Haberler

Çukurova Çiftçisi Pamuğa Dönüyor

Adana'da 34 Bin Hektara Kadar Gerileyen Pamuk Ekim Alanları, Bu Yıl 55 Bin Hektara Ulaştı. Bölge Çiftçisinin Pamuğa Yönelmesinde, Son 2 Sezondur Yüksek Prim Verilmesi Ve Alternatif Ürünler Mısır, Buğday Ve Ayçiçeğinin Kazanç Getirmemesi Etkili Oldu.

Adana`da 34 bin hektara kadar gerileyen pamuk ekim alanları, bu yıl 55 bin hektara ulaştı. Bölge çiftçisinin pamuğa yönelmesinde, son 2 sezondur yüksek prim verilmesi ve alternatif ürünler mısır, buğday ve ayçiçeğinin kazanç getirmemesi etkili oldu.

Çukurova`da 1970`li yıllarda ekim alanları 350 bin hektara çıkan ve bölgeyle özdeşleşen pamuk, giderek daha az kazandırmaya başlayınca eski önemini yitirdi. GAP`ın devreye girmesi ve Güneydoğu Anadolu`daki pamuk üretiminin artmasıyla işgücü sorunu da yaşayan Çukurova çiftçisi, alternatif olarak mısır, buğday, ayçiçeği ve soyaya yönelince pamuk ekim alanları 2002`de 38 bin, geçen yıl ise 34 bin hektara kadar düştü. Ancak alternatif ürünlerde de umduğunu bulamayan üreticinin büyük umutlarla ektiği mısırın piyasa fiyatlarının düşmesi, pamuğu yeniden seçenekler arasında öne çıkardı. Öte yandan, hükümet 2005`te pamuğun kilosuna 26,6 Ykr prim vermesi, piyasada pamuğun fiyatının 45-60 Ykr arasında seyretmesiyle, üreticinin eline primle birlikte 86 Ykr`yi aşan para geçti. Hükümet, bu yıl eylül ayından itibaren hasat edilecek ürün için ise 32 Ykr prim açıkladı.

PRİM ÜRETİMİ ARTIRDI

Primle birlikte pamuktan kazanç sağlama şansı yakalayan Çukurova çiftçisi, hasat makinalarının devreye girmesi ve işçilik sorununun eski önemini kaybetmesinin de etkisiyle bu yıl, yeniden yörenin bu vazgeçilmez ürününe yöneldi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verilerine göre 2006 sezonunda Adana`da pamuk ekim alanları 55 bin hektara yükseldi. Geçen yıl 163 bin ton pamuk rekoltesi elde edilen Adana`da bu yılki beklenti 250 bin tona çıktı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, gelişmeyi olumlu karşıladıklarını belirtirken, pamuk üretiminin artmasının ekonomiye 4 boyutlu katkısı olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

``İhracatın lokomotifi olan tekstilin hammadde ihtiyacını karşılayan stratejik bir ürün olan pamuğun tohumundan da yağ elde ediliyor. Diğer yandan yağı çıktıktan sonra kalan küspesi hayvan yemi, bitkisinin kurusu da yakacak olarak değerlendiriliyor. Üstelik pamuk üretimi, yoğun işgücüyle gerçekleştiği için büyük istihdam alanları yaratıyor. Pamuk üretiminin artması, tekstilin hammadde yönünden dışarıya bağlanmasını ve yüz milyonlarca doların ülke dışına gitmesini engeller. Yan ürünleri ve yarattığı istihdamla da ülke ekonomisine katkıda bulunur.``

Oben KIRDÖK/ADANA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title