hikayesi Olan Geniş Kapsamlı Bir Festival Gerçekleşti

Güncelleme:

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 19. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri büyük bir coşku ve on bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleşen dev konser ile son buldu.

22 Eylül tarihinde başlayıp 24 Eylül de son bulan festivale Türkiye'nin dört bir yanından binlerce ziyaretçi geldi.
3000 yıllık kültür mirası Yağcıbedir halılarının hikâyesinden yola çıkan festival yöresel gelenek ve göreneklerin canlandığı, sanatın her alanının hissedildiği bir atmosfer içerisinde gerçekleşti. Sanat stantlarından, halk oyunlarına, yöresel geleneklerin canlandırılmasına, paraşütten yelkenliye kadar farklı spor dallarına ev sahipliği yapan festival İsmail Özkan, Deniz Toprak ve Buray'ın sahne aldığı dev konser ile son buldu.

YAĞCIBEDİR HALILARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI, EN GÜZELİ SEÇİLDİ

Festivale ismini veren Yağcıbedir halıları ise ilçedeki üreticiler tarafından açılan stantlarda sergilendi. Duyguların motif motif işlendiği Yağcıbedir halıları ise ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. İkinci gün düzenlenen yarışma ile en güzel Yağcıbedir halısı seçildi. Aynı zaman da festival Yağcıbedir halılarını detaylı bir şekilde işlendiği"İlmek İlmek Hayatı Dokumak" isimli belgesel filminin galasına ev sahipliği yaptı. İlerleyen günlerde TRT ekranlarında yer alacak ve Yönetmenliği Servin Dursun tarafından yapılan film Başbakanlık Tanıtma Fonu sponsorluğunda gelecek nesillere aktarılmak üzere arşive alındı.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATLAR SINDIRGI'DA CAN BULDU

19. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında sanatsal faaliyetler ön planda tutuldu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 70'e yakın usta sanatçılar açılan sanat stantlarında yer aldı. Sanatçılar hem ürünlerini sergiledi, hem de ziyaretçilerin önünde canlı olarak yaptıkları çalışmaları ile festivali bir sanat şölenine dönüştürdüler. Cam vitajdan, naht sanatına, ahşap oyma, ebru, yumurta işleme gibi bir çok farklı sanat dalının yer aldığı festival kapsamında Şerif Paşa Meydanı'nın tarihi atmosferi içerisinde sanat sokağı oluşturuldu. Dışarıdan gelen sanatçıların yanında Sındırgı Belediyesi tarafından kurulan sanat atölyelerinde görev alan bayanlarda hünerlerini bu stantlarda sergiledi.

ATA SPORLARI SINDIRGI'DA YAŞATILIYOR

Dünya'ya nam salmış Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlarının yetiştiği Sındırgı ilçesinde festival kapsamında Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Ata Sporu ciritler de gerçekleştirildi. Şerif Pehlivan, Gacaroğlu ve Mehmet Ali Yağcı anısına düzenlenen Yağcıbedir Yağlı Pehlivan Güreşleri Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 300 sporcu ve 16 başpehlivanın katılımı ile güreşseverlere heyecan dolu dakikalar yaşattı. Hikayelerde anlatılan gece yarılarına kadar güreş tutma olayı bu güreşlerde gerçek oldu. Hızını alamayan başpehlivanların kıran kırana mücadelesi hava kararmasına rağmen devam etti. Balıkesir'in tek atlı cirit spor kulübü Sındırgı Atlı Cirit Spor Kulübü cirit yarışları ve değnek oyunları ise festivale farklı bir renk kattı.

KATILIMCILAR SAHNEDE KÜLTÜR ELÇİSİ OLDU

Türkiye'nin farklı bölgelerinden katılım sağlayan halk oyunları ekiplerinin 3 gün boyunca sergiledikleri gösteriler festival boyunca vatandaşlara kültür şöleni yaşattı. Meraklı gözler altında yöresel oyunlar izlendi, hatıra fotoğrafları çekildi. İlçeler arasında kültür elçisi görevini üstlenen gruplar katılımcıların büyük beğenisi topladı. Aynı zamanda Sındırgı'da bulunan METEM ve Yaylabayır halk oyunları ekipleri ise yöreye özel gösterileri ile ziyaretçilerden tam not aldı.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ YÖRÜK KIYAFETLERİ VE ÇADIRLARI İLE FESTİVALDE CAN BULDU

Sındırgı ilçesinde bulunan iki Yörük Derneği tarafından kurulan yörük çadırlarında yörük kültürü can buldu. Çadırları ziyaret eden vatandaşlar yöresel kıyafetler ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve belediye personeli festival boyunca giydikleri yöresel kıyafetleri ile yörenin değerlerini taşıdı. Yörük Düğünü canlandırıldı, ziyaretçiler ile birlikte gelin alımı yapıldı. Bunun yanında düğünlerde sergilenen deve oyunları, düğün güreşleri, kına gecesi ile Yörük düğünü ziyaretçilere tanıtıldı.

ADRENALİN VE FARKLI SPOR DALLARI DA FESTİVAL DE YERİNİ ALDI

Paraşüt, yelken, bisiklet, trap gibi farklı spor dalları festival programına katıldı. Gökyüzünden süzülen paraşütlerin dansı Çaygören Barajında gerçekleşen yelkenli gösterileri ile renkli görüntülere sahne oldu. 300'e yakın katılımcı ile Bisiklet turu gerçekleti, Trap atışlarına ise Türkiye'nin dört bir yanından geniş bir katılım gerçekleşti. Bu güne kadar 30-40 kişiyi geçmeyen trap atışları yaklaşık 200 sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Modern sporların yanında ata sporları cirit ve güreşlerde bu festivalde yerini aldı.

A'dan Z'ye Türkiye'nin en kapsamlı festivali olma ünvanına aday 19. Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri her kesimden ziyaretçiye hitap etti. Yalnızca konser ve stantlar yer almadı. Birçok farklı dalın bütünleştiği festival hikayesi olan bir kültür ve sanat şölenine dönüştü. Türkiye dışından birçok yabancı konuk da festivali ziyaret etti.

Doğal Şehir Sındırgı'da bir özlemi hayata geçirdiklerini ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş"Sıradan bir festival yerine hikayesi olan bir festival gerçekleştirdik. Esnafımız ve vatandaşlarımız da bu güzel atmosferi sahiplendi. Herhangi bir siyasi unsura yer verilmeden esnafımız, vatandaşlarımız ve sponsorlarımız ile renkli bir festival geçirdik. Organizasyon şirketleri ile değil tamamen gönüllük esasına dayalı olarak Belediye personeli, esnaflar, vatandaşlar ve kamu kurum ve kuruluşları bir oldu sanattan, spora uzanan yöresellik ve doğallığın ön planda olduğu bir program hayat buldu. Kısacası Doğal şehir Sındırgı'da kültür ve sanat buluştu. Festivalimize katılan ziyaretlerimize, destek veren bu işi sahiplenen Sındırgı halkına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Amacımız termal turizmle büyüyen ve gelişen ilçemizde hikayesi olan işlere imza atarak daha fazla ziyaretçi kazandırmak, tanıtımı en üst seviyeye taşımaktı. Bu güne kadar yapmış olduğumuz organizasyonlarda her kesimden vatandaşımıza hitap ettik. Bunu da Sındırgı halkı ile birlikte yaptık. Onların desteği ve bizlere olan güveni organizasyonlarımızda ve hizmetlerimizde bizleri hep zirveye taşıdı. Bir sonraki festivalimizi daha da kapsamlı yapacağız." Dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Balıkesir Sındırgı Türkiye Eylül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title