Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de

NEW Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "O gece (15 Temmuz), Türk milleti, sadece ülkemiz içindeki vesayet odaklarına değil, tüm dünyada şiddetle, silahla güç devşirmeye çalışan herkese büyük bir ders verdi.

NEW Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "O gece (15 Temmuz), Türk milleti, sadece ülkemiz içindeki vesayet odaklarına değil, tüm dünyada şiddetle, silahla güç devşirmeye çalışan herkese büyük bir ders verdi." dedi.

Erdoğan, New York'ta Türk-Amerikan Kültür Toplumu tarafından organize edilen ABD'deki yerleşik Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.

FETÖ'nün darbe girişimini "ihanet teşebbüsü" olarak nitelendiren Erdoğan, "Milletimizin o destansı direnişi, siyasi partilerimizin ve medyamızın ilkeli tutumu, hükümetimizin kararlı duruşu sayesinde bertaraf ettik." diye konuştu.

15 Temmuz gecesi hayatını kaybeden şehitlerin evlerini ve yaralanan gazileri ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, gittiği her evde yeni yeni bazı destansı hikayeler dinlediğini kaydetti.

Erdoğan, 15 Temmuz gazisi Sabri Ünal ile arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı:

"Bazıları bakıyorsun, o tankın altına nasıl kendini attığını sorduğumda verdiği cevap manidar ve 'Sayın Reis'im' diyor, 'Ben atmazsam, bir başkası atmazsa bu tanklar nasıl duracaktı' diyor. Birincisi tankın altına atıyor kendini, ardından ikinci tank geliyor, onun iki paleti arasına da kendini atıyor. Orada kolu parçalanıyor ma koruyan Allah koruyor ve bir, iki, üç, beş, on operasyon geçiriyor, hala devam ediyor, düşünebiliyor musunuz? 'Sen nereden mezun oldun?' dedim. Söylediği, 'Ben imam hatibi bitirdim' dedi, 'sonra ilahiyat bitirdim' dedi. 'Peki şimdi ne yapıyorsun?' dedim. 'Ben aslında 6 yaşından itibaren savunma sistemlerinin yazılımlarıyla uğraştım' dedi, Reis'im. Tahsilinin bununla alakası yok. Şimdi ne yapıyorsun? 'Özel sektörde bir firmada yine bu savunma sistemlerinin yazılımlarıyla ilgileniyorum' dedi ve çok başarılı da bir yazılımcı. 'Hadi bakalım bir an önce inşallah Rabbim şifayı versin, seninle oturup ayrı konuşacağız' dedik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz şehidi olan Sivas Koyulhisarlı Çetin Can ile ilgili de şunları kaydetti:

"Boğaz Köprüsü'ne doğru herkes yürüyünce o da eşine diyor ki 'Hanım ben çıkıyorum' diyor, abdestini alıyor, iki rekat şehadet namazı kılıyor. Eşi diyor ki 'ben de geliyorum' diyor. O da aynı şekilde abdestini alıyor, o da namazını kılıyor ve beraber köprüye gidiyorlar, yani 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gidiyorlar. Bu kardeşimiz Çetin, orada şehit oluyor, eşi dönüp geliyor."

Erdoğan, "İnşallah bunların hepsini kaleme alıyoruz, alacağız ve tarihçilerimiz bunu yazacak ama bunun yanında tabii şu anda gençliğimiz bizim göremediğimiz bu tür bir darbe girişimini yaşamış olduğu için, hem de bunun bir tarih olarak kaleme alındığını görmek suretiyle bunu çok daha farklı yaşamış olacak." ifadelerini kullandı.

"Şu ana kadar 85 koli dosya gönderdik"

Erdoğan, "O gece, Türk milleti, sadece ülkemiz içindeki vesayet odaklarına değil, tüm dünyada şiddetle, silahla güç devşirmeye çalışan herkese büyük bir ders verdi." dedi.

