Haberler

En Büyük Yatırım Fonundan Türkiye de Pay Arıyor

Türkiye, Suudi Arabistan'ın Kuracağı ve Dünyanın En Büyük Kamu Sermayeli 'Yatırım Fonu' Olarak Değerlendirilen, 900 Milyar Doların Üstünde Olacağı Tahmin Edilen Yatırım Fonundan Pay Arıyor.

Türkiye, Suudi Arabistan'ın kuracağı ve dünyanın en büyük kamu sermayeli 'yatırım fonu' olarak değerlendirilen, 900 milyar doların üstünde olacağı tahmin edilen yatırım fonundan pay arıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığında ekonomi ve özelleştirme yetkililerinin yer alacağı heyet, bu akşam Dubai'ye gidiyor.

Şimşek'in katılacağı ve yarın Dubai'de başlayarak iki gün sürecek Körfez Yatırım Konferansında, Suudi Arabistan'ın kuracağı dev yatırım fonu, Türkiye'de geniş kapsamlı yatırımlara davet edilecek.

Yetkililer, başta Suudi Arabistan Yatırım Fonu olmak üzere, diğer büyük Körfez sermayesini, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önlemlerle, özellikle bu yıl hız kazandıracak olan özelleştirme projeleri konusunda brifing vererek, bu projelere davette bulunacaklar.

Türkiye'nin, AB sürecinde, yapısal reformları gerçekleştiren ve enerji kaynaklarının Batıya taşınmasında ''koridor'' ülke olduğu konusunda vurgulamalarda bulunacak olan yetkililer, Türk şirketleri ile körfez ülke sermayesinin, bölgede ortak yatırımlar gerçekleştirebileceğine de vurgu yapacaklar.

Yetkililer, Suudi Arabistan'ın kuracağı dev fon ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'teki yatırım fonlarına, Türkiye'de, gayrimenkul, özelleştirme, turizm projeleriyle, banka satın alma birleşme konularında cazip yatırım imkanı bulunduğu konusunda bilgilendirecekler.

Bu arada körfez yatırım fonlarının, enerji, telekomünikasyon, perakende ve lojistik sektörlere yatırım ve iştirak açısından yakın baktıkları belirtiliyor.

Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı (Sukuk İcara) konusunun da cazip ortak yatırım imkanları arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Yetkililer, daha önce yapılan hesaplamalara göre, Suudi Arabistan'ın kuracağı dev fon hariç, Türkiye'nin, körfez ülkelerinden yıllık en az 10 milyar dolar sermaye çekebileceğini vurguluyorlar.

Türkiye ile Suudi Arabistan ve diğer körfez sermayesinin, ortak yatırım imkanları konusunda karşılıklı menfaatlerinin bulunduğunun altını çizen yetkililer, özellikle Avrupa'daki yönetimlerin, körfez sermayesinin kendilerini baskı altına almasından çekindikleri için Türkiye'in de aralarında olacağı girişimlere daha sıcak bakacağını, çünkü Türkiye'nin, şu andaki konjonktürde, Batıdan önemli destek gördüğünü vurguluyorlar.

ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat krizinin, küresel likiditeyi olumsuz etkilediğini hatırlatan yetkililer, Türkiye'nin, global likidite yetersizliğini, körfezdeki yatırım fonlarıyla karşılayabileceğini, bunun da Türkiye'nin menfaati olduğunu ifade ediyorlar.

Suudi Arabistan, son yıllarda artış gösteren petrol gelirlerini korumak ve değer kaybeden ABD Dolarından zarar görmemek için, dev boyutlu bir fon kurmaya karar verdi.

Suudi Arabistan'ın kuracağı yeni fon, Orta doğu ve Asya'daki diğer kamu yatırım fonlarına rakip olacak. Son dönemde, kamu yatırım fonları batılı şirketlere yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan kuracağı yatırım fonu büyüklüğünün, bu yıl, 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title