Haberler

Mr-Pet Radyosyonu Azaltacak

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi, Türkiye Radyoloji ve Türk Manyetik Rezonans Dernekleri tarafından MR-PET (Manyetik Rezonans-Pozitron Emisyon Tomografisi) sempozyumu düzenlendi.

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi, Türkiye Radyoloji ve Türk Manyetik Rezonans Dernekleri tarafından MR-PET (Manyetik Rezonans-Pozitron Emisyon Tomografisi) sempozyumu düzenlendi. Yüksek çözünürlüklü MR cihazına yine yüksek çözünürlüklü PET dedektörlerinin yerleştirilmesiyle hastanın aynı anda MR ve PET görüntüleri elde edilecek ve hastaların aldığı radyasyon miktarı dörtte bir oranında azalacak. Polat Renaissance Otel'de Türkiye'de ilk kez düzenlenen MR-PET sempozyumu'na, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Kamu Hastanesi Kurum Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hakkı Yeşilyurt, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Tamer Kaya, Türk Manyetik Rezonans Derneği Başkanı Prof.Dr. Muhteşem Ağıldere ile çeşitli üniversitelerden radyoloji uzmanları katıldı. Prof.Dr. Hikmet Koçak, sağlığa yapılan yatırımın hiçbir zaman israf olmayacağını söyledi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ağıldere'nin yaptığı sempozyumda, MR-PET cihazı ve kullanımı hakkında bilgiler verildi. Muhteşem Ağıldere, MR-PET cihazı ile sadece kanser hastalarına değil, nörolojik ve kalp hastalıklarında da teşhis ve tedavi planlamasıyla hastalara büyük yarar sağlanacağını bildirdi.  MR-PET cihazı ile ilgili gözlemlerini aktaran Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Cem Çallı ise, şöyle dedi:

"MR-PET cihazı teknolojik olarak çok yeni. Daha önce ülkemizde bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET'in bir araya getirildiği özellikle kanser taramasında kullanılan cihazlar vardı. MR ile PET teknolojisi bu sefer bir araya geldi. Bu cihazla ağrılıklı olarak kanserle ilgili araştırma ve kanserli vücuttaki yayılımı ile ilgili çalışmalarla birlikte beyinde erken bunama teşhis ediliyor. Özellikle nöbet geçiren, epilepsi olan hastalarda bunun sebebini araştırmak amaçıyla kullanıyor. Nöbet geçiren çocuklar, büyükler bunların beyindeki hangi lokalizasyonda, hangi nedenden kaynaklandığını göstermek amaçlı çok önemli bir teknoloji, adım oldu. MR-PET cihazı öncesinde kanser hastalarında şöyle oluyordu; hasta teşhis aldıktan sonra PET-BT tetkiki yapılıyordu ve kuşgulu alanlara daha sonra MR öneriliyordu. Yani hasta hem PET- BT'ye gidiyordu, oradan çıktıktan srona bir daha hasta MR'a gidiyordu. Bu teknolojiyle buna gerekte kalmadı. Hasta bir kere tetkike girdiğinde hem MR'ı hem PET'i aynı anda çekilmiş olacak. Hastaya verilen radyasyon dozu dörtte bire düşecek. Bu da çok önemli bir gelişme."

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Yakutiye Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit'in MR-PET cihazını Atatürk Üniversitesi'ne kazandırmak için çaba sarfettiğini belirten Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Akın Levent ile öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit Kantarcı da bu cihazın hastalara umut olacağını söyledi. Yüksek maliyetli MR-PET cihazının Amerika'da ve Avrupa'daki merkezlerde sınırlı sayıda olduğuna dikkati çeken Mecit Kantarcı şöyle konuştu:

"Bu cihaz İstanbul'da özel bir hastanede ve Gazi Üniversitesi'nde var. Atatürk Üniversitesi'nin bilimsel yönü çok güçlü bir hastanesi var. Bu cihazı alacak maddi güce de sahibiz. MR-PET cihazı alındığında hem hastalara umut ışığı olacak hem de uluslarası bilimsel çalışmalar yapılabilecek. Hem PET, hem tomografi, hem MR çekimiyle devlete ilave bir maliyet, hastalığın teşhisinde zaman kaybı oluyordu. Radyasyon dozu çok düşük olan bu cihazı Erzurum'a kazandırılmasını ümit ediyoruz. İstanbul'daki özel hastanede MR-PET cihazındaki çekim 5-8 bin lirayken burada olursa bedava olacak. Hastaların yüzünü güldürecek, Erzurum sağlık turizmi açısından önemli noktaya gelecek." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title