"15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü ve onun Pensilvanya'da yaşayan malum kişi var" ifadesini kullanan Erdoğan, "Ama biz bunu Amerikalı dostlarımıza hala anlatamadık, hala kabul ettiremedik, hala 'yargı şöyle karar verecek, o kararı beklemek zorundayız', vesaire vesaire. Şu ana kadar 85 koli dosya gönderdik ama diyorlar, 'bu dosyalar onun size iadesini gerektirmiyor, buna yeterli değil' ve bizden 10 teröristi yakalamamızı istediler, 9'unu yakaladık, kendilerine teslim ettik ama kendileri hala bu teröristi ne yazık ki burada saklıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ABD arasındaki "Suçluların iade edilmesi sözleşmesini" anımsatan Erdoğan, "Biz bu şahsın iadesini veya tutuklanmasını kendilerinden istedik ki aramızdaki suçluların iadesi sözleşmesinde de aslında bunu tutuklamaları gerekir, bunun medyayla, şurayla, burayla herhangi bir röportaj yapmamasını temin etmeleri gerekir ama bunlar, bunu hala temin ediyorlar. Bu ilişkilerimize ne yapacaktır? Er veya geç ne yazık ki zarar verecektir. Çünkü biz stratejik ortağız, biz NATO'da beraberiz, birçok ikili bağlantılarımız var ve biz hala bu konuda gerekli adımların atılmasını sabırla bekliyoruz." diye konuştu.

"Türkiye aleyhine yoğun bir karalama faaliyetine girişileceği anlaşılıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"ABD'deki Feto unsurları tarafından özellikle Kongre nezdinde ülkemiz aleyhine yoğun bir karalama faaliyetine girişileceği anlaşılıyor. Orada Fetocu birilerini çıkartıp konuşturabiliyorlar. Peki biz acaba Amerika düşmanı birisini çıkartıp parlamentomuzda konuştursak, Amerika yönetimi buna nasıl bakacak? Herhalde pek de memnun olmayacaktır. 'Şu anda Türkiye'de anti-Amerikancılık yaygın' diye bize söylüyorlar kendileri. Kusura bakmayın o milletimizin kararıdır. Niye? Çünkü böyle bir teröristi Pensilvanya'da misafir ettiğiniz takdirde şu anda benim milletimle bir referanduma gidecek olsanız, milletim inanıyorum ki en az yüzde 90'ı ile burada diyecektir ki 'Amerika bunu burada sakladığına göre, buna destek verdiğine göre bizim Amerika'ya olan muhabbetimiz azalmıştır' diyecektir."

Toplantıya katılanlardan birisinin "Uyandık Sayın Cumhurbaşkanım, uyandık" sözleri üzerine Erdoğan, "Tamam da senin uyanman yetmiyor, asıl uyanması gerekenler var." karşılığını verdi.

"Bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar"

Geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bir toplantısında FETÖ mensubu bir kişinin 15 Temmuz'u anlattığına dikkati çeken Erdoğan, "Nasıl oluyor bu iş, nasıl bunu yaparsın? Düşünebiliyor musunuz, 15 Temmuz'u darbeye maruz kalan milletimizden değil, bizzat darbeyi yapanlardan dinleyecek kadar siyasi iradelerini kaybetmişlerdir. Böyle bir şey olamaz. Teröristlerden demokrasiye darbenin yapıldığı gece dinlenir mi? Bunlar teröristlerden bunu dinliyor, böyle bir şey olamaz. Üstelik bu Komite, yapılan toplantının ardından Türkiye ile ilgili bir kanaat edinip, belki de ilişkilerimizi ilgilendirecek adım atacaklar ama kusura bakmasınlar ne yaparsanız yapın, bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar." diye konuştu.

Toplantıya katılanlara, terör örgütü elebaşının ve FETÖ bağlantılı kuruluşların Türkiye'ye karşı çalışmalarına engel olmaları gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Dik durmanız lazım, kesinlikle dik duracağız, eğilmeyeceğiz. Bu bizim şanımızdandır, milletimizin şanındandır. İşte 15 Temmuz gecesi gördüğünüz o millet neyse, inanıyorum ki siz de osunuz. Yapmanız gereken, her yerde, her pozisyonda doğruyu anlatmanızdır. Yalan, yanlış şey anlatmanıza gerek yok, olanları anlatın yeter. Bunlar da zaten yayınlarımızda, her şeyimizde var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşanan hadisenin demokrasi ve hukuk dışı bir darbe girişimi, daha da ötesi bir terör eylemi olduğu konusunda Amerikan kamuoyunu ikna etmeleri gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu yapının sivil toplum kuruluşu, dini kuruluş, ekonomik kuruluş, eğitim kuruluşu veya yardım kuruluşu olmadığını muhataplarınıza göstermelisiniz." dedi.

FETÖ'nün, ABD'de 170 civarında okulu olduğunu bu okullardan elde ettiği karın 250-300 milyon doları bulduğunu belirten Erdoğan, "Devlet bütçesinden bunlar veriliyor. Fazlası var, azı yok. Onlar da bu imkanlarını işte az önce söylediğim gibi bu Komisyondaki bazı kişilerle irtibat kurmada çok daha farklı bir şekilde kullanabiliyorlar." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan New York Türkiye Politika Güncel Haberler

title