Haberler

EHDAV, Paketten Memnun Değil

Güncelleme:

Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı, demokratik paketten memnun olmadı.

Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV), demokratik paketten memnun olmadı. Vakfın Genel Başkanı Ali Yeral, beklentilerin altında bir paketle karşılaştıklarını ve Nevşehir Üniversitesinin ismi dışında bu pakette Alevileri ilgilendiren hiçbir gelişme olmadığını söyledi.

Yeral, yaptığı açıklamada, paketten beklentisi olanların hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, "Günlerdir, haftalardır aylardır tüm toplumun beklediği demokratikleşme paketi, dün sayın Başbakan tarafından açıklandı. Ama yaygın görüş paket maalesef bekleneni veremedi. Kaba tabiriyle dağ fare doğurdu. Biz açıkçası daha kucaklayıcı, özellikle biz Aleviler için ihtiyaçlarımıza cevap veren, Alevi sivil toplum örgütlerinin derneklerin defalarca yüzlerce defadır dillendirdiğimiz, söylediğimiz şeylerin kabulüydü. Ama Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaşı Veli olarak değiştirilmesinin dışında Alevilik adına bir şey görmedik" dedi.

Pakette olumlu birçok şeyin olduğunu ve bunları sahiplendiklerini de ifade eden Yeral, şöyle devam etti:

"Pakette onun dışında olumlu maddeler vardır, onları görmemek yanlıştır. Biz doğru olanları kabul ediyor ve destekliyoruz, ama yeterli olmayanları özellikle toplumda egemen olan Sünni, Hanefi, Türk ırkının egemenliğinin artık bir şekilde kenara itilmesi lazımdır. Biz bütün farklı din, kimlik ve kültürlerimizle, siyasi görüş ve ideolojilerimizle biz aynıyız, kardeşiz. Aynı gemide birlikte yürüyoruz".

Alevilerle ilgili çıkacağı söylenen paketin daha öncekilere benzememesi gerektiğini kaydeden Yeral, "Söylenen Alevilerle ilgili yeni bir paket çıkacak, daha derli toplu bir paket açıklanacak. Daha önce de bir Alevi açılımı yapılmıştı biliyorsunuz. Orada da yine dağ fare doğurdu. Daha önceki için gidildi, gelindi, raporlar hazırlandı çalışıldı ancak bir getirisi olmadı. Ama maalesef Alevilik hala okullarda ve medyada açıktan açığa Suriye olaylarının başlamasından sonra hala işte 4 Sünni hak mezhep, Alevilik batıl mezhep, işe bunlar kafirdir, ehli hak değildir gibi söylemleri yazılımları görüyoruz" diye konuştu.

Aleviler olarak bekledikleri açılım ve değişimleri de dile getiren Yeral, şunları söyledi:

"Biz her şeyden önce Alevilerin olduğu gibi kabul edilmesini bekliyoruz. Bizim bağlı olduğumuz 12 imam Ehli Beyt Alevi Caferi inancının resmen tanınmasını istiyoruz. Madımak'taki o otelin utanç müzesi olarak korunmasını istiyoruz. Anadolu'daki Alevi Bektaşi kardeşlerimizin cemevlerinin resmi statüye alınmasını istiyoruz. Gerek Sünni gerekse diğer kardeşlerimizin bağlı bulundukları cami mescit statüsünde ne ise bizim cemevelerimizin de aynı şekilde tanınmasını istiyoruz. Devletimizin kullandığı imkanlara bakıyorsunuz. Sadece Diyanet'in bütün devasa imkanları sadece Sünni kardeşlerimize harcanıyor. Alevilerin oradan yararlandıkları bir kuruş bile yoktur. Bu nasıl olacak, Diyanetin yeniden sil baştan yapılanması veya cemaatlere, devletin kontrolü altında diğer radikal gruplara verilmeden devletin kontrolünde bunun yapılmasını istiyoruz. Yani yüzbini aşkın Diyanet kadrosunda Alevi bir çaycı bile yoktur. TRT'de bakıyorsunuz son yıllarda bir iki aşure ve Kerbela programı yapıldı. Onun dışında TRT'de yok, Diyanet'te yok. Eğitimde bakıyoruz hala bizi yansıtmayan işte biz konuştuk, yazdık, çizdik, raporlar sunduk ama kapalı kapılar ardında oturulmuş, birileri bir şeyler yazmış, çizmiş, işte Alevilik budur diye. Alevilik Ehli Beyt öğretilecekse müsaade edin Aleviliği Aleviler öğretsin" şeklinde konuştu. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nevşehir Politika Güncel Haberler

Sürpriz buluşma! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener ile görüşecek

Sürpriz buluşma! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener ile görüşecek

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Zehra Güneş'in son hali sevenlerini kahretti

Zehra Güneş'in son hali sevenlerini kahretti

Bakmadan Geçme

FETÖ elebaşı Gülen, Türkiye'yi mi getirildi? CHP'li Salıcı iddiayı TBMM Dışişleri Komisyonu gündemine taşıdı

FETÖ elebaşı Gülen, Türkiye'yi mi getirildi? CHP'li Salıcı iddiayı TBMM Dışişleri Komisyonu gündemine taşıdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title