Haberler

Mehmet Ali Ağca Umreye Gitti

Güncelleme:

Abdi İpekçi cinayetinden hüküm giyen ve Papa 2.Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca, umreye gitti.

Abdi İpekçi cinayetinden hüküm giyen ve Papa 2. Jean Poul'e suikast girişimi nedeniyle 29 yıl cezaevinde kalan Mehmet Ali Ağca, umreye gitti.

Suudi Arabistan Havayolları'na ait bir uçakla umre ziyareti için Cidde'ye giden Ağca'yı, Atatürk Havalimanı'nda yakınları uğurladı. Bir kafede dinlenen Ağca, burada yakınlarıyla sohbet etti. Bazı yakınlarının, Ağca'nın elini öpmesi dikkatlerden kaçmadı. Pasaport kontrolünde bir süre bekleyen Ağca, adres tespiti için bir form doldurdu. Gerekli işlemlerin ardından Ağca, Cidde uçağına hareket etti.

1 Şubat 1979'da Milliyet gazetesi başyazarı Abdi İpekçi'ye düzenlenen suikastin tetikçisi olarak olaydan 5 ay sonra 25 Haziran 1979'da yakalanan Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'nde yattı. Ağca, 6 ay sonra adı Susurluk Kazası ile gündeme gelecek olan Abdullah Çatlı'nın da aralarında bulunduğu iddia edilen bir grubun yardımıyla kaçırıldı ve Bulgaristan'a geçti. Gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.

13 Mayıs 1981'de Papa II. Jean Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca'nın, suikast soruşturması boyunca 128 kez ifadesi alındı. 22 Mart 1986'da İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Vurulmasından 4 gün sonra kendisini vuranı affettiğini bildiren II. Jean Paul, Ağca'yı 27 Aralık 1983'te cezaevinde bizzat ziyaret etti.

13 Haziran 2000'de dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin affını onaylamasıyla sadece gasp suçundan Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan Mehmet Ali Ağca'nın, Abdi İpekçi cinayetinden tekrar yargılanmasının mümkün olmadığı açıklandı. Her duruşmasından sonra gazetecilere mektup dağıtan Ağca, Vatikan'a da tehdit savurarak hesap soracağını ileri sürdü. Ağca, "Katolik olmam için Vatikan bana 50 milyon dolar, özgürlük ve kardinallik önerdi" iddiasında bulundu.

Mehmet Ali Ağca'nın İpekçi cinayetinden aldığı ölüm cezası, 10 yıl hapse çevrilmişti. Kadıköy'de iki ayrı gasp ve soygun suçlarından aldığı toplam 36 yıl ağır hapis cezası da kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen Af Yasası nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrilmişti. 12 Ocak 2006 tarihinde serbest bırakıldı.

Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Yargıtay, tahliye kararını oybirliğiyle bozdu, Mehmet Ali Ağca 20 Ocak 2006 tarihinde tekrar tutuklanıp Kartal H Tipi Cezaevi'ne konuldu.

18 Ocak 2010 tarihinde cezasını tamamlayıp hapisten çıktı. Ağca, umre yolculuğuna kadar yıllardır üzerinden çıkarmadığı mavi kazağının, özgürlüğü temsil ettiğini iddia ediyordu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Ağca Suudi Arabistan Abdi İpekçi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title