Haberler

BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı Yapıldı

Güncelleme:

Güler Sabancı, "Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım." dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım" dedi.

Sabancı Vakfı ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Eskişehir Anemon Otel'de gerçekleştirilen "Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı" toplantısında konuşan Sabancı, Türkiye'nin, 2006 yılında yayımlanan Dünya Ekonomik Forumunun ilk Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporunda, 115 ülke arasında 105'inci olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin, aradan geçen 8 yılın ardından geçen sene yayımlanan raporda ise 136 ülke arasında 120'nci olduğunu dile getiren Sabancı, az miktarda da olsa büyüme gösterdiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Sabancı, Türkiye'de kadın haklarını geliştirme konusunda öncü bir rol üstlenmek üzere programın destekleyicisi olduklarını ve 2006'dan bu yana çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kadın haklarının Türkiye'de geliştirilmesini, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedefliyoruz. 2012'de başlayan ikinci programda uygulama alanını genişlettik, il sayısını 11'e çıkardık. Hibe programı ve mor sertifikanın yanı sıra programımıza 'toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme bileşeni'ni ekledik. Bu, kamu bütçe, plan ve programlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla oluşturulması anlamına geliyor. Parklar, toplu ulaşım araçları, eğitim, sağlık gibi tüm kamu hizmetlerinden kadınların ne kadar yararlandığını, bu hizmetlere ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekiyor. İşte bu konuda yerel yönetimlere çok önemli bir rol düşüyor."

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde kentte başlatılan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları kapsamında Türkiye'nin ilk yerel bütçe izleme platformunun burada kurulduğuna değinen Sabancı, hibe desteği verilen projelerden çok başarılı sonuçlar alındığına dikkati çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığının doğrudan Başbakanlığa bağlandığını anımsatan Sabancı, "Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım" ifadesini kullandı.

Sabancı, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yerel yönetimlerden sivil toplum kuruluşlarına, bakanlıklardan özel sektöre kadar herkese sorumluluklar düştüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güler Sabancı Eskişehir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title