Haberler

Gül: "Kürtler de Türkmenler de Bizim Akrabamız"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Irak'ın Bütünlüğünden Yana Olduğunu Açıklamasının, Irak'ın İç İşlerine Karışmak Olarak Algılanmaması Gerektiğini İfade Ederek, "Kuzey Irak'taki Kürtler de Türkmenler de Bizim Akrabamız. Hepsinin Orada Mutlu Bir Şekilde Yaşamasını İstiyoruz" Dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu açıklamasının, Irak'ın içişlerine karışmak olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Gül, "Kuzey Irak'taki Kürtler de Türkmenler de bizim akrabamız. Hepsinin orada mutlu bir şekilde yaşamasını istiyoruz" dedi.

Abdullah Gül, AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği "AK Parti İstanbul'a Hesap Veriyor/Buluşalım, Konuşalım" etkinliği kapsamında düzenlenen "Dış Politika" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış politikası hakkında açıklamalarda bulundu.

"TAHA YASİN RAMAZAN'I UYARMIŞTIK"

Irak'ta yaşananların yanlış liderliğin bir sonucu olduğunu belirten Gül, "Irak'ta olup bitenlere çok üzülüyoruz. İbret olması lazım. Irak, petrol açısından dünyanın en zengin ülkesi. Hem insan hem de petrol zengini bir ülkeydi. Çok müreffeh bir ülke olabilirdi ama yanlış ellerde bugünkü duruma düştü" dedi. ABD'nin bölgeye müdahalesinden önce Saddam Hüseyin'in sağ kolu Taha Yasin Ramazan'ı Ankara'ya çağırıp, "Ülkeniz dağılmak üzere, BM kararlarını bir an önce uygulayın" telkininde bulunduklarını hatırlatan Gül, Türkiye'nin tüm çabalarına rağmen savaşın engellenemediğini dile getirdi.

"TOPRAKLARINI TERÖRİST YATAĞI YAPMAYAN BİR IRAK İSTİYORUZ"

Gül, Türkiye'nin Irak'ta siyasi istikrar ve toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizerek, bunu söylemenin Irak'ın iç işlerine karışmak anlamına gelmediğini vurguladı. "Irak'taki ateş bütün bölge ülkelerini rahatsız edeceği için bunları söylüyoruz" diyen Gül, "Kuzey Irak'taki Kürtler de Türkmenler de bizim akrabamız. Hepsinin orada mutlu bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Tek arzumuz kendi toplumuyla ve komşularıyla barışık, topraklarını terörist yatağı haline getirmeyen bir Irak" diye konuştu. Gül, Irak Anayasası'nın barındırdığı belirsizlikler yüzünden ülkenin kaosa sürüklendiğini kaydetti.

"ORTADOĞU'DRA Şİİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI ÇOK TEHLİKELİ"

Ortadoğu'da yaşanan Şii-Sünni çatışmasının çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Gül, "Biz doğu-batı gerginliğini giderelim derken, doğu içinde bloklaşma yaşanıyor" dedi. Gül, Ortadoğu'daki sorunların temelinde Filistin sorununun yattığına işaret ederek, "Kan ve gözyaşının hepimizi rahatsız etmesi gerekir. Hamas'la görüşmemiz de bu iyi niyetin bir sonucu. Kalıcı barışın İsrail ve Filistin devletlerinden geçtiğini herkes görmeli" dedi.

"KIBRIS'A BU YIL 420 MİLYON DOLAR YARDIM YAPACAĞIZ"

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Gül, "Kıbrıs'ı satıyorlar" şeklindeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gül, "Bizim dönemimizde Kıbrıs ekonomisi yüzde 50 büyüdü, birçok devlet başkanı Kıbrıs Cumhurbaşkanı ile görüştü. Bütün bunlar olurken nasıl Kıbrıs kaybedilir? Bizden habersiz asker mi çekildi, toprak mı verildi?" diye konuştu. Türkiye'nin Kıbrıs'a 1997'ye kadar yılda 80 milyon dolar, 1997-2002 yılları arasında ise yılda 210 milyon dolar yardım yaptığını hatırlatan Gül, "AKP iktidarı döneminde bu rakam 360 milyon dolara çıktı. Bu yıl da 420 milyon dolar yardım yapacağız" dedi.

"ÜNİVERSİTELİLER 'KIBRIS'I SATIYORSUNUZ' DEYİNCE HAYRET EDİYORUM"

Kıbrıs ekonomisinin son dört yılda yüzde 50 büyüdüğünü ve kişi başına düşen gelirin 4 bin 500 dolardan 11 bin 270 dolara çıktığını vurgulayan Gül, "Özellikle gençlere çok üzülüyorum. Hele üniversiteliler 'Kıbrıs'ı niye satıyorsunuz' deyince hayretler içinde kalıyorum" diye konuştu. Kuzey Kıbrıs halkının 2004 yılında Annan Planı'na "evet" diyerek Rumları tüm dünyaya deşifre ettiğini dile getiren Gül, AKP'nin Kıbrıs politikasında ciddi bir değişikliğe giderek, "73 milyonun geleceği göz ardı edilerek Kıbrıs politikası olmaz" dediğine dikkat çekti.

"AB İLE YAŞANAN ZORLUKLAR AŞILIR"

Gül, AB ile ilişkilerde şu anda olumsuz bir konjonktür yaşandığını ifade ederek, "Bugün yaşanan zorluklar aşılır. Önemli olan bizim üstümüze düşeni yapmamız. Biz bu konuda hükümet olarak kararlıyız" dedi.

"E-KONSOLOSLUK İLE SIKINTILAR GİDERİLECEK"

Önümüzdeki ay faaliyete geçecek e-konsolosluk hizmeti ile konsolosluk hizmetlerinin yüzde 80'inin konsolosluklara gitmeden halledileceğini belirten Gül, şunları söyledi:

"Yurtdışında yaşayan 5 milyon Türk vatandaşına Türkiye'nin varlığının hissettirilmesi gerekiyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla konuştuğumuzda, konsolosluklarda büyük sıkıntılar çektiklerini görüyoruz. Bu sorunu halletmek de hükümetimizin görevlerinden biri. E-konsolosluk hizmeti ile tüm dünyada konsolosluklarda yaşanan sıkıntıları gidermiş olacağız."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title