Haberler

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Diyarbakır'da

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de Kadın ve Çocuğu Yönelik Şiddetle İlgili Yapılmış Bir Envanter Çalışması ve İstatistiğin Bulunmadığını Söyledi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de kadın ve çocuğu yönelik şiddetle ilgili yapılmış bir envanter çalışması ve istatistiğin bulunmadığını söyledi.

Bakan Kavaf, Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaretinde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da sosyal hizmetler açısından iyi bir noktada olduklarını, ama standartlarının yüksek olduğunu, göç alan Diyarbakır'ın sosyal alanda hizmete her zamankinden fazla ihtiyacı olan bir bölge konumunda bulunduğunu bildirdi.

Diyarbakır'da 30-40 trilyon liralık bir bütçeye sahip olan 6 yatırımın yer aldığını, yatırım ve hizmetlerin her zaman ekonomik kaygıların üzerinde olduğunu kaydeden Kavaf, çünkü, insan potansiyelinin en önemli zenginlik olduğuna inandıklarını aktardı.

Kurumlarının insana yönelik hizmet veren birimler olduğunu, yerelden yapılan yönlendirmelere her zaman açık olduklarını anlatan Kavaf, kurumlarının hizmetin ve işleyişin çok hassas olduğu yerler olduğunu belirtti.

-ŞİDDETİN İSTATİSTİĞİ-

Bir gazetecinin; "Dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artığını belirtti. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Kavaf, "Şimdi yüzde bin 400 rakamını nereden aldıklarını bilmiyorum. Ancak Türkiye'de kadın ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili yapılmış bir envanter çalışması, istatistik yok" dedi.

Kavaf, ilk defa geçen yıl İçişleri Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını, şiddete uğrayan kadınların karakola başvurduklarında bir form doldurduklarını belirterek, bunun karakola giden şiddet mağduru kadının polis tarafından zoraki tekrar eve gönderildiği, spekülatif haberleri ortadan kaldırmak için uyguladıklarını, ayrıca bu formlar vasıtasıyla envanter bilgiye ulaşacaklarını, kaç kişinin şiddet nedeniyle başvurduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

"Kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerin eğitilmesi konusunda çalışmanız var mı?" sorusuna Bakan Kavaf, öncelikle kadının şiddete uğradıktan sonra ilk gittiği yerin karakol ve polisle muhatap olduğunu, İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde 40 bin 500 polise eğitim verdiklerini ve bunun devam ettiğini vurguladı.

Şiddet gören kadının sağlık hizmeti alabileceğini, bu konuda da duyarlılık ve farkındalık oluşturabilmek adına 59 bin sağlık personeline, hukuken hak arama süreci için de 326 aile mahkemesine eğitim verdiklerini bildiren Kavaf, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Tüm bunların sonuca müdahale eden kamu personeline verilen eğitimler olduğunu, Bakanlık olarak sonucu müdahil olduklarını anlatan Kavaf, şiddetin bir sonuç ortaya çıktıktan sonra o sonuçtan çıkan zararı telafi etmeye çalıştıklarını vurguladı.

-"OLAYLAR GÖRÜNÜR VE DUYULUR HALE GELDİ"-

Şiddet konusunda esas olanın bu sonucun ortaya çıkmaması olduğunu ifade eden Kavaf, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önemli olan bu sonucu ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmaktır. Bu sonucun ortaya çıkmasına neden olan sebepler neler olabilir? Bunlar eğitimsizlik ve insanların psikolojisinin bozuk olması olabilir. Türkiye'de insanların yüzde 94'ü televizyon seyrediyor ve yüzde 86'sının tek eğlence aracı televizyon. Muhtelif kanallardan sürekli pompalanan bir tüketim alışkanlığı, cinsellik, bunlara erişememe, bunları bastırma ya da erişmek için kendini zorlamak. Bütün bunlar sonuçta insanı şiddete yönlendirebilir ya da şiddet çıkaran bir eylem olarak ortaya çıkabilir. Bunların ortadan kaldırılmasına yönelik eğitimler de tabi ki bizim hedeflerimiz arasında.

Medyanın çok yaygın ulaşılabilir bir haber ağı sayesinde tüm bu olaylar görünür ve duyulur hale geldi. Ama önceden medyada söylem bu kadar etkin değildi. Yaşanan benzeri cinayetler kamuoyunun gündemine gelmeyebiliyordu. Kadınlarda duyarlılık, farkındalık oluşması, bu konuda destek istenmesi, polise çok rahat başvurur hale gelmeleri, konunun medyada gündeme geliyor olması artmış gibi gösteriyor. Ama aslında var olanların daha ziyade görünür olması sağlandı. Türkiye 9-10 yıl önceki Türkiye değil. Bu konuda çok ciddi yasal değişiklikler yapıldı. 2002 yılında Türkiye'de sadece 8 kadın konukevi vardı. Şimdi ise 66 tane var. Sadece bizim Bakanlığa bağlı 45 kadın konukevi var. Yapılan çok şey var. Bunlar yeterli mi? Yeterli değil. Ama esas olan sebepleri ortadan kaldırmaktır."

Vali Mustafa Toprak da hükümetin ve Bakanlığın ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda sosyal hizmet alanında hizmetleri yürüttüklerini, son yıllarda Diyarbakır'ın sosyal hizmet alanında belli bir noktaya geldiğini söyledi.

Gönderilen kaynaklarla 2 toplum merkezi, çocuk ve gençlik merkezi yapıldığını, sosyal rehabilitasyon merkezi yapımı için çalışmaların sürdüğünü anlatan Toprak, bunların tamamlanmasıyla sosyal hizmet alanında eksikliklerin giderileceğini, evde bakım hizmetinden 8 bin 100 kişiye ulaşıldığını, vatandaşların 560 lira alarak özürlülerini evde baktığını belirtti.

Vali Toprak, görüşmede Bakan Kavaf'a bakır işlemeli fincan takımı hediye etti.

Bakan Kavaf, daha sonra Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı makamında ziyaret etti.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title