Haberler

DTP'nin Referandum Çağrısı

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Bölgede Bir Referandum Yapılarak Halka Ne İstediklerinin Sorulması Gerektiğini Belirterek, "Kürtler İçinde Belirli İnsanlar 'Biz Bağımsızlık İstiyoruz, Federasyon İstiyoruz' Diyeceklerdir Ama İnanın Ki Bir Referandum Yapılsa Bunlar Yüzde 1'i Bile Bulmaz" Dedi.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, bölgede bir referandum yapılarak halka ne istediklerinin sorulması gerektiğini belirterek, "Kürtler içinde belirli insanlar 'biz bağımsızlık istiyoruz, federasyon istiyoruz' diyeceklerdir ama inanın ki bir referandum yapılsa bunlar yüzde 1'i bile bulmaz" dedi.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın ardından DTP Batman Milletvekili Yıldız da bölgede bir referandum yapılarak halka ne istediğinin sorulmasını teklif etti. Yıldız, parti içinde bu konuyu görüşmediklerini fakat her partilinin bunu söyleyeceğini ifade etti. Yıldız, "Kürtler ne istiyor noktasında eğer DTP'nin söylemlerine inanmıyorsanız gidin, bölgede bunu ortaya çıkarmanın yolları var. Bunlardan bir tanesi de referandumdur" dedi. Demokratik bir ortamda, önceden ne için referandum yapıldığı ortaya konarak, baskı olmadan 'Kürtler ne istiyor'un referandumunun yapılmasını isteyen Yıldız şunları söyledi:

"Bu problemi ne çözer? Sen bir devletsin ve oradakiler de senin vatandaşındır. Referandum bunun en iyi yollarından biridir. DTP onların özlemlerini dile getirmiyorsa bir gideyim ben sorayım bakayım. Avrupa'daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, oradaki örgütlerin denetiminde, herkesin denetimine açık bir ortamda 'Kürtler ne istiyor'un, 'bölge insanı ne istiyor'un referandumunu yapsınlar." Bu referandumda bütün soruların sorulabileceğini ifade eden Yıldız, 'Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözümden mi yanasınız, demokratik özerklikten mi yanasınız, federasyondan mı yanasınız, bağımsız devletten mi yanasınız?' sorularının yöneltilebileceğini kaydetti. DTP'nin, oradaki insanların sesi olduğuna inandıklarını ifade eden Yıldız, Kürtlerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü içinde fakat farklılığını ortaya koyarak bir çözümden yana olduğunu ifade etti. Yıldız, "Bu da DTP'nin 2 yıldır dile getirdiği, bölgesel özerkliğe dayalı, Türkiye'nin üniter yapısı içinde bir çözüm, en makul, çağa yakışan, bölge insanının da büyük bir çoğunlukla evet diyeceği bir çözüm yoludur. Kürtler içinde belirli insanlar 'biz bağımsızlık istiyoruz, federasyon istiyoruz' diyeceklerdir ama inanınki bir referandum yapılsa bunlar yüzde 1'i bile bulmaz. Kürtler, 21. yüzyılın çözümünü önereceklerdir. Kürtler ayrılıktan yana değildir fakat inkarı da kabul edecek bir halk değildir" dedi.

Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın DTP'ye yönelik açıklamalarını da değerlendirdi. Başbakan'ın açıklamasının, gerçeği görmemekte ısrar ve PKK'nın bölgedeki gerçekliğini görmezden gelen bir yaklaşım olduğunu öne süren Yıldız, bunu, DTP'nin yaptığı politikayı da görmezden gelen bir yaklaşım olarak gördüklerini söyledi. Yıldız, "Bu aslında 'ben Kürtlerle diyalog kurmayacağım'ın başka bir ifadesidir. Çünkü bunun bölgede mümkün olmadığını, Kürtler arasında asla kabul görmeyecek bir yaklaşım olduğunu biliyor. Gitsinler AK Parti'ye oy vermiş insanlara bile sorsunlar, PKK'yı nasıl görüyorlar. Biz bu işin bu kadar gündemde tutulmasına karşıyız. Diyaloğun başında önkoşul olarak öne sürülen şeyin, 'biz aslında diyaloğu reddediyoruz' anlamına geldiğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.

(ZÇ-NÇ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title