Haberler

AB Bakanı Çavuşoğlu, Hü Rektörü Tuncer'i Kabul Etti

Çavuşoğlu: "Her dönem başkanlığında bir fasıl açıldığını düşünürsek, sadece fasılların açılması 10 yılı alır. Bu da kabul edilebilir bir süreç değildir"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin "Her dönem başkanlığında bir fasıl açıldığını düşünürsek, sadece fasılların açılması 10 yılı alır. Bu da kabul edilebilir bir süreç değildir"  dedi.

Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nda Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'i kabul etti.

Kabul sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretine ilişkin AB gündemi hakkında neler bulunduğu sorusu üzerine, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı ve en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu söyledi. AB ülkelerinden görüştükleri herkesle Türkiye'nin üyeliğine ilişkin süreci gündeme getirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"23 ve 24. fasıllar çok önemli ve yargıyla, güvenlikle, özgürlük ve adaletle ilgili fasılların açılmasını istiyoruz. Esasen AB ülkeleri de bunu istiyor ama Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bu iki fasıl üzerinde blokajı var. Bunların kalkması gerekir. Ama Almanya ile görüşmede özellikle enerji faslının da açılması konusunu gündeme getireceğiz. François Hollande'ın ziyareti sırasında da 17. ekonomik ve parasal faslın açılması gündeme gelmişti ki bu konuda biliyorsunuz Fransa'nın engeli var. Bunun da kaldırılması önemli. Ama genel anlamda mümkün olduğunca çok faslın bir an önce açılmasını arzu ediyoruz. Çünkü her dönem başkanlığında bir fasıl açıldığını düşünürsek sadece fasılların açılması 10 yılı alır. Bu da kabul edilebilir bir süreç değildir. Almanya ziyaretimizde diğer konuların yanı sıra bunları da gündeme getireceğiz."

Çavuşoğlu, rektör Tuncer'ın ziyaretiyle ilgili olarak da Hacettepe Üniversitesi'nin Erasmus programına en iyi katkı sağlayan ve uygulayan üniversitelerden olduğunu belirtti ve bu program kapsamında yurt dışına gidecek öğrencilerin masraflarının normalde bir kısmının karşılandığını ancak Hacettepe Üniversitesi'nde tüm masrafların karşılandığını söyledi. Çavuşoğlu, bu sayede sadece durumu iyi olan öğrencilerin değil, aynı zamanda imkanı olmayan öğrencilerin de eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında görme imkanına kavuştuğunu ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Tuncer'e AB Bakanlığı ile yakın işbirliği ve öğrencilere verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Prof. Dr. Tuncer de Erasmus kapsamında yurt dışına gönderdikleri öğrenciler ve yurt dışından Türkiye'ye gelerek Türkçe öğrenen öğrenci ve akademisyenlerin tüm masraflarını karşıladıklarını vurguladı.

Kanserle savaşta gelinen nokta -

Rektörlüğü öncesinde Kanserle Savaş Dairesi başkanlığını yürüten Tuncer, bir gazeteci "kanserle savaşla hangi noktadayız" sorusunu da yanıtladı.

Tuncer, bu konudaki en önemli gelişmenin Türkiye'nin özellikle sigaradan kaynaklanan erkek kanserlerinde hızlı yükselişi durdurması olduğunu belirtti. Tuncer, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bunda büyük katkıları olduğunu ifade etti.

Kanserle ilgili diğer gelişmenin de Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde bir Kanser Enstitüsü kurma çabalarının başlaması olduğunu kaydeden Tuncel, "Umarım bu yıl içinde bir ulusal Kanser Enstitüsü'ne kavuşacağız" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Murat Tuncer Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title