Haberler

Ahlat'ta UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki Taş İşçiliği Geleneği Yaşatılıyor

Güncelleme:

Bitlis'in Ahlat ilçesinde açılan kurslarla, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan 'Ahlat Taş İşçiliği Geleneği' yaşatılmaya çalışılıyor. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğünce açılan 'Geleneksel Taş İşçiliği' kursu ile ilçenin önemli el sanatlarından biri gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde açılan kurslarla, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan "Ahlat Taş İşçiliği Geleneği" yaşatılmaya çalışılıyor.

Ahlat Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğünce açılan "Geleneksel Taş İşçiliği" kursu ile ilçenin önemli el sanatlarından biri gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Merkez bünyesinde açılan kursa katılarak usta öğretici eşliğinde Ahlat taşı üzerinde çizim, kabartma ve oyma işlemleri yapan 3 kursiyer, öğrendikleri sanatı meslek edinerek sürdürmeyi amaçlıyor.

Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yasin Yavuz, gazetecilere, UNESCO'nun Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan ve önemli bir el sanatı olan Ahlat taş işçiliğini açtıkları kurslarla gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ahlat taşının, Nemrut Dağı eteklerinden çıkan volkanik bir taş olduğunu belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Ahlat taş işçiliğine ait geleneksel bilgi, beceri ve uygulamalar usta çırak ilişkisi yoluyla nesilden nesle aktarılmaktadır. Son zamanlarda makinelerin yaygınlaşmasıyla Ahlat taş ustalarımızın kazıma, kabartma ve oyma teknikleriyle yaptıkları motiflerde azalma görülmektedir. Bunun önüne geçmek için yaptığımız girişimler sonucu Geleneksel Taş İşçiliği Kursu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce müfredat kapsamına alınmıştır. Bu yıldan itibaren müdürlüğümüz tarafından taş işçiliği kursumuz başlatılmıştır. İlerleyen dönemde daha fazla kursiyerle bu sanatı geliştirmeyi hedefliyoruz."

Geleneksel Ahlat taş işçiliğiyle çeşitli yapıların inşa edildiğini dile getiren Yavuz, ilçede Ahlat taşıyla yapılan kümbet, mezar taşları, ev, cami, köprü ve birçok yapının bulunduğunu aktardı.

Usta öğretici Ercan Yavuz ise kursiyerlere çizim, kabartma ve oyma tekniğiyle ilgili eğitim verdiklerini belirterek, "İnşallah nesilden nesile bu sanat devam edecektir. Gençlerimizin gelmesini ve bu sanatı öğrenerek devam ettirmesini istiyoruz." dedi.

Taş oymacılığına merakının olduğunu ifade eden kursiyer Ümit Yavuz da bu kursla taş işçiliğini öğrenerek devam ettireceğini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Halk Eğitimi Merkezi Unesco Bitlis Miras Ahlat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title