Haberler

Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması

"(AİHM'deki Perinçek davası) Bugün Büyük Dairenin Doğu Perinçek hakkında vereceği kararı tarihi bir karar olarak görüyorum.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'de bugün görülen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek davada verilecek kararı, "tarihi bir karar" olarak niteleyerek, "Eğer Büyük Daire, İsviçre'nin temyiz talebini reddetmez, kabul ederse, çok net söylüyorum, Avrupa Birliğinin üzerinde yükseldiği bütün değerlerin reddi, inkarı anlamına gelir" dedi.

AA Editör Masası'nda, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Bozdağ, AİHM Büyük Daire'de bugün görülen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile ilgili temyiz duruşmasını da değerlendirdi.

AİHM Büyük Dairenin bugünkü gündemindeki konuyu, "tarihi" olarak niteleyen Bozdağ, konunun hem Türkiye açısından hem de Avrupa Birliği (AB) değerleri bakımından tarihi öneme haiz olduğunu kaydetti.

Bekir Bozdağ, Türkiye'yi, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti üzerinden eleştiren AB, Avrupa Konseyi ve Batı'lı yetkililerin, İsviçre'deki ifade hürriyetini ret ve inkar eden bu yasal düzenleme karşısında sessiz kalmış olmalarını yadırgadığını ve kınadığını dile getirdi.

Avrupa'nın göbeğinde bir ülkenin, "Ermeni soykırımı yoktur" diye bir açıklama yapmayı suç saydığını ve bunu söyleyenleri cezalandırdığını hatırlatan Bozdağ, bunun, ifade hürriyetiyle, insan haklarıyla uyuşur herhangi bir yönü bulunmadığını vurguladı.

"Engizisyon mahkemeleri gibi..."

Bakan Bozdağ, "Eğer insan haklarına aykırı, ifade hürriyetine aykırı bir düzenleme diyorsak işte tam da budur. Düşünce suçu diyorsak tam da bu düzenlemedir. Batı'nın buna karşı çıkması lazım. Ben düşündüğümü neden söylemeyeyim. 'Sen düşündüğünü, inandığını söyleyemezsin, söylersen sana ceza veririm' diyor. Bu bir Ortaçağ anlayışının 21. yüzyılda vücut bulmasıdır" diye konuştu.

Engizisyon mahkemelerinin de dönemin kabullerine karşı çıkanları hemen yargılayıp, ceza verdiklerini anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bunun ne farkı var bu anlayıştan, hiçbir farkı yok. Onun için bugün Büyük Dairenin Doğu Perinçek hakkında vereceği kararı tarihi bir karar olarak görüyorum. Eğer Büyük Daire, İsviçre'nin temyiz talebini reddetmez, kabul ederse, çok net söylüyorum, AB'nin üzerinde yükseldiği bütün değerlerin reddi, inkarı anlamına gelir. Eğer öyle bir karar çıkarsa bu karar AB'nin ve Avrupa'nın insan haklarına, ifade hürriyetine verdiği değer anlayışının iflası anlamına gelir. Öyle görüyorum. O yüzden de bugün Büyük Dairenin ret yönünde karar vereceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum. Aksi yönde bir karar, AB'nin üzerinde yükseldiği değerlerin iflası anlamını taşır. Böyle bir karar çıkacağına pek ihtimal vermiyorum. Eğer çıkarsa bu iflas demektir. Bu, mahkemenin adalet dağıtan bir mahkeme değil, siyasi tutum alan bir mahkeme olduğunu, önüne gelen davalarda tarafsız ve bağımsız karar veren bir insan hakları mahkemesi değil, kendilerini seçen, gönderen ülkelerin siyasal menfaatleri doğrultusunda karar veren taraflı ve bağımlı bir mahkeme olduğu anlamını da taşır. Ben böylesi büyük bir hatayı AİHM Büyük Dairesinin yapmayacağına inanıyorum. Çünkü oradaki yüksek yargıçların verdikleri kararlarda bu mahkemenin üzerinde yükseldiği insani değerleri, hukukun evrensel değerleri koruyacağına inanıyorum. Bugün bir sürpriz beklemiyorum, ret yönünde bir karar çıkacağına inanıyorum."

-Yargıtaydaki iş bölümü

Yargıtayda dairelerin iş bölümünün belirlendiği, 9. Ceza Dairesinin görev alanındaki işlerin başka bir daireye devredildiği hatırlatılarak, "Değişimin anlamı, gerekçesi sizce nedir?" sorusu üzerine Bozdağ, kuruma 8 yeni ceza dairesi kurulduğunu ve yeni üyeler seçildiğini anımsattı.

Yargıtay Kanunu gereği Başkanlık Divanının yenilendiğini, Divanın daireler arasındaki iş bölümünü yeniden düzenlemekle görevlendirildiğini anlatan Bozdağ, bu çerçevede seçimlerin yapıldığını, divanın oluştuğunu ve iş bölümünün yapıldığını söyledi.

Yeni ceza daireleri kurulduğu için bunlara diğer ceza dairelerinde görülen bazı dosyaların aktarılması gerektiğini belirten Bozdağ, bunun bir ihtiyaçtan kaynaklandığını vurguladı.

Bakan Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadece bu konuyu 9. Ceza Dairesiyle irtibatlandırmak yanlış olur. Bu konu Başkanlık Divanı takdirine yasa gereği bırakılmıştır. Başkanlık Divanı da 9. Ceza Dairesi başta olmak üzere başkaca ceza dairelerinin görev alanına giren bazı hususları yeni kurulan ceza dairelerine vermiştir. Bu rutin bir iştir. Bunun altında başka bir mana aramanın gereği yoktur. Kararlar bundan sonra nasıl olur? Bundan önce nasılsa öyle olacaktır. Yargıtayda kararları daireler kendi arasında müzakere yaparak verecektir. Yargıtay usule tabi olarak hareket edecektir. Yine aynı şekilde devam edecektir. Sadece davayı gören mahkeme değişmiştir. Kararlar değişir mi değişmez mi, onu biz bilemeyiz. Bu mahkemenin takdirinde olan bir konu."

-Bozdağ'a, çocukluk fotoğrafı hediye edildi

AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Editör Masası'nın sonunda, Bakan Bozdağ'a ilkokulda çekilmiş fotoğrafını hediye etti.

Bakan Bozdağ, fotoğrafı ilk kez AA yayımladığında gördüğünü belirterek, "Hiç haberim yoktu bundan siz ortaya çıkarıncaya kadar. Çektirdiğim günü hatırladım. İlkokul 5. sınıfı bitirdiğimde çekilen fotoğraf. Benim hiç haberim yoktu bu fotoğraftan. Rahmetli dedem, ilkokula kayıt yaptırırken çektirtmişti. Sonra dedem aldı ve okula verdi. O yüzden ben hiç bilmiyordum" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Doğu Perinçek Bekir Bozdağ İsviçre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title