Haberler

28 Belediyeye Yeni Görevlendirme Yapılması

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname ile görevlendirme yapılan 28 belediye arasında, DBP'li başkanları "terör örgütü üyeliği", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" gibi suçlardan görevden uzaklaştırılan Cizre, Silopi, Sur, Silvan ve Nusaybin belediyeleri de bulunuyor.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname ile görevlendirme yapılan 28 belediye arasında, DBP'li başkanları "terör örgütü üyeliği", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" gibi suçlardan görevden uzaklaştırılan Cizre, Silopi, Sur, Silvan ve Nusaybin belediyeleri de bulunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yerel yönetimlerde etkin konumdaki DBP'li bazı belediyelerin başkanları, yardımcıları ve çalışanları, görevde bulundukları sürece söylem ve eylemleriyle "terör örgütünün yanında" görüntü sergilemekten kaçınmadı.

Geçen yıl PKK'lı teröristlerin güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik başlattığı saldırıların ardından terör örgütünün talimatıyla bölgede uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyununa DBP'li belediyeler de destek vermek için harekete geçti.

Teröristler, bölgedeki bazı il ve ilçelerde gerçekleştirdikleri saldırılarda güvenlik güçlerinin geçişini engellemek amacıyla bazı belediyelerin de desteğiyle yollara çukur kazıp barikat kurdu, patlayıcı tuzakladı.

İlçe merkezlerinde kazılan çukurlarda belediyelere ait kamyon ve iş makineleri kullanıldığı görüntülenirken, PKK'lı teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıların bazılarında DBP'li belediyelere ait araçlar kullanıldı.

Sözde "öz yönetim" ilan eden bazı DBP'li belediyelerin saldırı hazırlığındaki teröristlere yardımları ile terör örgütü PKK'yı destekleyen eylem ve söylemleri sebebiyle birçok belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve çalışanı hakkında işlem başlatıldı.

İçişleri Bakanlığınca, terör örgütleri PKK/KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine, Kanun Hükmünde Kararname gereği bugün yeni görevlendirmeler yapıldı.

Görevlendirme yapılan belediyeler arasında DBP'li başkanları "terör örgütü üyeliği", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" gibi suçlardan görevden uzaklaştırılan Cizre, Silopi, Sur, Silvan ve Nusaybin belediyeleri de bulunuyor.

Mardin'in Artuklu ilçesinde 9 Temmuz'da 2 askerin şehit düştüğü, bir kişinin yaşamını yitirdiği, 12 askerin yaralandığı saldırıda kullanılan bomba yüklü aracın ait olduğu Mazıdağı Belediyesi de görevlendirme yapılan belediyeler arasında yer alıyor.

Görevden uzaklaştırılmışlardı

Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, 11 Eylül 2015'te Cizre Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" suçlarından başlatılan soruşturmanın ardından İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı.

Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinde yapılan sözde "özerklik" açıklamalarının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, bu kapsamda gözaltına alınan Sur Belediye Başkanı Seyit Narin ve Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı TCK 302. maddesi gereği "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklanmıştı. Kararın ardından Narin ve Bodakçı görevden alınmıştı.

Mardin'in Dargeçit İlçe Belediye Başkanı Zeynep Sipçik, Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya ve Şırnak'ın Silopi İlçe Belediye Başkanı Emine Esmer, "terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım ve yataklık, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından tutuklanmıştı.

Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya, belediyeye ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığının tespit edilmesinin ardından gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece "silahlı terör örgütü üyesi olma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan tutuklanmıştı. Çetinkaya bir süre sonra görevden uzaklaştırılmıştı.

Bombalı saldırıda belediye aracı kullanıldı

İçişleri Bakanlığı, Mardin'in merkez Artuklu ilçesi Cevizlik Mahallesi'ndeki Karakola Komutanlığına 9 Temmuz'da teröristlerce bomba yüklü araçla gerçekleştirilen, 2 askerin şehit düştüğü, bir kişinin yaşamını yitirdiği, 12 askerin yaralandığı saldırıda belediyeye ait aracının kullanıldığının tespit edilmesi üzerine Mazıdağı Belediye Başkanı Necla Yıldırım'ın Anayasanın 127'nci maddesinin 4. fıkrası ile 5393 sayılı Belediye Kanunun 47. maddesi gereğince "geçici bir tedbir" olarak görevden uzaklaştırılması kararlaştırılmıştı.

Siirt'in Eruh İlçe Belediye Başkanı Eda Kilis terör örgütü üyeliği ile terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılandığı davada 2 yıl hapis cezasına çarpıtılması üzerine görevden uzaklaştırılmıştı.

Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Beşiri İlçe Belediye Başkanı Mustafa Öztürk ve İki Köprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut da İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılanlar arasında yer almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Nusaybin Silopi Silvan Cizre Güncel Haberler

title