Haberler

Görme Engelliler Dokunmatik Ekranlı Mobil Cihazları Kullanabilecek

YTÜ öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmasına imkan sağlayacak yazılımla TÜBİTAK'ın yarışmasında birinci oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmasına imkan sağlayacak yazılımla TÜBİTAK'ın yarışmasında birinci oldu.

YTÜ'den yapılan açıklamaya göre, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Hakan Kalmaç, görme engellilerin dokunmatik ekranlı mobil cihazları kullanmasına yönelik "moBraille" adlı yazılım geliştirdi.

Yazılım sayesinde daha önce dokunmatik cihazları tek başına kullanmayan görme engellilere, arama yapma, sms gönderme-alma, sosyal ağları takip etme, sosyal ağa mesaj gönderme, mail alma gibi pek çok uygulamayı rahatlıkla kullanabilme imkanı sağlanıyor.

Hakan Kalmaç, hazırladığı projeyle TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen "2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması"nda Sosyal Yaşam ve Eğlence Uygulamaları (mobil uygulamalar) alanında Türkiye birincisi oldu.

Yaklaşık 6 ayda tamamlanan yazılım, tamamen kullanıcı odaklı ve modüler bir yapıya sahip.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hakan Kalmaç, uygulamanın, kullanıcıya dinamik bir klavye sunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Bu klavye, kişinin ekrana bastığı konumları algılayarak veri üretir ve bu verilerle ilgili karakterler oluşturulur. Kişi yazdığı veriyi silebilir, sese dönüştürebilir. Uygulama, kullanıcı sesini yazıya dönüştürebilir veya gelen sese göre bir hizmeti çalıştırabilir. Uygulama herhangi bir markaya bağımlı değil. Uygulama piyasada satılan 100 liralık Çin malı bir tablette çalışabildiği gibi, 2 bin liralık cihazda da çalışabilmektedir. Görme engelli kullanıcılara geliştirilecek yazılımlar, dil tabanlı olmalıdır. Örneğin İngilizce dili için yazılmış bir uygulamayı Türk kullanıcı rahatlıkla kullanamaz. Çünkü her iki dilin körler alfabesi farklıdır ve her alfabenin özel karakterleri bulunmaktadır. Bu problem göz önüne alınarak, uygulama geliştirilmiştir."

Kalmaç, uygulamanın, herhangi bir dile rahatlıkla adapte edilebildiğini belirterek, bu sayede yazılımdan dünyadaki çoğu görme engelli kullanıcının faydalanabileceğini, uygulamaya yeni hizmetler eklenebildiğini veya var olan hizmetlerin kullanıcı tarafından kaldırılabildiğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title