Haberler

Engelli Öğrencilerin, Yeni Yıl Mesaisi

Bodrum'da fiziksel ve zihinsel engelli öğrenciler, Engelli Sevgi Sanat Atölyesi'nde yaptıkları el emeği ürünlerle harçlıklarını çıkarıyor.

ALİ BALLI - Bodrum'da fiziksel ve zihinsel engelli öğrenciler, Engelli Sevgi Sanat Atölyesi'nde yaptıkları el emeği ürünlerle harçlıklarını çıkarıyor.

Yakaköy Mahallesi'nde kurulan atölyede, engelli öğrenciler, eğitmenlerinin desteğiyle aldıkları eğitim sayesinde el becerilerini geliştirerek özel tasarım ürünler yapıyor.

Yakaköy Engelli Sevgi Sanat Atölyesi Eğitmeni Hilal Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyede zihinsel ve bedensel engelli çocuklara eğitim verdiklerini söyledi.

Çocukların el becerilerini geliştirmek için çalışma yürüttüklerini anlatan Karakaş, kullanılan ürünleri ise doğadan temin ettiklerini dile getirdi.

Öğrencilerle yılbaşına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karakaş, "Amacımız, engelli bireyleri hem sosyalleştirmek hem de neler yapabileceklerini kendilerine kanıtlayarak doğaya bakış açılarını geliştirmek" dedi.

Karakaş, engelli bireylerin doğadan topladıkları kozalakları el sanatlarıyla süslediklerine işaret ederek "Neler yapabildiklerini gördüklerinde onlar da çok mutlu oluyor. Kullanılan malzemelere para ödemiyoruz ve tamamen doğadan elde edilen ürünleri kullanıyoruz" diye konuştu.

Öğrencilerin kendi bahçelerinde yetiştirdikleri su kabaklarından Noel baba yaptıklarını anlatan Karakaş, bu çalışmanın sadece yılbaşına özel olduğunu, su kabağı üzerine daha sonraki dönemlerde de farklı tasarımlar uygulayacaklarını belirtti.

Karakaş, engelli bireylerin el işi çalışmalarını yaparken çok mutlu olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz, bu atölyede çok büyük stres atıyorlar. Bütün streslerini burada attıklarına inanıyorum. Engelli bireylere istihdam sağlamak, çok önemli. Bizim tek istediğimiz engelli bireylerin yaptığı bu güzel eserleri, vatandaşlarımızla buluşturmak. Ürünlerden elde edilen gelir ise öğrencilere harçlık olarak veriliyor."

-"Atölye bizim için terapi merkezi"

Hasan Hüseyin Kıy, 1988'de geçirdiği trafik kazasından sonra omurilik felci olduğunu ve tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamını sürdürdüğünü anlatarak atölyenin kendileri için bir terapi merkezi olduğunu söyledi.

Atölyede aldıkları eğitim sayesinde çok özel çalışmalara imza attıklarını anlatan Kıy, "Bu aşamaya geleceğimizi tahmin edemezdik. Eskiden evde bilgisayarın başında oturuyorduk, televizyon izliyorduk. Şimdi, atölyede insanlarla iç içe olmayı öğrendik. Renklerin birbirine karşı uyumunu öğrendik" ifadesini kullandı.

"Günümüz çok güzel geçiyor"

Kas hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Nilüfer Ünlü de su kabağından Noel baba yaptığını aktardı. Noel babayı kendi tasarım ve hünerleriyle yaptığını belirten Ünlü, iki hafta süren yoğun çalışmalar sonucu ürünlerini tamamladıklarını ifade etti.

Fiziksel engelli Cengiz Deveci de daha önce evden dışarıya çıkmak istemediğini şimdi ise atölyeye gelmek için dakikaları saydığını vurguladı.

Atölyede hem eğitim aldıklarını hem de yeni arkadaşlıklar kurarak mutlu olduklarını kaydeden Deveci, "Burada kabak oyma, kozalak boyama, ebru gibi el işleri yapıyorum. Günümüz çok güzel geçiyor. Bir eseri ortaya çıkardığımı görünce daha çok mutlu oluyorum" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Cengiz Deveci Bodrum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title